Boală motorie cronică a colonului (intestinul gros) este caracterizată prin disconfort sau durere abdominală variabilă, constipaţie sau diaree, ori episoade alternante de constipație și diaree.
Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv
Simptomatologie. Este datorită unui complex de factori de natură diferită: stres, anxiozitate, stări emoționale, mese neregulate și luate în grabă, abuz de laxative, suprasolicitare, astenie, lipsă de somn. Apare adesea după enterite virale, bacteriene sau toxice.
În această boală este alterat echilibrul normal dintre activitatea motorie a intestinului și activitățile secretorii, dintre acţiunile stimulante și cele inhibitorii. Intestinul are în acest caz contracții neregulate și nepropulsive.
Dacă activitatea motorie este mai redusă și cea de eliminare a apei este crescută, apare constipația. În cazul invers, când activitatea motorie este excesivă, iar absorbția de apă din intestin este redusă, apare diareea. Durerile se datoresc dilatării intestinului cu gaze și spasmelor acestuia. Iritarea mucoasei intestinului este indicată de apariția de mucozități în scaun.
Simptomatologia este deci foarte variată și consultarea medicului este absolut necesară pentru precizarea diagnosticului. Se mai pot adăuga și alte semne nespecifice: greaţă, arsuri, eructații, dureri de cap, insomnie, senzație de leşin, palpitații, transpirație. Boala este totuși benignă. Diagnosticul este unul de excludere, după eliminarea completă a unor cauze organice.
Tratamentul începe cu eliminarea cauzelor de stres, cu recomandarea unei alimentații raționale, unui program regulat, unor mese la ore regulate, evitarea sedentarismului. Regimul va conţine legume, fructe fierte, ouă, pește, carne fiartă sau gătită, fără elemente iritabile (condimente). Cruditățile (legume, fructe), determină mărirea activității peristaltice (mișcărilor musculare) ale intestinului și sunt, de obicei, de evitat. Bolnavii constipați pot totuși să consume crudități în cantități mici. De asemenea, alimentele bogate în hidrocarbonate (cartofi, ceapă, varză) au efecte similare. Bolnavii cu diaree nu tolerează, de obicei, laptele, precum nici unele lichide fierbinți sau foarte reci, cafeaua, alcoolul, tutunul.
Nu se recomandă folosirea de laxative sau clisme, din cauza acțiunii lor iritante.
În anumite cazuri, tratamentul poate fi completat cu sedative uşoare, tranchilizante, relaxante.