
In Romania s-a creat o puternică industrie a conservelor, inzestrată cu o tehnicădernă, care produce un bogat sortiment de conserve (aproximativ 500 de sorti din care peste de legume şi zarzavaturi). Productia de conserve a Romania (de carne, peşte, lapte,
legume şi zarzavaturi, fructe) atinge in prezent citeva miliarde de cutii pe an.
Unii cred că conservele nu constituie produse alimentare superioare, dar această părere greşită nu corespunde de loc realitătii. Conservele actuale, nu numai că nu sant mai prejos de preparatele culinare obişnuite, dar chiar pot să le depăşească mult ca gust şi valoare nutritivă. Tehnologia productiei de conserve permite să se conserve vitaminele continute în fructe şi legume, mai bine, decat e posibil să se facă în bucătăriile individuale.
Surse bune si ieftine de vitamine, mai ales iarna şi primăvara sant, produsele de roşii conservate. Astfel, în 100 g de pastă de roşii, continutul în vitamină C oscilează în limitele de 10-100 mg, iar în caroten, de 3-4 mg. Ea este bogată în săruri de calciu (110 mg), fosfor (150 mg), fier (65 mg) în prezent la noi se produc conserve speciale pentru copii: pireu de legume, de fruucte, supe pireu, crupe etc. Aceste conserve amintesc după consistenta lor redusă cremele si sînt uşor asimilate de organismul copilului. Inainte de a începe să dăm conservele pentru copii unor copii mici trebuie să cerem indicatii de la medicul pediatru.