Cistita este o afecțiune care apare atunci când există o inflamație a vezicii urinare. Cel mai adesea este cauzată de o infecție bacteriană și, în acest scenariu, este denumită infecție a tractului urinar (ITU).
În cele mai multe cazuri, cistita apare atunci când bacteriile intră în vezică și provoacă o infecție.
De obicei, corpul dumneavoastră elimină în mod natural bacteriile atunci când urinați, dar uneori se lipește de peretele uretrei sau vezicii urinare sau crește atât de rapid încât o parte din el rămâne în vezică.
Cauze nonbacteriene ale cistitei (cistita neinfecțioasă) există, dar sunt mai puțin frecvente.
O ITU simplă, sau cistita simplă, poate fi aproape întotdeauna tratată relativ ușor cu antibiotice.
Dar unele infecții cu cistită pot fi complexe sau complicate; de exemplu, cele care apar la bărbați sau cele care apar atunci când cineva are un cateter sau o anomalie structurală urinară.
Infecțiile cu cistita acută sunt cele care încep brusc. Unii oameni fac infecții cu cistita recurente sau cronice.
Semne și simptome de cistită
Semnele și simptomele cistitei pot include:
- Urina tulbure
- Urină cu sânge
- Urina cu miros puternic sau urât
- Febră scăzută
- Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
- Crampe sau presiune în abdomenul mijlociu inferior sau spate
- O nevoie urgentă de a urina, chiar și imediat după ce ți-ai golit vezica urinară
Simptomele suplimentare ale cistitei pot include:
- Urinând frecvent în cantități mici
- Disconfort în zona pelviană
- Accidente neobișnuite în timpul zilei la copiii instruiți la olita
Cauzele și factorii de risc ai cistitei
Cistita este cel mai frecvent cauzată de bacteriile E. coli , dar o varietate de alte organisme provoacă cistita (de exemplu, Proteus și Klebsiella ).
Raportul sexual este un mijloc comun de infecție cu cistita bacteriană, în special la femei, potrivit Clinicii Mayo.
Acest lucru se datorează faptului că actul sexual poate împinge bacteriile în uretră.
Cauzele cistitei neinfecțioase includ:
- Cistită interstițialăAceastă inflamație cronică a vezicii urinare, numită și sindromul vezicii urinare dureroase, este cel mai frecvent diagnosticată la femei.
- MedicamenteMedicamentele, în special medicamentele pentru chimioterapie ciclofosfamidă și ifosfamidă, pot provoca cistita.
- RadiațiiTratamentul cu radiații al zonei pelvine poate provoca inflamarea vezicii urinare.
- Corpi străiniUtilizarea prelungită a cateterului vă poate face mai predispus la infecții bacteriene și leziuni tisulare, ambele putând duce la inflamație.
- Produse chimiceDacă sunteți sensibil la substanțele chimice din produse precum baia cu spumă, spray-urile pentru igienă feminină sau jeleurile spermicide, este posibil să aveți o reacție de tip alergic în vezica urinară, care poate provoca inflamație.
- Alte afecțiuniDiabetul, pietrele la rinichi , o prostată mărită sau leziunile măduvei spinării pot duce la cistita.
Factori de risc
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte cistita, deoarece au o uretră mai scurtă, care este mai aproape de anus, ceea ce face ca bacteriile să ajungă mai ușor la vezică. În plus, există o serie de alți factori de risc pentru cistita. Acestea includ:
- Modificări hormonale în timpul sarcinii
- Menopauza (tot din cauza modificarilor hormonale)
- Utilizarea unei diafragme pentru controlul nașterii
- Prostata mărită la bărbați, uretra îngustată sau orice afecțiune care blochează fluxul de urină
- Blocarea vezicii urinare sau a uretrei
- Incontinență intestinală
- Fiind mai în vârstă, mai ales dacă locuiți într-un azil de bătrâni
- Probleme la golirea completă a vezicii urinare
- A avea o procedură care implică tractul urinar
- Nu se mișcă pentru o perioadă prelungită de timp
Un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni precum diabetul, HIV și tratamentul cancerului crește, de asemenea, riscul de infecții bacteriene și virale ale vezicii urinare.
Cum este diagnosticată cistita?
Pentru a diagnostica cistita, medicul dumneavoastră vă va întreba probabil despre simptomele dumneavoastră și istoricul medical.
Ei pot, de asemenea, să vă verifice semnele vitale și să efectueze un examen fizic. În plus, medicul dumneavoastră poate comanda o analiză de urină pentru a vedea dacă există bacterii, sânge sau puroi în urină.
Dacă aveți infecții recurente, medicul dumneavoastră vă poate trimite la un urolog care poate efectua sau comanda:
- Cistoscopiepentru a examina tractul urinar și a verifica semnele de boală. Un tub subțire cu o cameră atașată este introdus în uretra pentru a face acest lucru.
- Imagisticapentru a vedea cauzele rare ale inflamației, cum ar fi o tumoare sau o anomalie structurală. Testele pot include o radiografie sau o ultrasunete .
Prognosticul cistitei
Cistita se limpezește de obicei după tratamentul cu antibiotice fără a provoca complicații. Dar poate fi incomod până când se rezolvă.
Durata cistitei
Dacă este primul tău episod de cistita, cel mai probabil simptomele tale se vor ameliora rapid după ce începeți să luați un curs de antibiotice, posibil în doar o zi sau cam asa ceva
Totuși, va trebui să continuați să luați antibiotice până când veți completa prescripția conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră, pentru a vă asigura că nu faceți o infecție care este mai rezistentă la tratament.
Acest lucru poate dura între 3 și 14 zile, în funcție de antibiotice și de tipul de infecție.
Opțiuni de tratament și medicamente pentru cistita
Cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va recomanda antibiotice pentru a trata o infecție bacteriană a vezicii urinare.
Există și alte tratamente pentru alte forme de cistită.
Opțiuni de medicamente
Pe lângă antibiotice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente, cum ar fi clorhidratul de fenazopiridină (Pyridium), pentru a calma disconfortul cauzat de cistita.
Dacă sunteți o femeie care are infecții repetate ale vezicii urinare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați o singură doză de antibiotic după ce a făcut sex sau să luați o singură doză zilnică de antibiotic pentru a preveni infecțiile.
Dacă sunteți în postmenopauză și faceți des cistită, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o cremă vaginală cu estrogen.
Cistita interstitiala poate fi tratata cu medicamente care sunt luate pe cale orala sau introduse direct in vezica urinara.
Dacă cistita s-a dezvoltat ca o complicație a chimioterapiei sau radioterapiei, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie medicamente pentru a vă ajuta să gestionați durerea.
Terapii alternative și complementare
Terapiile complementare, alternative și integrative sunt uneori folosite pentru a sprijini tratamentul și gestionarea cistitei cronice recurente. De exemplu, terapiile complementare pentru cistita interstițială pot include acupunctură și abordări minte-corp pentru a aborda simptomele, conform unei recenzii publicate în Current Bladder Dysfunction Reports în iunie 2020.
Prevenirea cistitei
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, există diverse măsuri de îngrijire personală despre care se spune că ajută femeile să prevină cistita.
Deși nu există cercetări concludente care să demonstreze că acestea sunt eficiente, următoarele sfaturi sunt cu risc scăzut și pot fi de ajutor:
- Urinați după sex pentru a elimina bacteriile din uretră
- Evitați spermicidele și diafragmele ca contraceptive
- Spălați-vă organele genitale în mod regulat și ușor cu apă și săpun
- Nu utilizați produse speciale de igienă feminină
- Ștergeți întotdeauna din față în spate
- Bea multe lichide
- Păstrează-ți sistemul imunitar puternic dormind suficient și evitând stresul
Complicațiile cistitei
Lăsată netratată, cistita poate duce la următoarele complicații, conform Clinicii Mayo:
- Infecția rinichilorAdulții în vârstă și copiii sunt cei mai vulnerabili la afectarea rinichilor, deoarece simptomele lor pot fi trecute cu vederea.
- Urinacu sânge Sângele evident sau vizibil în urină este mai frecvent atunci când cistita este cauzată de radiații sau chimioterapie.
Cercetare și statistici: cine are cistita?
Aproximativ o treime dintre femei vor fi avut o ITU până la vârsta de 24 de ani și jumătate până la 32 de ani. Aproximativ 2,3% dintre femeile însărcinate dezvoltă o ITU, conform unui articol publicat în StatPearls.
Aproximativ 10 din 100 de femei au cistită cel puțin o dată pe an, iar jumătate dintre ele o au din nou în decurs de un an, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.
Condiții și cauze înrudite ale cistitei
Cistita poate fi o complicație a unui număr de afecțiuni, notează Clinica Mayo.
Acestea includ, dar nu se limitează la:
- Diabet
- Pietre la rinichi
- Prostată mărită
- Leziuni ale măduvei spinării
Incontinence photo created by jcomp – www.freepik.com