Circulatia neîntreruptă a sangelui

0
circulatia sangelui
-Anunț-

Vasele sanguine, prin care sangle circulă de la inimă spre tesuturi și plămâni, se numesc artere. In vene, dimpotrivă, sângele circulă spre inimă.

Inima, contractindu-se ritmic, asigură circulația neîntreruptă lui in vasele sanguine. Sângele, trecind din ventriculul sting în artera cea mai mare, aorta, se distribuie in mii de artere mai mici, ramificate, care ajung in toate organele corpului nostru. Cu cat sunt mai îndepărtate de inimă, cu atât arterele devin mai mici și in cele din urmă ele se transformă in vase sanguine atit de fine, încat nu pot fi observate cu ochiul liber. Acestea sunt vasele sanguine denumite capilare. La microscop se poate vedea cum curge sângele prin capilare, al căror lumen este de 0,005 – 0,01 mm. Capilarele asigură aportul de sânge în toate părțile corpului, cedind tesuturilor substanțele nutritive și oxigenul, și luând bioxidul de carbon și celelalte produse de metabolism.

Numărul capilarelor care pătrund în toate organele, alimentind cu singe fiecare celulă din corpul nostru, este enorm. Lungimea tuturor capilarelor unui om atinge 100 000 km. Dacă am alcătui din toate capilarele corpului nostru puse cap la acesta s-ar putea inconjura globul pămintesc de 2 1/2 ori.

Capilarele, care transportă sângle de la țesuturi, se unesc treptat şi formează mici vene, care apoi se transformă în vene mai mari. Prin vene, sângele ajunge în atriul drept.

Astfel sângele părăsind inima prin artere, se întoarce la inimă prin vene, parcurgând un circuit mare prin întregul corp. Acest circuit se numește circulație a sângelui. Ea a fost descrisă pentru prima dată în secolul al XVII-lea de medicul englez William Harvey.

Citește și:   Sângele. Din ce este format sângele

Pe lângă circuitul marii circulații sanguine există și circulații sanguine. El începe de la ventriculul drept, de unde sângele trece în artera pulmonară. Această arteră se ramifică în plămâni într-un număr enorm de capilare. Suprafața mare a capilarelor înlesnește pătrunderea oxigenului din aerul din plămâni în sângele care circulă prin aceste capilare. Din capilarele pulmonare sângele, încărcat cu în venele pulmonare și prin vene se întoarce în atriul stâng.

Astfel, circulația mare și mică sunt legate între ele și împreună formează circulația sanguină generală. Trecerea întregii mase a sângelui prin tot circuitul circulației sanguină generale dureaza aproximativ 1 1/2 minute. Prin urmare, nu mai intru o oră sângele reușește să treacă de aproximativ 40 de ori prin circuitul circulației generale.

Background photo created by kjpargeter – freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.