Chimioterapia, ce este și cum funcționează?

0
Chimioterapia, ce este și cum funcționează?
-Anunț-

Chimioterapia este un termen pentru diferitele terapii medicamentoase utilizate pentru tratarea cancerului . În uz din anii 1950, chimioterapia sau chimioterapie cuprinde acum peste 100 de medicamente diferite de combatere a cancerului.

Cum funcționează chimioterapia

Corpul tău este format din trilioane de celule, care mor și se înmulțesc ca parte a unui ciclu normal de creștere. Cancerul se dezvoltă atunci când celulele anormale din organism se înmulțesc într-un ritm rapid și necontrolat. Uneori, aceste celule cresc în tumori sau în mase de țesut. Diferite tipuri de cancer afectează diferite organe și diferite părți ale corpului. Lăsat netratat, cancerul se poate răspândi.

Medicamentele chimioterapice sunt concepute special pentru a opri divizarea celulelor canceroase sau pentru a le încetini creșterea și pot fi, de asemenea, utilizate pentru a micșora o tumoare înainte de operație. Medicamentele pot afecta și celulele sănătoase, dar de obicei se pot repara singure.

Cum se administrează chimioterapia

Chimioterapia poate fi administrată într-o varietate de moduri, în funcție de tipul de cancer pe care îl aveți și de unde este localizat cancerul. Aceste medicamente includ:

  • Injecții în mușchi sau sub piele
  • Perfuzii într-o arteră sau venă
  • Pastile pe care le luați pe gură
  • Injecții în lichidul din jurul măduvei spinării sau creierului

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală minoră pentru a avea un  cateter subțire , numit linie centrală sau port, implantat într-o venă pentru a facilita administrarea medicamentelor.

Obiectivele chimioterapiei

Planurile de chimioterapie – împreună cu alte terapii de combatere a cancerului, cum ar fi radiațiile sau imunoterapia – pot avea obiective diferite, în funcție de tipul dumneavoastră de cancer.

  • Curativ Acest plan de tratament este conceput pentru a elimina toate celulele canceroase din corpul dumneavoastră și pentru a pune cancerul în remisie permanent.
  • Control Când tratamentul curativ nu este posibil, chimioterapia poate ajuta la gestionarea cancerului prin oprirea răspândirii acestuia sau prin micșorarea unei tumori. Scopul este să vă îmbunătățiți calitatea vieții.
Citește și:   Plante medicinale pentru combaterea durerilor articulare și musculare

Tipuri de chimioterapie

Tipul de tratament pe care îl veți primi va varia, de asemenea, în funcție de cancerul dumneavoastră.

  • Chimioterapia adjuvantă Acest tratament este administrat de obicei după o intervenție chirurgicală pentru a ucide orice celule canceroase care pot rămâne nedetectate, ceea ce ajută la prevenirea recidivelor cancerului.
  • Chimioterapia neoadjuvantă Deoarece unele tumori sunt prea mari pentru a fi îndepărtate chirurgical, acest tip de chimioterapie are ca scop micșorarea tumorii pentru a face intervenția chirurgicală posibilă și mai puțin drastică.
  • Chimioterapia paliativă Dacă cancerul s-a răspândit și este imposibil de îndepărtat complet, un medic ar putea folosi chimioterapia paliativă pentru a ameliora simptomele, pentru a reduce probabilitatea complicațiilor și pentru a încetini progresul cancerului sau pentru a-l opri temporar.

Efecte secundare potențiale

Medicamentele pentru chimioterapie sunt împărțite în mai multe grupuri diferite. Fiecare acționează în moduri diferite, iar cunoașterea modului în care funcționează un medicament este importantă pentru a prezice efectele secundare. Majoritatea oamenilor își fac griji cu privire la efectele secundare ale chimioterapiei, dar frica este adesea mai rea decât realitatea.

Chimioterapiile sunt uneori utilizate în combinație, în funcție de tipul de cancer și de severitatea acestuia. Unele interferează cu ADN-ul din interiorul celulelor sau enzimelor implicate în replicarea ADN-ului, iar unele opresc diviziunea celulară. Efectele secundare depind de tratamentul cu chimioterapie.

Efectele secundare pot apărea deoarece chimioterapia atacă atât celulele sănătoase, cât și celulele canceroase. Aceste celule sănătoase pot include celule producătoare de sânge, celule de păr și celule din sistemul digestiv și membranele mucoase. Efectele pe termen scurt ale chimioterapiei pot include:

  • Pierderea parului
  • Anemie
  • Oboseală
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Diaree
  • Afte bucale
Citește și:   Ce sunt antidepresivele?

Medicul dumneavoastră poate trata adesea eficient aceste reacții adverse. De exemplu, transfuziile de sânge pot ameliora anemia, medicamentele antiemetice pot ameliora greața și vărsăturile, iar medicamentele pentru durere pot ajuta la ameliorarea disconfortului.

Cancer, o organizație care oferă sprijin, consiliere, educație și asistență financiară persoanelor cu cancer și familiilor acestora, oferă un  ghid gratuit  pentru a vă ajuta să faceți față efectelor secundare.

Dacă efectele secundare sunt deosebit de grave, medicul dumneavoastră poate efectua analize de sânge pentru a vedea dacă aveți nevoie de o doză mai mică sau de o pauză mai lungă între tratamente.

Potrivit Societății Americane de Cancer, este important să ne amintim că beneficiile chimioterapiei pot depăși riscurile tratamentului. Pentru majoritatea oamenilor, efectele secundare se termină de obicei cândva după terminarea tratamentelor. Cât timp durează este diferit pentru fiecare persoană.

Cum îmi va afecta chimio viața?

Interferența chimioterapiei în rutina ta obișnuită depinde de mai mulți factori, inclusiv de cât de avansat este cancerul tău în momentul diagnosticării și de ce tratamente urmează.

Mulți oameni pot continua să lucreze și să gestioneze viața de zi cu zi în timpul chimioterapiei, în timp ce alții constată că oboseala și alte efecte secundare le încetinesc. Dar este posibil să reușiți să ocoliți unele dintre efecte prin tratamentele chimioterapice târziu în ziua sau chiar înainte de weekend.

Legile federale și de stat pot cere angajatorului dvs. să permită program de lucru flexibil în timpul tratamentului dumneavoastră.

Chemotherapy photo created by freepik – www.freepik.com

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.