Cum ajung substanțele nutritive în sânge și limfa

0
cum ajung substantele nutritive in sange
-Anunț-

în urma transformărilor chimice ale alimentelor în stomac și intestin proteinele lipidele și glucidele se transformă în substanțe cu structură chimică mai simplă care se dizolvă ușor și de aceea se absorb ușor în sânge și limfa prin peretele intestinului suprafața interioară a intestinului este foarte mare.

Este suficient să arătăm că lungimea intestinului la om este de 6 m. Pe suprafața interioară a intestinului există multe cute, adâncituri și proeminențe, iar în intestinul subțire există un număr enorm de vilozități: pe fiecare centimetru pătrat se pot număra până la 3.000 de vilozități, iar în numărul lor total atinge 4 milioane.

Toate acestea măresc mult suprafața interioară a intestinului, ceea ce favorizează absorbția. Pe lângă aceasta vilozitățile contractându-se ritmic absorb conținutul lichid al intestinului.

Substanțele care se găsesc dizolvate în lichidul intestinal ajung prin absorbție în vasele sanguine și limfatice, care se găsesc în interiorul vilozităților, iar prin sânge și limfă se răspândesc în întreg corpul.

Citește și:

Digestia in intestin

Soarta alimentelor in corpul nostru

Food photo created by freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.