O comoție cerebrală este o leziune traumatică ușoară a creierului (mTBI) care este cauzată de o lovitură în cap sau în piept, lovitura de bici sau alte scuturi violente ale capului și corpului. Poate apărea cu sau fără pierderea conștienței și poate duce la probleme cognitive temporare.
Conmoțiile cerebrale sunt cea mai frecventă formă de TBI.
Majoritatea persoanelor care suferă de o comoție se vor recupera, dar pentru unele persoane simptomele pot dura zile, săptămâni sau mai mult. Perioada de recuperare poate fi mai lungă pentru adulții în vârstă, copiii mici și adolescenții. Recuperarea poate dura, de asemenea, mai mult pentru persoanele cu antecedente personale sau familiale de migrenă , ADHD sau alte tulburări de învățare.
Care sunt simptomele unei comoții cerebrale?
Mai ales devreme, simptomele unei comoții pot fi trecute cu vederea sau confundate cu probleme de sănătate mai puțin grave. Uneori, persoanele cu o comoție cerebrală nu recunosc simptomele, le confundă cu altceva sau nu vor să admită că este ceva în neregulă. Alții pot să nu înțeleagă ce se întâmplă cu corpurile lor și cum le afectează viața de zi cu zi.
De aceea, este deosebit de important ca toată lumea să cunoască semnele unei comoții cerebrale și să fie vigilenți în a le avea grijă, mai ales atunci când cineva a suferit o lovitură în cap.
Simptomele unei comoții se împart în patru categorii: fizice, cognitive, emoționale sau legate de starea de spirit și somn.
Simptomele fizice ale unei comoții includ:
- Durere de cap
- Vedere neclară sau încețoșată
- Greață sau vărsături
- Ameţeală
- Sensibilitate la zgomot sau lumină
- Probleme de echilibru
- Te simti obosit sau nu ai energie
Simptomele cognitive ale unei comoții includ:
- Dificultate de a gândi clar
- Senzație de încetinire
- Dificultate de concentrare
- Dificultate în reamintirea informațiilor noi
- Ceață sau amețeală a creierului
Simptomele emoționale ale unei comoții includ:
- Iritabilitate
- Tristeţe
- Emoții neregulate
- Nervozitate sau anxietate
Simptomele de somn ale unei comoții includ:
- Dormi mai mult sau mai puțin decât de obicei
- Dificultate de a adormi
- Somnolență în timpul zilei
De obicei, o persoană va prezenta simptome în câteva minute de la rănirea capului, dar uneori simptomele comoției pot dura câteva ore sau zile să apară. De asemenea, simptomele se pot schimba după câteva zile sau pot apărea cu stres.
Deși rar, o persoană cu o comoție cerebrală poate dezvolta un cheag de sânge periculos sau sângerare cerebrală care împinge creierul împotriva craniului, care uneori poate fi fatală.
Contactați imediat medicul dumneavoastră sau departamentul local de urgență dacă aveți oricare dintre următoarele semne de pericol după o lovitură, lovitură sau zguduire la nivelul corpului sau al capului:
- O durere de cap care se agravează și nu dispare, poate chiar cea mai mare durere de cap din viața ta
- Slăbiciune, amorțeală sau scăderea coordonării
- Vărsături repetate sau greață
- Vorbire neclară
Dacă aveți grijă de cineva care credeți că ar putea avea o comoție cerebrală, duceți-l imediat la camera de urgență dacă:
- Arată foarte somnoros sau nu te poți trezi
- Să aibă un elev mai mare decât celălalt
- Aveți convulsii sau convulsii
- Nu pot recunoaște persoane sau locuri
- Sunt din ce în ce mai confuzi, neliniștiți sau agitați
- Se comportă neobișnuit
- Pierde cunoștința
Semnele de pericol la copii pot include toate cele de mai sus, precum și refuzul de a alăpta sau de a mânca și plânsul care nu se va opri.
Ce cauzează o comoție cerebrală?
O comoție cerebrală este cauzată de o lovitură, o lovitură sau o zguduire la cap sau piept, o scuturare violentă a capului sau a superioară a corpului (cum ar fi lovitura de bici, de exemplu) sau o rănire penetrantă, cum ar fi o rană prin împușcătură.
Cele mai frecvente cauze ale leziunilor cerebrale traumatice în Statele Unite includ căderi, leziuni legate de arme de foc, accidente de vehicule cu motor și atacuri. Căderile reprezintă aproximativ jumătate din toate spitalizările legate de TBI din Statele Unite.
Sporturile de contact sunt probabil cea mai frecventă cauză a comoțiilor cerebrale. Potrivit Brain Injury Research Institute, se estimează că între 1,6 și 3,8 milioane de comoții legate de sport și recreere apar în fiecare an în Statele Unite.
Cum este diagnosticată o comoție cerebrală
O comoție cerebrală este adesea diagnosticată într-o cameră de urgență după o cădere sau un accident sau după un incident în timpul unui joc sportiv. O comoție poate fi, de asemenea, diagnosticată mai târziu, atunci când o persoană caută tratament în urma simptomelor care au început după lovitura inițială.
Diagnosticul este un proces în mai multe etape care implică următoarele:
- Interviu Un medic va documenta amploarea oricărei pierderi a conștienței sau a memoriei care a condus la eveniment, sau pierderea memoriei evenimentului sau după accidentare, precum și orice alte simptome, cum ar fi dureri de cap, senzație de amețire sau confuză, amețeli sau oboseală.
- Examinare Medicul va căuta orice semne și simptome neurologice testând puterea, senzația, reflexele, coordonarea, echilibrul, vederea, auzul, starea mentală, funcțiile nervoase și alte funcții pentru a determina severitatea leziunii cerebrale.
- Imagistica creierului Uneori, imagistica cerebrală poate fi recomandată pacienților cu simptome de dureri de cap severe, convulsii, vărsături repetate sau simptome care continuă să se agraveze. O tomografie computerizată craniană (CT) poate determina dacă leziunea este severă și a cauzat sângerare sau umflare a creierului. Imagistica prin rezonanță magnetică ( RMN ) poate determina dacă creierul a suferit modificări și poate ajuta la diagnosticarea complicațiilor după o comoție cerebrală. Un CT sau RMN normal nu exclude totuși o comoție cerebrală.
- Observație Unii pacienți ar putea fi nevoiți să fie spitalizați peste noapte pentru observație după o comoție cerebrală. De asemenea, este posibil să fie observat acasă. Un îngrijitor ar trebui să observe persoana afectată îndeaproape timp de cel puțin 24 de ore pentru a se asigura că simptomele nu se agravează.
În ultimii ani, cercetătorii au lucrat la modalități mai eficiente de a diagnostica comoțiile cerebrale. În ianuarie 2021, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat primul test rapid de sânge portabil pentru contuzii. Testul necesită o mică probă de sânge de la braț, din care se extrage și se testează plasma. Rezultatele sunt disponibile în 15 minute. Un rezultat negativ elimină necesitatea unei scanări CT . Abbott, producătorul testului, se așteaptă ca acesta să devină disponibil pentru utilizarea zilnică de către medici.
Cât durează o comoție cerebrală?
Majoritatea persoanelor care suferă de o comoție se vor recupera în câteva zile. Dar pentru unii oameni simptomele pot dura săptămâni sau chiar mai mult.
Cât de repede se îmbunătățește cineva depinde de mulți factori, inclusiv severitatea comoției cerebrale, vârsta lor, cât de sănătoși era înainte de accidentare și cât de bine se îngrijește de ei înșiși după comoție.
Perioada de recuperare poate fi mai lungă pentru adulții în vârstă, copiii mici și adolescenții.
Cum este tratată o comoție cerebrală
Majoritatea oamenilor se recuperează complet după o comoție cerebrală. Cel mai important pas în recuperarea comoției cerebrale este odihna din plin, care este necesară pentru a ajuta creierul să se vindece. De asemenea , este important să evitați activitățile solicitante din punct de vedere fizic și mental până când simptomele dispar.
Pot fi prescrise medicamente pentru a trata durerea de cap , greața sau problemele de somn legate de leziunea cerebrală traumatică.
Posibile complicații de la o comoție cerebrală
Simptomele majorității comoțiilor cerebrale și ale altor TBI ușoare vor dispărea de la sine în decurs de câteva săptămâni. Dar pentru unii oameni, simptomele durează mai mult și pot provoca complicații.
Aceste complicații pot include sindromul post-conmoție , care se caracterizează prin dureri de cap și amețeli care nu vor dispărea; vertij posttraumatic sau amețeală care însoțește mișcarea.
Sindromul celui de-al doilea impact este o complicație potențială rară, dar gravă, care apare atunci când apare o a doua comoție înainte ca prima să fi avut timp să se vindece complet. Acest lucru poate duce la umflarea rapidă și severă a creierului, care poate deveni fatală.
Cercetările au asociat, de asemenea, traume cerebrale moderate până la severe cu un risc crescut de boală Alzheimer și alte tipuri de demență . Asociația Alzheimer a cerut mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine legătura.
Cercetare și statistici: Câți oameni sunt afectați de comoții cerebrale?
Conform celor mai recente cifre de la CDC, aproximativ 2,9 milioane de cazuri de leziuni cerebrale traumatice au fost diagnosticate în camerele de urgență, 75% dintre acestea fiind TBI ușoare sau comoții cerebrale. Totuși, aceasta este cu siguranță o subestimare, deoarece mulți oameni nu caută tratament pentru comoții cerebrale.
TBI moderate și severe, dar nu comoții cerebrale, au dus la 223.050 de spitalizări în 2018 și 60.611 decese în 2019. Acest lucru este echivalent cu 610 de spitalizări legate de TBI și 166 de decese legate de TBI în fiecare zi. Dar din nou, CDC spune că aceste cifre sunt de fapt mult mai mari, deoarece multe TBI nu sunt tratate.
Bărbații au șanse de două ori mai mari de a fi spitalizați și de trei ori mai multe șanse de a muri din cauza unui TBI decât femeile. Adulții în vârstă de 75 de ani sau peste au cele mai mari rate de spitalizări și decese legate de TBI. Acest grup de vârstă reprezintă 32 la sută din toate spitalizările legate de TBI și 28 la sută din decesele legate de TBI.
La copiii cu vârsta de 17 ani și mai mici, au existat 16.480 de spitalizări legate de TBI și 2.476 de decese legate de TBI în 2019.
Condiții înrudite: Tulburări de somn și leziuni cerebrale
Tulburările de somn sunt frecvente în urma unei leziuni cerebrale traumatice, cum ar fi o comoție cerebrală și afectează 30 până la 70% dintre indivizi.
Problemele frecvente ale somnului includ insomnia , apneea în somn , dificultatea de a adormi, somnolența în timpul zilei și narcolepsia .
Un studiu efectuat de veterani din SUA a constatat că cei care au suferit un TBI ușor au avut cu 49 la sută mai multe șanse de a dezvolta tulburări de somn timp de până la cinci ani după aceste răni.
Tulburările de somn pot apărea indiferent de severitatea unei leziuni cerebrale. Cercetările sugerează că tulburările de somn afectează mai sever persoanele cu o comoție cerebrală sau un TBI ușor.
Acest lucru se poate datora faptului că individul este mai conștient de deficitele sale sau de presiunea socială crescută pentru a se reintegra în viața de zi cu zi, deoarece o comoție cerebrală este adesea privită ca o formă mai puțin gravă de leziune cerebrală.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice probleme de somn cu care vă confruntați cu un TBI, astfel încât să poată fi administrat un tratament adecvat. Tratamentul poate include medicamente pentru somn, terapie cognitiv-comportamentală sau alte modificări comportamentale, conform cercetărilor anterioare.
Conmoții cerebrale la bărbați versus femei
Timp de mulți ani, medicii au tratat la fel comoții la bărbați și femei. Dar cercetările arată acum că o leziune cerebrală traumatică are efecte diferite asupra celor două sexe. De exemplu, cercetările arată că atletele suferă mai multe comoții cerebrale decât bărbații.
De asemenea, femeile durează mai mult pentru a se recupera și au simptome mai severe.
Sportul și comoția
O cauză comună a comoției cerebrale este trauma în timpul unui sport profesionist sau recreațional, inclusiv, dar fără a se limita la fotbal, fotbal și hochei.
Deși fotbalul pare să atragă cea mai mare atenție atunci când vine vorba de comoții, accidentarea este frecventă în multe alte sporturi, în special în sporturile feminine. Rata comoției cerebrale este ridicată în hochei pe gheață și pe teren, lacrosse, fotbal, baschet, volei, majorete, gimnastică, lupte, baseball și softball.
Pentru a trata comoțiile în sport , majoritatea protocoalelor de dezintoxicare post-comoție utilizează exerciții de intensitate gradată (mai degrabă decât odihnă pură) înainte ca persoana să se întoarcă la joacă.
Comoții cerebrale la copii
Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră a avut o comoție, mergeți la camera de urgență dacă observați oricare dintre următoarele semne:
- Pierderea conștienței
- Probleme de mers
- Vedere încețoșată
- Vorbire neclară
- Confuzie
- Cefalee severă sau o durere de cap care se agravează
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră se plânge de dureri de cap, amețeli sau probleme de memorie după o lovitură la cap. Medicul va efectua un examen fizic și va testa lucruri precum echilibrul, coordonarea și funcția nervoasă. De asemenea, ar putea fi efectuată o scanare a creierului pentru a exclude sângerarea internă.
Acțiunea rapidă poate duce la un diagnostic și un tratament adecvat pentru a ajuta copilul să se recupereze. Deoarece comoțiile cerebrale sunt unice pentru fiecare individ , medicul copilului dumneavoastră va prescrie tratament pe baza simptomelor specifice. Dacă comoția nu este suficient de gravă pentru a justifica o călătorie la spital, medicul copilului dumneavoastră va oferi instrucțiuni pentru îngrijirea la domiciliu.
Îngrijirea la domiciliu include următoarele:
- Repaus fizic până când simptomele dispar
- Odihna psihică și evitarea activităților solicitante din punct de vedere mental până când simptomele dispar
- Mănâncă bine și evită cofeina
- Evitarea luminilor puternice sau a zgomotelor puternice, care pot agrava simptomele
Rețineți că nu există dovezi care să susțină trezirea unui copil la fiecare câteva ore atunci când acesta doarme pentru a verifica simptomele. De asemenea, copiii se pot întoarce de obicei la activitățile lor normale în câteva săptămâni. Este important să așteptați până când medicul lor dă aprobarea pentru a face acest lucru și ar trebui să înceteze ceea ce fac dacă simptomele revin.
Test pentru comoție cerebrală
Dureri de cap, amețeli, vedere încețoșată — cât de bine cunoașteți semnele unei comoții cerebrale? Pentru a primi un tratament prompt și a preveni complicațiile, este important să fiți conștienți de modurile în care poate apărea o comoție cerebrală și de simptomele care pot fi prezente.