Colină ce este?

0

Este un alt membru al familiei B complex şi acţionează ca agent de emulsionare a grăsimilor. Cooperează cu inozitolul, alt membru al familiei B complex, la prelucrarea lipidelor şi colesterolului. Este una din puţinele substanţe capabile să penetreze aşa-numita „barieră sangvină a creierului” care are rolul de a proteja encefalul de variaţiile bruşte ale dietei zilnice; această vitamină reuşeşte să pătrundă direct în celulele creierului unde produce o substanţă ce stimulează memoria. Nu s-a stabilit o doză zilnică necesară, dar se estimează că hrana obişnuită a unui adult conţine între 500 şi 900 mg. Se pare că poate emulsifia colesterolul, împiedicându-1 să se depoziteze pe pereţii arterelor ori în vezica biliară.

Ce poate face ea pentru dumneavoastră?

Controlează depunerile de colesterol. Ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, mai cu seamă a celor cu rol în procesul memoriei, în ultimii ani a fost folosită ca adjuvant în remedierea pierderilor de memorie (în doze de 1-5 g zilnic).

Prin acţiunea benefică asupra ficatului, contribuie la eliminare toxinelor din organism. Are efect calmant. Adjuvant în tratamentul bolii Alzheimer.

Afecţiuni datorate carenţei vitaminei

Carenţa poate provoca ciroze şi afecţiuni degenerative ale ficatului, îngroşarea arterelor şi probabil boala Alzheimer.

Surse naturale

Gălbenuşul de ou, creier, inimă, ficat, legume cu frunze verzi, drojdie, germeni de grâu. în cantităţi mici, colina se găseşte şi în lecitină.

Suplimente

Şase capsule de lecitină fabricate din soia conţin fiecare 244 mg de inozitol şi colină. Formula B complex obişnuită conţine în medie 50 m colină şi inozitol. Dozele zilnice folosite sunt de 500-1000 mg.

Toxicitate

Nu se cunosc efectele toxice ale colinei.

Inamici ai colinei

Apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucrare alimentară şi alcoolul.

Sfat

Luaţi totdeauna colina împreună cu celelalte vitamine B. Dacă sunteţi în general nervos sau aveţi dese spasme musculare, o mărire a dozei de colină v-ar putea ajuta. Dacă luaţi lecitină, atunci probabil că aveţi nevoie de un supliment de calciu chelatizat pentru a menţine în echilibru cantităţile j de calciu şi fosfor din organism, deoarece colina pare a determina creşterea nivelului de fosfor. încercaţi un supliment de colină pentru a vă îmbunătăţi memoria. Dacă sunteţi un băutor convins, asiguraţi ficatului dumneavoastră o cantitate sporită de colină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here