Se poate oare dovedi că creierul trimite într-adevăr o excitație prin nervi la muşchi şi prin aceasta provoacă contracția lor? Deşi noi nu vedem nemijlocit excitația trecând prin nervi, totuşi putem s-o punem în evidență. Este vorba de faptul că porțiunea excitată are totdeauna o sarcină negativă.
Eminentul savant rus N. E. Vvedenski (1852-1922) a pus în evidență, încă acum 70 de ani, curenții electrici din muşchi și creier, cu ajutorul unui simplu telefon. În prezent, cu ajutorul aparaturii radiotehnicii celei mai moderne (oscilografe catodice și cu buclă) noi putem pune în evidență curenții electrici care apar în orice țesut viu. Aplicând electrozii pe piele, deasupra muşchilor, noi conducem la început curenții care apar în muşchi la un amplificator (cu ajutorul acestuia, curenții se întăresc de mii și dacă e necesar de milioane de ori), iar apoi la oscilograf. Pe ecranul oscilografului se vede o linie ondulată, care reflectă mărimea și frecvența curenților electrici. Curenții observați sunt fotografiați pe o peliculă de film, pe care se obține imaginea curenților, denumită electromiogramă (imaginea curenților care apar în mușchiul cardiac poartă numele de electrocardiogramă).
Prin aceeaşi metodă se pot înscrie si curenții electrici din scoarța cerebrală. Pentru aceasta trebuie să se aplice electrozii în diverse părți ale pielii capului.
Nu de mult fiziologul sovietic M. N. Livanov a pus la punct metoda reprezentării televizate a curenților electrici, care apar în creier. Pe cap se aplică un coif cu 50 de electrozi mici. Curenții care apar în creier se transmit cu ajutorul unor dispositive speciale la instalația de televiziune și pe ecranul televizorului apar puncte luminoase. Cu cât este mai puternică excitația în vreo porțiune a creierului, cu atât mai luminos este punctul corespunzător de pe ecran. In cazul activității musculare sau intelectuale, unele puncte sunt mai luminoase, altele mai slab sau se sting complet. Pe ecranul televizorului se observă cum se modifică sarcina electrică în diversele porțiuni ale creierului. După modificările sarcinii electrice se pot aprecia procesele de excitație și inhibiție din creier.
S-a stabilit că creierul nostru trimite prin nervi aproximativ 50-100 de impulsuri pe secundă. Muşchii primesc aceste excitații frecvente şi se contractă până când ele încetează. Cu cât creierul trimite impulsuri mai frecvente, cu atât mușchii se contractă mai puternic.
People photo created by kjpargeter