Acupunctura moderna este o știință în permanentă mișcare. Nu mai este aplicația rigidă a tehnicilor bazate pe cosmogonie și cosmologie, datând din cele mai vechi timpuri; nu mai este o reflexoterapie simplista. Noua ei aplicație tinde să o îmbogățească, înlăturând amănuntele neesențiale care o încurcă inutil și să o interpreteze, comparând-o cu noile cuceriri ale științei. Cercetările moderne au adus descoperiri și aplicații, atât în ceea ce privește problemele terapeutice, cât și cele diagnostice, prin punerea în evidență cu ajutorul unor aparate ultramoderne a meridianelor și punctelor de acupunctură atât în stările fiziologice, cit si în cele patologice. Mai mult decât atât, cercetările de ultimă oră privind intervenția substanțelor biologice active, urmare a unor prestații acupuncturale, ca și explicarea modului de acțiune a acupuncturii și prin alte metode în afara celor neuroendocrine, încununează eforturile medicinei moderne de a explica științific mecanismele complexe de acțiune ale acupuncturii. Pentru prima dată medicii anunță că au reușit să vizualizeze invizibilul” adică să fotografieze meridianele.
S-a descoperit astfel prin injectare cu tehnețiu radioactiv, care a migrat conformitate cu traseul descris pe statuetele de bronz făcute cu 3 000 de ani urmă, că un meridian corespunzător al unui organ sănătos este diferit de cel al unui organ bolnav. Electronografia este o metodă de investigație biomedicală încadrată în grupul metodelor electrografice, care obiectivează modificări funcționale prin fenomene de bioelectroluminiscență. Metoda electronografică oferă posibilitatea explorării organismului uman în totalitate, permițând înregistrarea nu numai a fenomenelor electrice de suprafață, dar și a fenomenelor electrice din interiorul organismului uman. Astfel, se pun în evidenta punctele electrodermice corespunzătoare punctelor de acupunctură, puncte care apar numai în condiții de tulburări funcționale și de boală și permit orientarea diagnosticului.
Aparatul de electronografie pentru investigarea organismului uman se utilizează în medicina internă, neurologie, psihiatrie, antropologie, acupunctură, biologie, fiind experimentat cu succes în clinicile universitare din țară. Sistemul GESIM este un sistem informatic medical specific pentru gestiune și informații medicale În acupunctură. Încă din anul 1974 s-a încercat măsurarea punctelor de acupunctură prin termografie, demonstrându-se că în cazul unor procese inflamatorii ale unui organ punctul de proiecție corespunzător este mai cald cu 1-2°C decât punctele din jur. Biotermoanalizatorul PTA-8 este un sistem electronic de măsurare și înregistrare numerică a temperaturii, precum și a unor date numerice introduse manual în vederea unor prelucrări ulterioare la calculatorul electronic.
Aparatul este utilizat în medicină pentru măsurarea temperaturii cutanate în scopul:
- elaborării diagnosticului de prezumție (localizarea și extensia leziunii) pe baza gradientilor de temperatură și a diagnosticului diferențial dintre diverse afecțiuni neoplazice și inflamatorii;
- controlului și dirijării tratamentului în afecțiunile sinului, osteoarticulare, bronhopulmonare și digestive;
- depistării precoce a cancerului de sin, piele și sferă genitală cu posibilități de extindere;
- supravegherii stării de sănătate a populației și a urmăririi evoluției bolnavilor dispensarizați cu diverse afecțiuni. de investigație biomedicală foarte modernă.
Altă metodă este scintigrafia. S-a injectat thaliu la punctul de acupunctură și s-a observat că substanța injectată nu difuzează la întâmplare, ci urmează o direcție precisă, corespunzătoare meridianului descris de anticii chinezi, fiind astfel antrenat de o circulație energetică” existentă în acel punct de acupunctură. Cercetările recente din tara noastră cu tehnețiu radioactiv au explorat traseele mai multor meridiane, trasee reproductibile, fotografiate și filmate, evidențiindu-se astfel legăturile meridianelor cu organele corespunzătoare. Tot în tara noastră, s-a dovedit utilitatea sfigmografiei în scopul obiectivizării principalelor forme de puls și a modificărilor apărute după echilibra rea prin acupunctură. De asemenea, s-a dovedit acțiunea câmpurilor electro magnetice de înaltă frecvență asupra punctelor de acupunctură. S-au folosit radiații electromagnetice de slabă energie în scopul influențării punctelor de acupunctură. Cu acest prilej 8-a descoperit un efect surprinzător de răspuns din partea organismului, manifestat prin activarea unui punct de reflexie (IGI) în palmă a organului al cărui meridian a fost solicitat (intestin gros și intestin subțire).
În ceea ce privește metodele noi, unele din ele ultramoderne, utilizate în terapia prin acupunctură, menționăm tratamentul cu laser si aplicarea acestuia În clinică. Acul metalic a fost înlocuit cu raza luminoasă, iar mai târziu s-au construit lasere perfecționate pentru acupunctură. În 1978 a fost utilizat un sistem de laser în scopul stimulării punctelor de pe meridiane prin iradierea intermitentă a unei raze printr-o fibra optică. Prin această metodă s-au obținut rezultate deosebite în tratamentul anginei pectorale, cefaleelor, și chiar în ameliorarea nevralgiei de trigemen. S-au mai obținut rezultate bune în hipertensiunea arterială, spondiloza cervicală, deficiente motorii, pareze și suferințe nevrotice.
Prin explorarea suprafeței cutanate și identificarea punctelor de acupunctură s-au imaginat numeroase aparate denumite neurometre sau punctometre. Unii cercetători au folosit aparate de explorare a variațiilor temporale ale activității electrodermale și aparate pentru explorarea variațiilor topografice. Aparatele electrice folosite în tratament urmăresc ca prin stimularea punctelor de acupunctură să se echilibreze funcțiile organelor afectate. Primele aparate terapeutice au fost construite de chinezi.
Există numeroase aparate care pot fi folosite atât pentru detecție, cit si pentru terapie. Au apărut și aparate ce folosesc energie electrică pentru a produce alte forme de energie în scopul stimulării punctelor (energie mecanica-ultrasunet, energie luminoasă-laser).