Biberoanele vor fi mai lesne spălate, dacă vor fi clătite și umplute cu apă imediat după fiecare prânz; în felul acesta vom evita uscarea laptelui pe pereți.
Tetina va fi de asemenea clătită, o umplem cu apă și o apăsăm cu putere ca apa să iasă prin gaura de la vârf.
Biberoanele și tetinele vor fi sterilizate o dată în 24 de ore; întâi le spălăm cu apă calda în care este dizolvat puțin săpun, apoi le clătim cu apă caldă și le punem la fiert într-o cratiță care să le cuprindă (biberoanele vor fi învelite fiecare separat în tifon, iar toate tetinele vor fi puse într-un săculeț comun de tifon). După 10 minute de fierbere dăm cratița de o parte, o acoperim cu un capac care se adaptează perfect și lăsăm ca apa să se răcească puțin. Ne spălăm pe mâini, aruncăm apa din oală, scoatem biberoanele, le scurgem de apă și le umplem până la nivelul indicat de medic cu preparatul alimentar pregătit cu puțin înainte.
Turnăm laptele direct în biberoane, dacă l-am preparat într-un ibric, sau cu ajutorul unei pâlnii emailate, sterilizată în prealabil și pe care o utilizăm numai în acest scop. Închidem fiecare biberon cu o tetină negăurită și-l punem imediat rece, conform uneia din modalitățile descrise anterior.
Chiar dacă pregătim fiecare prânz separat, fierbem în același mod biberoanele, le păstrăm și le utilizăm pe rând la fiecare prânz. Tetinele găurite pentru cele 5 prânzuri vor fi scoase din apă cât mai repede, vor fi uscate (umiditatea le înmoaie lesne, mai ales apa caldă și vaporii de apă) și păstrate pentru prânzurile următoare într-un borcan opărit special destinat acestui scop și al cărui capac se adaptează perfect. Înaintea fiecărui prânz ne spălăm pe mâini, încălzim la baia de apă biberonul care conține preparatul alimentar, îndepărtăm tetina care a asigurat etanșeitatea biberonului și punem una din tetinele găurite din borcan (pe care o luăm fără să le atingem pe celelalte).
Dacă folosim o singură tetină pentru toate mesele din 24 de ore, o spălăm după fiecare prânz cum am arătat anterior o punem pe o farfurie sprijinită prin baza sa, și o acoperim cu un pahar răsturnat. Înainte de masa următoare o fierbem 3 minute într-un ibric mic și o utilizăm imediat.
Cu aceeași apă, după ce s-a răcit puțin, încălzim biberonul la temperatura de 40 de grade (aceasta echivalează cu o temperatură puțin mai crescută decât a apei pentru baia sugarului).