
Asistența stomatologică la solicitare
Durerea provocată de un dinte ,,cariat”, de abcesul dentar” sau prezența unei tumori bucale ulcerate, determină de obicei bolnavul să consulte medicul stomatolog. Aceasta este asistenta stomatologică de urgență, la soli citare, dată deseori noaptea, la un serviciu de gardă. Un pansament calmant, incizia unui abces, rezolvă durerea bolnavului, care de multe ori nu mai trece pe la policlinică sau cabinetul stomatologic, de ,,frică” să nu mai aibă dureri.
Asistența stomatologică prin dispensarizare
Copilul bolnav este adus la medicul stomatolog de părinții îngrijorați că are dinții pătați, distruși de carii sau dinți înghesuiți. Faima medicului stomatolog că provoacă dureri prin ,,sfredelirea” dinților cu frezele este cu necunoscută de orice copil, de la părinții lui, care au trecut cel puțin o dată la medicul stomatolog, pentru incizarea unui abces sau pentru a-și calma o Caria dentară nu doare în primele stadii de evoluție, nu doare dacă este tratată precoce; de aceea orice copil trebuie să consulte periodic medicul stomatolog pentru a-și trata dintele înainte de apariția durerii. De la consultația la solicitare” s-a trecut astfel la consultația periodică, de două ori pe an la cabinetele sau policlinicile de stomatologie infantilă, care dispensarizează copiii școlari. Pentru a suprima ,,frica” de a se duce la stomatolog, părinții trebuie să explice cu tact copiilor, că depistarea și tratarea precoce a cariei dentare nu provoacă durerea, ci dimpotrivă, preîntâmpină apariția durerilor dentare, dacă acceptă să consulte periodic pe medic.
La prima vizită
În cabinetul stomatologic copilul trebuie să fie lămurit, de ce este necesar un control dentar și de ce medicul trebuie să-l examineze cu oglinda și sonda dentară.
La nevoie, părinții se așază demonstrativ pe scaunul dentar, pentru un control dentar, ca să dea exemplu de comportare. În acest fel se inspiră copilului încrederea în medicul stomatolog, care se va în prieteni repede cu copilul; în cazul în care copilul are carii dentare multe, medicul va lua în tratament în primele ședințe pe cele incipiente, care nu dau dureri. Va folosi în acest scop turbina sau instrumentarul de mână, după cum copilul este mai curajos sau mai puțin curajos.
În ședințele următoare, se poate trece la manopere ceva mai dureroase, se va face eventual anestezie locală cu xilestezină în spray sau xilină proiectată cu presiune cu ,,pistolul”. Când copilul a avut o comportare ,,curajoasă” în cursul tratamentului dentar, va fi lăudat în fața copiilor mai mari. Nici odată nu trebuie să se promită înainte de tratament, cadouri sau bomboane”.
Prima consultație, dentară” sesizează și calitatea igienei buco-dentare, care trebuie să fie riguroasă, perfectă și continuă de cel puțin trei ori pe zi, după mesele principale și obligatorie seara, înainte de culcare.
Igiena buco-dentară
Profilaxia cariei dentare, a periodontitei și chiar a cancerului bucal, începe de fapt cu o bună igienă buco-dentară. Cum trebuie spălați dinții:
Timpul I dreapta jos: a) partea inferioară (mișcări de jos în sus); b) partea de deasupra (mișcări de du-te-vino pe suprafața dinților); c) partea exterioară (mișcări de jos în sus)
Timpul II – stânga jos: a) partea interioară (mișcări de jos în sus); b) partea de deasupra (mișcări de du-te-vino pe suprafața dinților);
Timpul III – dreapta sus: a) partea interioară (mișcări de sus în jos); b) partea de deasupra (mișcări de du-te-vino pe suprafața dinților);
Timpul IV: – stânga sus: a) partea interioară (mișcări de sus în jos); b) partea de deasupra (mișcări de du-te-vino pe suprafețele dinților); c) partea exterioara (mișcări de sus în jos).
Timpul V partea din față – frontal jos: a) partea exterioară (mișcări b) partea interioară (periuța este purtată de jos în sus în axul dinților).
Timpul VI partea din față (frontală) sus și jos.
Periuța este mișcată de sus în jos și de jos în sus, de la caninul din dreapta la caninul din stânga, schimbând poziția periuței de partea dreaptă sau stingă.
TOATE MIȘCĂRILE
SE FAC DE ZECE ORI. Când trebuie spălați dinții? După fiecare masă principală și obligatoriu seara, înainte de culcare.
Cu ce trebuie spălați dinții? Cu peria de dinți pentru copii (preșcolari și școlari) si adolescenți BOB si TURIST, iar pentru adulți, peria de dinți
CLESTAR, PERLA, CRISTAL, TURIST. Cu pasta de dinți pentru copii IRINEL, BOB SPREY, A.B.C., EL MEX, iar pentru adulți, pasta de dinți PEL AMAR, OSIDENTA, SUPER CRISTAL, OPTIMA, CLESTAR. Testare și control cu tablete sau paste de dinți PLACOLOR.
Igiena buco-dentară este primul act terapeutic stomatologic care trebuie făcut corect și periodic de fiecare copil, adult sau bătrân sub controlul exigent al medicului stomatolog. Este actul care exprimă acceptarea colaborării cu medicul, actul care arată că fiecare este conștient de valoarea igienei buco-dentare în păstrarea propriei sale sănătăți; prin adoptarea și efectuarea corectă a unei igiene buco-dentare se poate aprecia atitudinea, comportamentul și chiar gradul de civilizație sau cultură a unei populații, se poate evalua eficacitatea și eficiența educației sanitare dintr-o colectivitate de copii sau tineri. Pentru a înțelege mai bine efectul igienei buco-dentare corecte, vor fi expuse câteva elemente de anatomie, fiziologie și patologie buco-dentară.