Cultura Usturoiului

0
Cultura Usturoiului
-Anunț-

Cerinţele plantei faţă de climă şi sol

Față de temperatură, lumină și sol pretențiile usturoiului sînt foarte asemănătoare cu ale cepei. Față de umiditate, usturoiul este mai puțin pretențios ca ceapa. De aceea usturoiul se irigă numai în perioadele secetoase. Excesul de umiditate provoacă stagnarea vegetatiei şi favorizează atacul bolilor şi dăunătorilor mai ales dacă acesta este însoţit de temperaturi scăzute în sol şi atmosferă (ploi abundente şi timp friguros). Pentru evitatarea acestei situații, usturoiul se cultivă pe soluri uşoare, fertile, scurse, bine însorite şi lipsite de nematozi. Ploile și nebulozitatea prelungite nu sînt favorabile usturoiului deoarece în aceste condiții plantele îngălbenesc, se opresc din creștere și dau producţii reduse.

TEHNOLOGIA CULTURII

Planta premergătoare. Rezultatele cele mai bune se obțin cînd usturoiul urmează după bostănoase, vårzoase şi solano-fructoase care au fost îngrășate cu gunoi de grajd în anul de cultură. Usturoiul nu trebuie să urmeze după el însuşi sau după altă bulboasă mai devreme de 3-4 ani.

Pregătirea terenului. Nivelarea. Usturoiul fiind sensibil faţă de umezeala din sol, nivelarea se execută cu multă atenție încă din toamnă pentru evitarea băltirii apei. În cazul că în primăvară mai apar uşoare depresiuni, acestea se retuşează înainte de plantare. Fertilizarea de bază. Înainte de mobilizarea solului, se distribuie 30 g/m2 superfosfat (300 kg/ha=cca 50 kg P2O5) şi 15 g/m2 sare potasică (150 kg/ha-60 kg K2O) după starea de fertilitate a solului.

Mobilizarea solului din toamnă. În toate grădinile de pe lîngă casă, mobilizarea solului din toamnă se execută manual la adîncimea de cca 30 cm, avînd grijă să se realizeze o lucrare cît mai uniformă, fără denivelări, iar îngrăşămintele să fie cît mai bine încorporate.

Citește și:   Cultura salatei

Plantarea. Usturoiul se plantează toamna sau primăvara în funcţie de condițiile microclimatice şi de tradiție. Plantarea de toamnă se efectuează începînd de la 20 septembrie în zonele nordice și după 5 octombrie în cele din sudul țării. În cazul plantărilor de primăvară, în anii normali din punct de vedere meteorologic, acestea se execută în a doua jumătate a lunii martie. La plantare se folosesc numai bulbii (căţei) dezvoltați normal, eliminîndu-se cei mici din mijlocul căpăţânii, cei bolnavi sau suspecți de prezenţa nematozilor. Înainte de plantare, usturoiul se tratează cu praf de Lindatox-3 în cantitate de 50 g la 1 kg de bulbi uşor umeziți. Plantarea se face în rînduri dispuse la 20 cm unul de altul, distanța pe rînd fiind de 5-7 cm, iar adîncimea de cca 3 cm. Pentru plantare se deschid şanţulete cu săpăliga, care după plantare se nivelează cu grebla cu multă atenție.

Norma de plantare la densitatea menționată este de 70-80 g/m² (700-800 kg/ha) după mărimea bulbilor.

Întreținerea culturii. Irigarea. Usturoiul se udă de 2-3 ori în perioadele secetoase cu cantități moderate de apă, de 25-30 1/m2 (250-300 m³/ha) evitîndu-se crearea excesului de umiditate. Prima udare se efectuează după îngrășarea fazială, iar ultima înainte de recoltare cu cel puțin 3 săptămîni.

Prăşitul. Cultura usturoiului se prăşeşte de cca 3 ori, de regulă după fiecare irigare pentru distrugerea buruienilor şi afinarea solului în vederea păstrării umidității, aerisirii etc.

Ingrășarea fazială. In timpul vegetatici usturoiului i se aplică o îngrășare fazială în jurul datei de 1 mai cu 15 g/m² azotat de amoniu (150 kg/ha cca 50 kg N) şi 10-12 g/m2 superfosfat (100-120 kg/ha cca 20 kg P2O5) care se răspîndesc pe sol cu mîna înainte de o praşilă.

Citește și:   Cultura Castravetilor

Recoltarea. Usturioul se recoltează de regulă în luna iulie cînd plantele au ajuns la maturitate, fază în care frunzele se veştejesc, tulpina se înmoaie şi se apleacă iar bulbul a ajuns la marimea specifică soiului. Recoltarea se face cu săpăliga avînd grijă să nu fie tăiați bulbii. După recoltare, plantele se scutură de pămînt şi se aşază în șiruri pe sol unde se lasă la uscat 3-4 zile, pentru o păstrare mai bună peste iarnă.

Usturoiul uscat se păstrează în funii sau în lădițe, în care caz tulpinile uscate se scurtează la 2-3 cm deasupra bulbului. Păstrarea se face în spaţii închise şi aerisite. In timpul păstrării se recomandă temperatura de 1-3°C şi umiditatea de 80-85%Producția de usturoi, în condițiile grădinii familiale, este de 0,8-1 kg/m² (8-10 t/ha).. Usturoiul verde necesar familiei, se asigură din parcela de usturoi destinat consumului în stare uscată sau din plantările intercalate în alte culturi.

SOIURI CULTIVATE

De Cenad. Are o formă de toamnă şi una de primăvară, ultima fiind cea mai răspîndită. Frunzele sînt mari, verzi şi acoperite de pruină. Căpăţînile sînt rotunde turtite, de 30-40 g si cu diametrul de 3-5 cm. Fiecare căpățină are 8-15 căței aşezaţi strîns şi bine fixaţi pe discul bulbului. Este un soi productiv dar puţin rezistent la secetă. Se cultivă în toată ţara.

De Moldova. Frunzele acestui soi sînt aspre şi uşor dintate pe margini spre deosebire de alte soiuri. Căpatinile (bulbii) sint mai mici la soiul De Cenad, cu diametrul de 3-4 cm. Aşezarea cățeilor în căpățină este semicompactă. Este un soi rezistent la secetă. Are o formă de toamnă care este mai productivă și una de primăvară mai puțin productivă dar mai rezistentă la păstrare. Acest soi este mai răspîndit în nordul Moldovei.

Citește și:   Cultura morcovului

BOLI ŞI DAUNATORI

BOLI

Rugina (Puccinia porri). Pe frunzele plantelor apar pustule ruginii care diminuează capacitatea de asimilație a frunzelor.

Combatere. Stropiri cu zeamă bordeleză 10%, măsuri fito-sanitare, rotaţia culturilor. Se tratează bulbii (căţeii) înainte de plantare cu o soluție formată din 1 malină 40% și 250 părţi apă. Bulbii puși într-un sac se scufundă în soluție, apoi se scot și se lasă 2 ore în același sac la sudat. parte for-

Fuzarioza (Fusarium sp.) apare pe frunze sub formă de zone brune, iar pe tulpină sub formă de mucegai roz. Combatere. Măsuri fito-sanitare.

DAUNATORI

Viermele cepei şi usturoiului (Anguillulina dipsaci). Atacă frecvent şi provoacă pagube mari culturilor de usturoi.

Combatere. Rotația culturilor astfel încît usturoiul să nu revină pe aceeaşi parcelă mai devreme de 3-4 ani, masuri fito-sanitare ca: evitarea terenurilor infestate cu nematozi, evitarea terenurilor umede, arderea resturilor de plante, folosirea de bulbi sănătoşi etc.

În afară de acestea usturoiul este atacat şi de bolile şi dăunătorii cepei.

Image by Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.