Ciuperca de ceai (ea are şi alte denumiri ciuperca japoneză, manciuriană, de mare) este larg utilizată din vremuri de demult pentru prepararea unei băuturi dulci-acrişoare, uşor gazoase.
Ceea ce numim ciupercă reprezintă de fapt nu numai corpul ciupercii însăşi, dar şi o acumulare de bacterii ale fermentatiei acetice. Ciuperca fermentează infuzia îndulcită a ceaiului, transformînd zahărul în alcool şi bioxid de carbon, iar bacteriile fermentației acetice transformă alcoolul în acid acetic (principiul activ din otet).
Utilizarea acestei fierturi ca băutură înviorătoare, mai ales în anotimpul cald, este o chestiune de gust. Infuzia posedă slabe proprietăti bactericide, adică omoară unii microbi; întrebuintarea ei ajută uneori să se regleze activitatea intestinului în cazul constipatiei.
La pregătirea acestei băuturi este necesar să se respecte următoarele reguli de igienă: ciuperca să fie infuzată numai într-un vas curat, care trebuie să fie acoperit totdeauna cu tifon; ciuperca să fie spălată periodic cu apă clocotită