Coacăz negru (Ribes nigrum)

0
Coacăz negru (Ribes nigrum)
-Anunț-

Răspândit în întreaga Europă, mai puțin în părțile ei nordice, coacăzul negru este cultivat pentru fructele lui negre și dulci. Arbust cu frunze căzătoare, el poate atinge înălțimea de 1,3 m. Frunzele lui aromate sunt dintate și au glande galbene care conțin ulei pe fața inferioară. Florile mici și verzi formează grămezi ușoare care atârnă primăvara, urmate de fructe comestibile, cu miros dulce.

Părți utile

Fructele și frunzele

  • Frunzele se culeg în aprilie și mai, înainte de aparitia florilor.
  • Fructele se culeg vara, când sunt coapte, și se usucă imediat, pentru că putrezesc repede.
  • Coacazul negru se folosește în infuzii, extracte și pulberi.
  • Fructele și frunzele sunt utilizate pentru aromarea unor produse farmaceutice.

Compuși activi

Coacazele negre sunt bogate în zaharuri și acizi organici; ele conțin polifenoli (mai ales flavonoide și antocianine), cu efect benefic asupra sistemului venos. Frunzele conțin o cantitate mică de uleiuri esențiale și flavonoide. Antocianinele și flavo- noidele sunt responsabile pentru efectele antiinflamatorii ale plantei și pentru capacitatea sa de a proteja vasele de sânge.

Utilizări medicinale

Coacăzul negru este utilizat de mult timp pentru tratarea reumatismului, iar efectul lui antiinflamator a fost dovedit. În 1994, cercetători americani au demonstrat că uleiul plantei este un tratament eficient pentru artrita reumatoidă. Studii scoțiene efectuate anterior, în 1992, au arătat că uleiul este eficient în tratamentul afecțiunilor inflamatorii. În tratamentul durerilor reumatice, el poate fi folosit în combinație cu alte plante precum salcia și gheara-diavolului.

Coacăzul negru poate fi utilizat în ape de gură, în cazul hemoragiilor gingivale sau în gargară, pentru inflamațiile gurii sau ale gâtului.

Citește și:   Pătlagina îngustă (Plantago lanceolata)

Cercetările au subliniat efectul protector al coacăzelor negre asupra capilarelor, conferindu-le rezistență – fructele sunt prescrise adesea în cazul afecțiunilor arteriale și venoase, inclusiv al venelor varicoase. Mai mult, coacăzul negru este un ingredient care se găsește în multe medicamente destinate îmbunătățirii circulației venoase, pentru subțierea sângelui.

Infectiile, inclusiv cele ale tractului urinar, pot fi tratate cu coacăz negru. Studii efectuate în 1976 au arătat că antocianinele din fructe inhibă creșterea bacteriilor, iar în 2001, cecetători japonezi au demonstrat acțiunea lor antivirală asupra virusului gripei.

Fructele sunt bogate și în vitamina C și pot ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Cultivare

Se plantează în sol argilos, bine drenat, în spații însorite sau ușor umbrite.

Preparare și dozaj

În tratamentul afecțiunilor arteriale și venoase, al infecțiilor urinare și al durerilor reumatice Infuzie: Puneti 5 g de frunze uscate la 1 1 de apă clocotită. Lăsați să infuzeze, apoi strecurați. Beți 2-3 căni pe zi. Capsule (340 mg de pulbere de frunze combinate cu gheara-diavolului și cu salcie): Luati 2 capsule de 3 ori pe zi. Extract de frunze (combinat cu boldo și cu mesteacăn): Puneți 15-30 de picături într-un pahar cu apă. Luați de 2-3 ori pe zi.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAȚI LA MEDIC

Precauții

Când sunt respectate dozele terapeutice, nu se semnalează efecte toxice.

A nu se utiliza în combinație cu gheara-diavolului în cazul în care suferiți de ulcer gastric sau duodenal.

Photo by Sergey Kotenev on Unsplash

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.