Alte denumiri: alunele, brădățel, ciureșică, crestățea, crâvalnic, garva, iarba-oilor, iarba-strănutătoare, prisnel, rotoțele-albe, sorocină.
Coada șoricelului este o plantă medicinală căreia nu putem să nu-i rezervăm un loc în viața noastră. Deși ea constituie sprijinul nostru de bază în unele maladii grave, este considerată în primul rând o plantă de leac pentru femei. Nu am cuvinte suficiente ca să recomand femeilor coada-șoricelului. Preotul Kneipp este de părere În scrierile sale: „De multe nenorociri ar fi cruțate femeile, dacă ar recurge din când în când la coada șoricelului!”
Că este vorba despre o fată tânără care are tendințe spre un ciclu neregulat sau de o femeie mai în vârstă aflată în plină menopauză sau care a trecut de această perioadă, pentru oricare, fie tânără, fie bătrână, este important să bea din când în când câte o ceașcă cu ceai de coada șoricelului. El influențează în toate privințele în mod favorabil organele pelviene (genitale) ale oricărei femei, așa că o femeie nu poate face nimic mai bun pentru sănătatea ei decât să-și culeagă, cu ocazia unei plimbări prin pădure și câmpie, un buchet proaspăt de coada-șoricelului. Ea crește în cantități mari pe câmpii și drumuri înguste de tară, pe la margini de păduri și de lanuri de cereale. Florile sunt albe sau trandafirii și au în soare un parfum aromatic, acrișor. Florile trebuie culese în soare puternic, căci atunci le crește conținutul în uleiuri volatile și deci forța lecuitoare.
Cunosc o tânără hangiță despre care s-a spus deodată că ar avea cancer la organele pelviene. I s-au prescris raze cu cobalt. Rudele sale au fost înștiințate de medici că boala este incurabilă. M-am gândit la preotul Kneipp și la indicațiile sale în legătură cu tulburările organelor pelviene și i-am recomandat tinerei femel să bea atâta ceai de coada-șoricelului pe zi cât putea să suporte. Ce mirată am fost când am primit, nici trei săptămâni mai târziu, prin poștă vestea că se simte excelent și că încet, dar sigur, a început să-și recapete greutatea normală!
În cazul unei inflamații a ovarelor se întâmplă adesea ca prima baie de șezut cu coada șoricelului să și alunge durerile, iar inflamația să se retragă treptat. La fel de eficiente sunt aceste băi în incontinența urinară a oamenilor bătrâni și a copiilor, ca și în leucoree (poală albă, scurgeri). În aceste cazuri trebuie să se bea suplimentar ceai de coada șoricelului, și anume 2 cești pe zi.
Și la prolaps uterin se fac o perioadă mai îndelungată de timp băi de șezut cu coada șoricelului, se beau în plus 4 cești cu ceai de crețișoară pe parcursul întregii zile, înghițitură cu înghițitură, și se masează cu tinctură de traista-ciobanului zona pelviană, pornind de la vagin în sus.
Miomurile sunt făcute să dispară cu ajutorul băilor zilnice de șezut cu coada-șoricelului continuate o perioadă mai lungă de timp, până ce controlul medical va constata retragerea lor totală.
O tânără fată de 19 ani nu avea ciclu. Medicul specialist ginecolog i-a prescris pilula. Ciclul tot nu i-a venit, în schimb i s-a mărit enorm volumul sânilor. A refuzat să ia în continuare pilula. Îngrijorată, mama ei a venit la mine. Am sfătuit-o să-i dea fetei, zilnic, dimineața pe stomacul gol, o ceașcă cu ceai de coada șoricelului. După patru săptămâni, totul a fost în regulă și așa a rămas și până astăzi. Îmi amintesc și de o altă situație asemănătoare, care a ajuns însă un caz pentru spitalul de boli nervoase ca urmare a faptului că nu i-a folosit nici una dintre doctoriile administrate. Din păcate, pe vremea aceea n-aveam atâta experiență în materie de plante medicinale.
Și în menopauză femeia ar trebui să recurgă hotărât la ceaiul de coada-șoricelului. Ar fi cruțată de neliniște interioară și de alte stări neplăcute. Și băile de șezut cu coada-șoricelului au influență favorabilă asupra sănătăți. Băile de picioare cu adaos de coada-șoricelului fac bine și în nevritele de la brațe și picioare. Coada șoricelului trebuie însă culeasă la ora însorită a amiezii. În cele mai multe cazuri, aceste băi ajută deja după prima dată, luând toate durerile “cu mina”.
Ceaiul de coada-șoricelului este recomandat de Dr. med. Lutze în cazul „congestiei cerebrale însoțite de dureri de parcă ar vrea craniul să pocnească, apoi împotriva amețelii, a grețurilor, a bolilor de ochi însoțite de lăcrimări, a durerilor acute de ochi și a hemoragiilor nazale…” O migrenă, cauzată de schimbarea vremii sau de foehn, este înlăturată de o singură ceașcă cu ceai de coada șoricelului, băută fierbinte și încetul cu încetul; consumându-se acest ceai în mod regulat, migrena poate să treacă de tot.
Întrucât coada șoricelului este numită în vechile cărți despre plante medicinale „leacul tuturor relelor”, ea poate fi folosită acolo unde orice altceva pare a fi de prisos. Ea va alunga din organism prin forța ei depurativă diferite boli care se instalaseră de ani de zile. Totul este să se facă încercarea.
Nu este în general cunoscut faptul că această plantă are o influență pozitivă asupra măduvei osoase și că stimulează acolo hematopoeza (formarea sângelui). Ea ajută în afecțiunile măduvei osoase, în care orice alt medicament clachează și chiar în osteoporoză, dacă se fac cure de ceai de coada șoricelului, băi și frecții cu tinctură de coada șoricelului. Această plantă medicinală este un mijloc hemostatic bun în oprirea hemoragiilor pulmonare și poate vindeca, împreună cu rădăcina de obligeană, cancerul pulmonar. Rădăcinile de obligeană sunt mestecate pe parcursul zilei, iar din ceaiul de coada-șoricelului se bea dimineața și seara câte o ceașcă, înghițitură cu înghițitură. Ceaiul este de un ajutor foarte rapid pentru hemoragiile stomacale, pentru hemoroizii care sângerează puternic, ca și pentru greutățile și arsurile la stomac. În răceli, dureri de spate sau reumatice trebuie băut ceai de coada șoricelului în cantitate mare și cât se poate de fierbinte. Ceaiul stimulează și activitatea renală regulată, înlătură inapetența, balonările și crampele stomacale, tulburările hepatice, inflamațiile traiectului stomacal și intestinal, stimulează activitatea intestinală și are astfel grijă ca scaunul să fie regulat. Întrucât ajută și în tulburări circulatorii și spasme vasculare, poate fi recomandat cu multă căldură în anghina pectorală. Mâncărimile neplăcute din vagin se îndepărtează prin efectuarea unor spălături și băi de șezut cu infuzie de coada șoricelului.
Pentru tratamentul hemoroizilor se poate prepara o alifie deosebit de bună din flori de coada șoricelului.
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: Se opărește 1 linguriță (cu vârf) cu 1/4 litru de apă și se lasă puțin în repaos.
Tinctură: Florile de coada-șoricelului culese în soare se introduc, fără a le îndesa, într-o sticlă până la gât, se toarnă deasupra rachiu de secară sau fructe de 38-40%; se lasă să stea 14 zile în soare sau în apropierea mașinii de gătit.
Alifie de coada șoricelului: Se înfierbântă bine 90 grame de unt nesărat sau de untură de porc, se adaugă 15 grame de flori de coada șoricelului proaspete și tăiate mărunt și 15 grame de frunze de zmeură tăiate fin, se lasă să sfiire scurt în grăsime, se amestecă și se dă tigaia deoparte. În ziua următoare se încălzește totul ușor, se stoarce printr-o bucată de tifon și se introduce În borcane uscate, pregătite dinainte. A se păstra la frigider!
Băi de șezut: A se lăsa 100 grame de coada șoricelului (întreaga plantă) peste noapte în apă rece, a se da a doua zi în clocot și a se adăuga la apa de baie.
Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik
[…] culese în soare ale sunătoarei, mușețelului și cozii-șoricelului se lasă la macerat exact așa ca traista-ciobanului, Cu aceste esențe se fricționează șira […]