Daltonism – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Daltonism - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Cunoscută și sub numele de deficiență de culoare, daltonismul este atunci când nu poți vedea culorile așa cum o fac majoritatea celorlalți. S-ar putea să îți fie greu să diferențiezi anumite culori, cum ar fi nuanțe de roșu și verde sau, mai rar, nuanțe de albastru și galben. Oamenii care sunt complet daltonici nu pot vedea deloc culoarea – pot vedea doar nuanțe de alb și negru. Această afecțiune, cunoscută sub numele de acromatopsie, este rară.

Daltonismul tinde să apară în familii și se moștenește la naștere. Nu există leac pentru daltonism, dar ochelarii speciali și lentilele corective pot ajuta.

Semne și simptome ale daltonismului

Simptomele daltonismului pot varia de la o persoană la alta. Mulți oameni au simptome atât de ușoare încât nu știu că au o deficiență de culoare.

Principalul simptom al daltonismului este dificultatea de a distinge culorile sau de a face greșeli la identificarea culorilor.

Este posibil ca persoanele cu daltonism să nu poată face diferența dintre:

  • Nuanțe de culori, în special nuanțe de roșu și verde sau nuanțe de verde și albastru
  • Strălucirea culorilor

În cazuri rare, persoanele cu daltonism severă pot prezenta, de asemenea, simptome precum nistagmus (mișcări ale ochilor rapide, incontrolabile) sau sensibilitate la lumină.

Cauzele și factorii de risc ai daltonismului

Cele mai comune tipuri de daltonism sunt ereditare, transmise de la părinte la copil. Mulți oameni se nasc cu ea, ceea ce o face o afecțiune congenitală.

Daltonismul este cauzat de o lipsă totală sau parțială a conurilor în retină. Conurile sunt cele care detectează culorile roșu, verde și albastru.

În unele cazuri, daltonismul poate apărea mai târziu în viață din cauza acestor circumstanțe:

  • Boli precum bolile oculare, bolile metabolice sau bolile vasculare
  • Leziuni ale ochiului sau creierului
  • Cataracta legata de varsta
  • Anumite medicamente
Citește și:   Anorexia nervoasă - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Barbatii au un risc mai mare de daltonism decat femeile. De asemenea, este mai probabil să aveți daltonism dacă îndepliniți oricare dintre următoarele criterii:

  • Aveți antecedente familiale de daltonism
  • Aveți o boală a ochilor, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă sau glaucomul
  • Aveți probleme de sănătate precum diabetul, scleroza multiplă sau boala Alzheimer
  • Sunt pe anumite medicamente
  • Sunt albi

Cum este diagnosticată daltonismul?

Daltonismul roșu-verde poate fi diagnosticat cu un simplu test ocular. Optometriștii (medicii oftalmologului) verifică adesea copiii pentru daltonism, ca parte a unui screening de rutină a vederii.

Cel mai comun mod de a determina dacă aveți daltonism este testul de culoare Ishihara: vi se vor prezenta mai multe plăci sau pagini. Fiecare va avea un cerc creat de puncte compuse din două sau mai multe culori. Optometristul vă va întreba ce număr vedeți. Persoanele cu daltonism roșu-verde vor avea probleme în a vedea unele dintre numere.

Durata daltonismului

Indiferent dacă te-ai născut cu daltonism sau o dezvolți pe măsură ce îmbătrânești, cel mai probabil o vei experimenta pe toată durata vieții tale. Nu există un remediu pentru daltonismul, dar există modalități de a o gestiona. Dacă daltonismul este cauzat de o leziune oculară sau de o afecțiune de bază, tratarea acestor probleme vă poate îmbunătăți vederea culorilor.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru daltonism

Pentru formele moștenite de daltonism, care nu sunt datorate unei afecțiuni subiacente, în prezent nu există tratamente medicale. Majoritatea persoanelor cu daltonism învață să se adapteze și să trăiască cu această afecțiune.

Pentru mulți oameni, o deficiență a vederii culorilor este un inconvenient relativ minor. Unii oameni trec mulți ani fără să știe măcar că văd culorile diferit de cum le văd majoritatea oamenilor.

Citește și:   Alimentatia in timpul sarcinii: sfaturi si recomandari pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului

Iată câteva modalități de a evita vederea slabă a culorilor:

  • Ochelarii sau lentilele de contact speciali pot ajuta unele persoane cu deficiență roșu-verde să vadă diferența dintre culori.
  • Aplicațiile pentru smartphone sau tabletă concepute pentru persoanele cu o vedere slabă a culorilor permit utilizatorilor să detecteze culorile obiectelor.
  • Încercați să memorați ordinea obiectelor colorate, cum ar fi semafoare.
  • Cereți pe cineva cu o viziune bună asupra culorilor să vă eticheteze și să sorteze hainele sau alte articole pe care doriți să le asortați.

Dacă copilul dumneavoastră are daltonism, informați profesorii că copilul dumneavoastră are probleme în a vedea anumite culori.

Copiii cu daltonism pot avea dificultăți să vadă creta galbenă pe o tablă verde sau să citească teme tipărite pe hârtie colorată sau cu cerneală colorată.

Învață-ți copilul culorile obiectelor comune. Acest lucru poate oferi un cadru de referință pentru atunci când alte persoane discută despre culori în prezența copilului dumneavoastră.

Prevenirea daltonismului

Nu există nicio modalitate de a preveni daltonismul genetic. Cu toate acestea, este posibil să vă reduceți șansele de a dezvolta daltonism pe măsură ce înaintați în vârstă, vizitându-vă regulat medicul generalist, primind un examen oftalmologic anual și urmând un stil de viață sănătos.

Complicațiile daltonismului

Persoanele cu o formă severă de daltonism numită acromatopsie nu pot vedea nicio culoare – văd doar negru, alb și nuanțe de gri. Ei pot avea, de asemenea, alte probleme de vedere, cum ar fi sensibilitatea la lumină și strălucire, mișcări necontrolabile ale ochilor (nistagmus), acuitate vizuală scăzută (neputând vedea lucrurile cu claritate) și hipermetropie . Acromatopsia este rară – afectează aproximativ 1 din 30.000 de oameni din întreaga lume.

Citește și:   Dificultățile de respirație - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Cercetare și statistici: Cine are daltonism?

Defectele vederii culorii roșu-verde sunt cea mai comună formă de daltonism și afectează mai mult bărbații decât femeile. Printre persoanele cu ascendență nord-europeană, daltonismul roșu-verde afectează aproximativ 8% dintre bărbați și 0,5% dintre femei.

Daltonismul albastru-galben afectează în mod egal bărbații și femeile. Mai puțin de 1 din 10.000 de oameni din întreaga lume suferă de daltonism albastru-galben.

Cele mai recente cercetări

Cercetătorii experimentează terapia genică pentru a trata daltonismul. Într-un mic studiu publicat în aprilie 2020 în jurnalul JAMA Ophthalmology , nouă persoane cu acromatopsie (orbire totală a culorii) au putut să vadă o anumită culoare după ce au fost tratate cu o terapie genică – în special, un virus modificat genetic conceput pentru a corecta un defect al unui gena numită CNGA3.

Terapia genică folosește viruși din cauza cât de ușor pot pătrunde în celule (virusurile sunt modificate astfel încât să nu provoace infecții). Fiecare participant a primit o injecție într-un ochi. Deși studiul a fost menit să testeze siguranța abordării, cercetătorii au descoperit că a îmbunătățit concentrarea, contrastul și vederea culorilor la participanți într-o mică măsură. Sunt necesare mai multe cercetări, dar rezultatele sunt promițătoare.

Condiții și cauze înrudite ale daltonismului

Dacă aveți anumite condiții, vă puteți crește riscul de daltonism:

  • Glaucom
  • Degenerescenta maculara
  • Diabet
  • boala Parkinson
  • Boala Alzheimer
  • Alcoolism
  • leucemie
  • Anemia celulelor secera

În plus, anumite medicamente pot crește riscul de daltonism. De exemplu, un medicament utilizat pentru a trata artrita reumatoidă numit Plaquenil (hidroxiclorochina)  vă poate crește riscul.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.