Cultura viței de vie în grădinile, curțile sau loturile de pe lîngă casă, atît la orașe cît și la sate, constituie îndeletnicire tradițională a viticultorilor amatori. Această ocupație utilă și plăcută oferă pe de o parte posibilitatea de a asigura strugurii necesari consumului familial în stare proaspătă sau prelucrați sub formă de must, suc, vin etc., iar pe de altă parte, vita de vie fiind o plantă decorativă creează un loc atrăgător de destindere.
Pe lîngă valoarea lor alimentară care se datorește conținutului ridicat în zaharuri, vitamine, acizi organici, substante minerale etc., strugurii consumați în stare proaspătă sau must au și o însemnată valoare terapeutică, fiind recomandați în diferite afecțiuni ale organismului omenesc.
Cerințele viței de vie față de factorii de mediu
In general, condițiile de climă și de sol din țara noastră permit cultura viței de vie pe lîngă casă aproape în toate regiunile, în afară de cele de munte.
Dintre factorii de mediu, o mare însemnătate pentru cultura viței de vie o au: temperatura, lumina, umiditatea și solul. Cu bune rezultate se pot cultiva atît soiuri de struguri pentru masă, cit si pentru vin, în acele locuri unde cerintele față de acești factori sînt îndeplinite.
Temperatura este factorul principal care influentează creșterea și rodirea viței de vie. In tara noastră, condițiile de temperatură sînt favorabile culturii viței de vie exceptînd nordul țării unde soiurile mai tîrzii nu gasesc conditii optime pentru coacerea strugurilor.
Lumina. Vita de vie fiind o plantă iubitoare de multă lumină, locurile indicate pentru cultură sînt cele bine însorite, pe lîngă ziduri sau garduri. În locuri umbrite sau semiumbrite, chiar în regiuni călduroase, vita nu se cultivă deoarece strugurii rămîn acri iar recolta este mică și de calitate inferioară. Pentru o bună folosire a luminii se recomandă ca rîndurile să fie orientate spre sud, sud-est, sud-vest sau uneori chiar nord-sud, de asemenea vița să fie susținută pe spalieri care permit o conducere rațională a coardelor și o palisare degajată a lastarilor.
Umiditatea. Vita de vie crește bine și dă producții satisfăcătoare în condiții unde apa din precipitații însumează 600-700 mm anual, din care cel puțin 50-60% în perioada de vegetatie. Vita are nevoie de mai multă apă la începutul vegetatiei în perioada de creștere a lastarilor, cît și la intrarea în pîrgă a strugurilor. De mai puțină apă are nevoie în timpul înfloritului și al coacerii lemnului. Creșterea și rodirea se desfășoară normal atunci cînd și umiditatea aerului sînt favorabile, adică de 70-80%.
Solul. Vita de vie se poate cultiva pe orice fel de soluri în afară de cele sărăturate, cele pe care băltește apa sau pe solurile din regiunile secetoase cu subsol pietros. In general, vita ca și alte plante, extrage din sol anual aceleași elemente nutritive: azot, fosfor, potasiu, calciu ș.a. Este necesar însă să se știe că trebuie evitate solurile cu un conținut prea ridicat în calciu activ, iar la alegerea portaltoilor să se țină seama de gradul lor de rezistență la calcar, acolo unde este cazul.
Image by wirestock on Freepik