Cunoscută în limbajul popular și ca brumărie, crețărel, făină-de-in, pălașcă, pleașcă, rătunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, crețișoara crește mai ales la margini de păduri și drumuri, povârnișuri și câmpii umede din zone mai înalte și muntoase. Planta are frunze semicirculare cu 7-9 lobi, o tulpină tare care nu este foarte înaltă și flori galben-verzui fără strălucire, ce pot fi văzute din aprilie până în iunie și chiar mai târziu. De ziua Trupului Domnului (Joia Verde – sărbătoare a bisericii catolice) se împletesc în anumite regiuni coronițe din ea, pentru a împodobi apoi fruntea Mântuitorului, acasă, în colțul icoanelor. Frunzele crețișoarei stau uneori culcate la sol, iar dimineața se vede în lor o picătura de rouă, strălucind ca o perlă. La înălțimi de peste 1000 metri găsim o varietate a crețișoarei care are partea inferioară a frunzelor de o strălucire argintie și care înflorește atât pe teren calcaros, cât și pe cel de rocă primară. În timpul înfloririi, planta este culeasă în întregime, iar mai târziu numai frunzele; plantele sunt lăsate apoi să se usuce în pod,
Crețișoara este renumită mai ales ca plantă de leac pentru femei (în germană se „Frauenmantel” = mantou de damă, „Frauenkraut” = planta femeilor sau „Frauenhilf” = ajutorul femeilor). Crețișoara n-ajută numai în tulburări menstruale, leucoree (poală albă, scurgeri), afecțiuni ale organelor pelviene și indispoziții la vârsta menopauzei, ci, luată la începutul pubertății împreună cu coada-șoricelului, influențează benefic această perioadă. Pentru cazurile tinerelor fete cărora nu le vine ciclul menstrual în ciuda medicamentelor prescrise de doctor, crețișoara împreună cu coada-șoricelului (amestecate în părți egale) vor fi cele care vor reglementa această problemă. Crețișoara are efect astringent și vindecă foarte rapid, este folosită și ca mijloc diuretic și cardiotonic, în febră pricinuită de leziuni, răni purulente și abcese neglijate.
În urma unei extracții dentare este foarte indicat ceaiul de crețișoară. După mai multe clătiri ale gurii, rana se închide în decursul unei zile. Ceaiul de crețișoară îndepărtează slăbiciunile musculare (adinamiile, miopatiile) și articulare și ajută în anemii.
În leziunile postnatale, în relaxarea organelor pelviene ale femeilor care au avut nașteri grele sau în predispoziția spre avorturi (pentru fixarea sarcinii) și fortificarea fibrelor uterine, crețișoara este de mare folos. Începând cu luna a treia, astfel de femei ar trebui să bea ceai de crețișoară. Este un mijloc atottămăduitor în toate bolile de femei și ajută, împreună cu traista-ciobanului, chiar în histeroptoză (prolaps uterin) și hernii inghinale. În aceste cazuri se consumă în timpul zilei, încetul cu încetul, 4 cești cu ceai de crețișoară pregătit pe cât se poate din plante proaspăt culese, în afară de aceasta, se masează locurile afectate cu tinctură de traista-ciobanului, iar în cazurile de prolaps uterin se începe fricționarea extern, din zona vaginului în sus. Aici se folosesc, suplimentar, băi de șezut cu coada-șoricelului (sunt necesare 100 grame de plante pentru 1 baie), în total 3 băi pe săptămână, căci apa de baie, reîncălzită, mai poate fi utilizată încă de 2 ori.
Strămoșii noștri întrebuințau aceste plante atât intern cât și extern, pentru vindecarea rănilor, la epilepsii și hernii. lată un citat dintr-o carte foarte veche de plante medicinale: “Dacă un om a avut o hernie, fie el tânăr sau bătrân, să pună să fiarbă un pumn de crețișoară într-o măsură de apă atât cât lași un ou tare să fiarbă și să bea fiertura.”
În medicina populară actuală, această plantă își ocupă iar locul binemeritat. În special medicul naturist și preotul elvețian Künzle relevă acoasta: „Două treimi din toate operațiile femeiești ar deveni de prisos, dacă planta asta de leac ar fi fost folosită din timp și vreme mai îndelungată; căci ea vindecă toate inflamațiile organelor pelviene, febra, arsura, supurația purulentă, abcesele și herniile. Orice lăuză ar trebui să bea 8-10 zile din acest ceai; mulți copii ar mai avea parte de mama lor și mulți văduvi de soțiile lor, dacă ar fi cunoscut acest dar dumnezeiesc. Aplicată extern – zdrobită și făcută compresă – crețișoara vindecă răni, înțepături, tăieturi. Copiii care, în ciuda alimentației bune, au o musculatură slabă, se întăresc prin uzul continuu al acestui ceai,”
Crețișoara care crește la înălțimi mai mari și are partea inferioară a frunzelor argintie se întrebuințează mai ales în obezitate: 2-3 cești zilnic au un efect deosebit de favorabil. Ajută și la insomnii; și diabeticii ar trebui să bea des din acest ceai. Copiii debili și bolnăvicioși se fortifică văzând cu ochii, dacă li se adaugă în apa de baie crețișoară. La 1 baie se folosesc cca. 200 grame de ierburi.
Combinată cu traista-ciobanului, crețișoara ajută contra atrofiei musculare și în bolile musculare grele, incurabile. Această plantă medicinală extrem de valoroasă se folosește și în scleroza multiplă.
Mi s-a relatat dintr-o zonă a țării că ceaiul de crețișoară (uz intern- se bea; uz extern-se fac spălări în zona inimii) a adus o ameliorare substanțială a stării bolnavului în cazul unor grave afecțiuni ale mușchiului cardiac.
Creatorul nostru, în mila SA nemărginită, a lăsat să crească pentru fiecare boală câte o plantă; n-o sa putem niciodată să-l mulțumim îndeajuns pentru aceasta.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: Se folosește 1 linguriță (cu vârf) de plante la 1/4 litru de apă, se opărește doar, se lasă să stea puțin.
Compresă cu plante: Se spală o cantitate corespunzătoare de plante proaspete, se zdrobește pe un fund de lemn cu un sucitor de tăiței și se aplică sub formă de compresă.
Adaos la baie: Pentru 1 baie completă se iau 200 grame de plante uscate sau câțiva pumni de plante proaspete, se lasă într-o găleată în apă rece peste noapte, se încălzește totul a doua zi și se toarnă lichidul peste apa de baie.
Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik
[…] se iau 4 cești cu ceai de crețișoară, repartizate în înghițituri mici, pe parcursul întregii zile; dacă este posibil, atunci să se […]
[…] 2-3 ori pe zi porțiunile musculare bolnave. Intern, se administrează zilnic 4 cești cu ceai de crețișoară și 2 cești cu ceai de salvie, luate înghițitură cu înghițitură pe parcursul întregii zile. […]