Deși convulsiile sperie infinit mai mult decât vărsăturile sau diareea, semnificația lor nu este totdeauna gravă. Dar orice criză convulsivă obligă pe părinți să prezinte imediat copilul medicului, chiar dacă medicul nu a putut vedea copilul în convulsii. Este de dorit ca familia să nu-și piardă cumpătul, să rețină pe cât posibil aspectul crizei convulsive, ca să-l descrie după aceea medicului, pentru punerea diagnosticului și instituirea tratamentului. La sugari începând de la 6 luni și la copiii mici intre 1 și 4 ani, convulsiile apar de obicei în cursul unor boli febrile. Există și anumiți factori care favorizează apariția convulsiilor febrile” numai la anumiți copii, cum ar fi o anumită predispoziție a sistemului nervos și rahitismul (rahitismul predispune numai sugarii la convulsii). Convulsiile care apar la copiii fără febră auto-însemnătate deosebită: la sugari pot fi determinate de scăderea calciului din sânge în cursul anumitor momente evolutive ale rahitismului, sau de epilepsie și alte boli ale sistemului nervos central; la copiii peste 1 an sunt provocate de epilepsie, boli ale sistemului nervos central, intoxicații etc.
Febra poate fi observată și la unele convulsii care apar la copiii peste 3-4 ani; dar la acești copii nu mai există convulsii febrile și accidentul este o manifestare a epilepsiei favorizat doar de febră, sau o expresie a unei meningite, a unei intoxicații.
Orice copil în convulsii poate să fie ajutat de cei din jur. Va fi dezbrăcat (să nu-l strângă îmbrăcămintea), va fi culcat întins cu capul inclinat într-o parte; trebuie lăsat liniștit. O baie imediată la temperatura de 37 grade este cel mai bun mijloc de a face să scadă febra mare; totodată se va introduce în rect și supozitorul de paracetamol în dozele prescrise mai înainte. Această baie are efecte favorabile chiar copiii care nu au febră. Dacă nu putem face imediat baie, copilului ii este destul de eficace și o împachetare generală caldă: muiem un cearșaf în apă de circa 40 grade, îl stoarcem repede și învelim copilul, iar pe deasupra punem o pătură la fel de bine întinsă în jurul corpului copilului. Capul va rămâne liber și vom pune o compresă rece pe frunte.
În cazul copilului care a mai avut convulsii și pe care spitalul în care a fost internat le-a socotit ca fiind convulsii „febrile“, părinții sunt sfătuiți ca la fiecare nouă boală să urmărească temperatura, să cheme medicul și să-i respecte recomandațiile, să administreze multe lichide copilului (apă, ceai, zeamă de compot) pentru că lipsa de apă favorizează creșterea febrei și uneori chiar convulsiile. Părinții vor avea totdeauna la îndemână medicamente anti termice (vezi mai înainte) și fenobarbital, dacă medicul le-a recomandat și acest medicament, și să le administreze imediat ce temperatura copilului trece de 38 de grade.