Cum trebuie îngrijit un ten uscat. Dar cel seboreic?

0
Cum trebuie îngrijit un ten uscat. Dar cel seboreic?
-Anunț-

Pielea uscată se ridează repede din cauza secreției insuficiente a glandelor sebacee și a glandelor sudoripare, devenind cu timpul ca un pergament brăzdat de cute. Pielea uscată are și avantaje față de pielea grasă, deoarece nu formează puncte negre, nu lucește și în general nu are porii deschiși. Tenul uscat poate fi îngrijit cu rezultate foarte bune dacă produsele folosite sunt cele indicate și de bună calitate. Din păcate, multe femei, din lipsa cunoștințelor sau din ușurință, aplică pe față fel de fel de preparate recomandate de diverse binevoitoare și a căror folosire accentuează gradul de uscăciune a pielii, ridind-o de timpuriu.

Ce nu trebuie să facă o persoană cu tenul uscat? Să se spele pe față cu apă caldă și săpun, să abuzeze de pudră, să folosească loțiuni alcoolice, să-și expună obrazul prea mult la soare, să folosească creme cu bismut și mercur.

Cum trebuie îngrijit un ten uscat

În primul rând, indiferent dacă ne fardăm sau nu, obligatoriu va fi curățatul obrazului cu un lapte sau o cremă de demachiat; apoi se va șterge fata cu o loțiune florală, tonică sau se va spăla cu apă de ploaie la temperatura camerei, după care se va unge cu o cremă grasă, hrănitoare. În cazul tenurilor excesiv de uscate se recomandă ca în compoziția cremei să intre colesterină.

Iată formula unei astfel de creme: ceară albă 5 g, lanolină 10 g, ulei de parafină uz intern 25 g, stearină 5 g, vitamina F 1 ml, colesterină 1 g, borax 0,30 g, apă 15 g. În general crema va fi aplicată cu 3-4 ore înainte de culcare și va fi apoi ștearsă pentru a lăsa pielea să respire în timpul nopții.

Citește și:   Ce este Acneea și cum se poate trata

Sunt însă cazuri când este necesar ca crema să rămână pe obraz în tot cursul nopții, constituind masca de cremă pentru noapte. Dimineața, după spălarea obrazului cu loțiune tonică se va unge din nou obrazul cu cremă grasă după care se poate pudra ușor, fără să se facă abuz de pudră. Va fi evitată folosirea cremelor pe bază de stearat, deoarece pot să ducă la înroșirea și descuamarea pielii. Rezultate excelente le dau măștile. Cea mai recomandată este masca de parafină caldă, care se menține pe obraz stând în poziție culcată timp de 20-30 de minute. De asemenea, se poate folosi masca cu gălbenuș de ou sau masca de caolină cu miere de albine. Băile de abur vor fi practicate cel mult o dată pe lună, luând toate precauțiunile (ungerea regiunii din jurul ochilor, aburul să nu fie prea fierbinte etc.).

Tenul seboreic se datorează fie faptului că sebumul se evacuează cu ușurință, răspândindu-se pe toată suprafața obrazului dând pielii un aspect unsuros, fie împrejurării că operațiunea de evacuare este din anumite motive împiedicată și sebumul reținut în interior se acumulează în fundul porilor, pe care îi dilată, iar la ieșirea din orificii se oxidează formând punctele negre.

Care sunt cauzele care influențează activitatea glandelor sebacee? Cauzele fiind multiple, menționăm câteva din cele mai importante: factorul endocrin, care nu permite apariția seboreei înainte de pubertate, favorizează instalarea în timpul adolescenței și o limitează treptat în perioada maternității; factorul nervos și mediul de viață al fiecăruia (munca într-o atmosferă închisă, activitatea statică etc.). O alimentație bogată în grăsimi sau condimente are de asemenea un rol în creșterea fluxului seboreic.

Citește și:   Nu neglijați îngrijirea pielii gâtului

Tenul seboreic nu trebuie tratat cu mijloace drastice, deoarece un asemenea tratament brutal nu face decât să agraveze situația, provocând uscarea exagerată a pielii la suprafață și închiderea porilor, împiedicând astfel evacuarea sebumului.

De aceea se recomandă curățarea pielii cu un demachiant obișnuit sau cu apă și săpun de calitate bună și apoi ștergerea feței cu o soluție ușor astringentă: acid salicilic 0,50 g, acid boric 1 g, alaun 0,50 g, acid lactic 0,50 g, tinctură benzoe 10 picături, alcool 30 g, apă distilată 70 g.

Aplicarea unei creme nutritive antirid se recomandă și în cazul tenului gras, pe porțiunile unde exista tendința la ridare, crema care după 30 – 40 de minute se va șterge ou un tampon de vată.

Dimineața, o simpla spălare a fetei cu apa este suficientă, pe piele neexistând decât sebumul secretat în timpul nopții. Se recomandă apoi hidratarea ușoară a pielii. În acest scop se va aplica o cremă uscată sau semigrasă hidratanta, care va fi menținută pe fata numai 20-30 de minute.

În timpul zilei se recomanda folosirea pudrei, care are rol absorbant al excesului de sebum.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.