Celulita – simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Celulita - simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Celulita este o infecție bacteriană potențial periculoasă care afectează straturile mai profunde ale pielii, inclusiv dermul sau al doilea strat de piele și țesutul subcutanat sau grăsimea și țesutul conjunctiv care formează stratul inferior al pielii. (Stratul superior al pielii se numește epidermă.)

Celulita se poate dezvolta oriunde pe corp, dar la adulți afectează cel mai frecvent pielea picioarelor inferioare. La copii, celulita afectează adesea fața și gâtul, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

Aproximativ 14,5 milioane de oameni din Statele Unite dezvoltă celulită în fiecare an.

„Celulita se referă literalmente la inflamația pielii”, spune Tsippora Shainhouse, MD , dermatolog certificat de consiliu și instructor clinic la Universitatea din California de Sud din Los Angeles.

„De obicei, apare în piele ca o pată roz sau roșie în expansiune care se simte caldă și tare și uneori sensibilă la atingere”, spune dr. Shainhouse.

Celulita poate începe cu orice ruptură a pielii, inclusiv o zgârietură minoră sau o mușcătură de insectă care permite bacteriilor să pătrundă în straturile mai profunde ale pielii. Este rar la adulții tineri sănătoși. Celulita este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă și la persoanele cu sistem imunitar slăbit, afecțiuni cronice ale pielii care provoacă rupturi ale pielii, niveluri crescute cronice de zahăr din sânge sau obezitate.

Antibioticele sistemice – antibiotice orale sau, în cazuri severe, antibiotice intravenoase – sunt necesare pentru a trata celulita. Deoarece celulita afectează straturile mai profunde ale pielii și țesutului, unguentele antibiotice topice nu sunt eficiente în tratarea celulitei.

Celulita care nu este tratată se poate răspândi la ganglionii limfatici și în fluxul sanguin și poate pune rapid viața în pericol.

Având în vedere natura gravă a celulitei, este important să solicitați asistență medicală dacă dezvoltați simptome ale afecțiunii – chiar dacă nu sunteți sigur că este ceea ce aveți.

Semne și simptome de celulită

Celulita se poate dezvolta rapid și poate duce la consecințe grave, așa că este important să solicitați rapid tratament medical dacă vedeți semne sau aveți simptome ale acestui tip de infecție, spune AAD.

După cum am menționat anterior, celulita apare cel mai adesea la picioare la adulți și, conform lui Shainhouse, apare de obicei la un picior la un moment dat, nu la ambele odată.

Simptomele comune ale celulitei includ:

  • Roșeață a pielii
  • Umflătură
  • Durere sau sensibilitate
  • Piele caldă la atingere
  • Febră
  • pete roșii
  • Gropitele pielii

Este posibil să nu observați căldură sau durere până când nu atingeți sau apăsați o zonă afectată de infecție. Unii oameni dezvoltă alte simptome înainte să apară o schimbare a aspectului pielii, cum ar fi frisoane sau oboseală, notează AAD.

„În cazuri mai severe, caracteristicile clinice suplimentare pot include formarea de vezicule, pustule (umflături pe piele care conțin puroi) și necroză (degradarea pielii)”, spune Shainhouse.

Infecția severă poate provoca, de asemenea, transpirații reci, greață, dificultăți de gândire, bătăi rapide ale inimii și tensiune arterială scăzută.

Celulita, de obicei, nu dispare de la sine.

Cauze și factori de risc pentru celulită

„Celulita este de obicei cauzată de o varietate de bacterii, cel mai predominant  stafilococ  („ stafilococi ”) și  specii de streptococi  („streptococi”) care trăiesc pe piele. Aceste bacterii invadează sub piele prin abraziuni și tăieturi și infectează țesuturile de sub piele, provocând un răspuns inflamator,” spune  Amesh A. Adalja, MD , un medic în boli infecțioase certificat de consiliu din Pittsburgh și un cercetător senior la Johns Hopkins. Centrul Universitar pentru Securitatea Sănătății.

În timp ce stafilococul și streptococul pot trăi inofensiv pe pielea intactă, orice tip de răni deschise pe corp – inclusiv o arsură, o rană chirurgicală sau chiar un coș – poate permite bacteriilor să intre și vă expune riscul de a dezvolta celulită, spune Shainhouse. .

Desigur, mulți oameni suferă de multe răni minore ale pielii de-a lungul vieții și nu dezvoltă niciodată celulită. Dar anumite condiții îi pun pe oameni la un risc crescut de celulită. Astfel de condiții includ:

  • Vârsta înaintată, care este asociată cu un sistem imunitar mai slab
  • O boală care slăbește sistemul imunitar, cum ar fi o boală autoimună, diabet , cancer și  HIV sau SIDA
  • Utilizarea unui medicament care suprimă sistemul imunitar
  • Injectarea de droguri ilicite
  • Drenaj limfatic afectat
  • Obezitate sau supraponderalitate
Citește și:   Plante medicinale pentru combaterea durerilor articulare și musculare

Există, de asemenea, riscul de celulită dacă aveți o afecțiune a pielii, cum ar fi  eczema  sau  piciorul de atlet,  care poate provoca uscăciune și mâncărime și rupturi ale pielii, oferind un punct de intrare pentru bacterii.

A avea o dată celulită vă pune, de asemenea, la un risc mai mare de a o dezvolta din nou.

Cum este diagnosticată celulita

Un medic poate diagnostica adesea celulita pur și simplu examinând pielea, deși testele de sânge și o cultură de sânge pot fi folosite pentru a confirma un diagnostic.

„Unele mime obișnuite ale celulitei includ dermatita de stază venoasă, dermatita de contact, eczema, o reacție la mușcătura de insectă, zona zoster , tromboza venoasă profundă (TVP), inflamația venelor și guta ”, spune Shainhouse.

De asemenea, este important să excludem fasciita necrozantă , o infecție bacteriană care poate distruge rapid țesutul de sub straturile pielii. Aceasta este afecțiunea denumită în mod obișnuit „boala care mănâncă carne”.

Iată o privire mai atentă la câteva afecțiuni ale pielii care ar putea fi confundate cu celulită:

Dermatita de stază venoasă  Acest tip de roșeață și umflare a picioarelor inferioare se datorează circulației proaste a sângelui. De obicei afectează ambele picioare simultan și este asociată cu piele aspră, solzoasă și mâncărime.

Dermatită de contact Dermatita  alergică de contact apare atunci când pielea intră în contact cu un alergen, cum ar fi anumite metale sau  iedera otrăvitoare . Pielea poate deveni roșie, umflată și formată de vezicule, dar acest tip de reacție nu provoacă de obicei febră. Adesea, erupția cutanată a dermatitei de contact va forma forma alergenului – de exemplu, o erupție cutanată care înconjoară încheietura mâinii sugerează că de vină ar putea fi o brățară de ceas sau o erupție cutanată în linie dreaptă peste gleznă imită traseul frunzei de iedera otrăvitoare. care s-a periat de piele.

Eczema  Dermatita atopică, sau eczema, tinde să provoace mâncărime, piele roșie sau solzoasă și, uneori, umflături care se scurg și se formează crusta. Poate apărea oriunde pe corp și nu favorizează picioarele.

Zona zoster  Cauzată de virusul care provoacă varicela,  zona zoster  provoacă o erupție dureroasă care apare de obicei ca un rând de vezicule. Poate apărea oriunde pe corp, dar este de obicei limitată la o parte la un moment dat.

Tinea Pedis  Cunoscută și ca picior de atlet, această infecție fungică obișnuită provoacă în mod obișnuit roșeață, mâncărime, piele solzoasă și uneori vezicule și crăpare ale pielii de pe picioare.

Guta  Guta apare atunci cand se formeaza cristale de acid uric intr-o articulatie, cauzand durere, umflare si rigiditate. Guta  poate provoca, de asemenea, ca pielea de deasupra articulației afectate să pară roșie și să se simtă caldă la atingere.

Tromboză venoasă profundă  Un cheag de sânge, sau tromboză, într-o venă profundă a piciorului poate provoca umflare, durere și căldură. La fel ca celulita,  tromboza venoasă profundă  apare de obicei la un singur picior la un moment dat. Ar trebui să solicitați ajutor medical dacă aveți semne sau simptome de tromboză venoasă profundă .

Inflamația venelor  Cunoscută sub numele de flebită, inflamația unei vene poate provoca durere, umflături, roșeață și căldură. Flebita poate fi cauzată de tromboză venoasă profundă și, de asemenea, de vene varicoase. Ar trebui să solicitați asistență medicală dacă dezvoltați simptome de flebită.

Lipodermatoscleroza  Lipodermatoscleroza se referă la modificări ale pielii picioarelor inferioare cauzate de inflamarea stratului de grăsime de sub piele. Pielea poate deveni roșiatică și mai tare și mai închisă la culoare decât de obicei. Piciorul în sine se poate umfla, iar starea poate fi dureroasă. Unul sau ambele picioare pot fi afectate. Ar trebui să solicitați ajutor medical dacă aveți semne sau simptome de lipodermatoscleroză.

Citește și:   Sindromul Asperger - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Durata celulitei

Vestea bună despre celulită este că aceasta răspunde rapid la tratament. În cele mai multe cazuri, medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamente pe care să le luați acasă timp de 10 până la 14 zile și este posibil să începeți să vă simțiți mai bine în câteva zile de la începerea administrării antibioticului pe cale orală – deși ar trebui să vă asigurați că luați toate pastilele prescrise. Durata tratamentului depinde de severitatea infecției.

Dar dacă aveți celulită severă, poate fi necesar să primiți antibiotice intravenos, necesitând o spitalizare. Durata medie de spitalizare pentru tratamentul celulitei este de puțin peste o săptămână.

„Când simptomele progresează rapid sau devin severe, mergeți la camera de urgență”.

Opțiuni de tratament pentru celulită

Tratamentul celulitei depinde de severitatea afecțiunii. În cele mai multe cazuri, un antibiotic oral ar trebui să aibă grijă de infecție. Dar unele cazuri pot necesita antibiotice intravenoase administrate într-un cadru spitalicesc.

În timp ce luați un antibiotic oral, continuați să vă monitorizați simptomele. Ca regulă generală, simptomele ar trebui să se îmbunătățească, nu să se agraveze. Dacă nu prezintă semne de îmbunătățire după trei zile de la începerea tratamentului, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă ați avut celulită de mai mult de trei sau patru ori în ultimul an, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mică de antibiotic pe termen lung, ca măsură preventivă, notează Johns Hopkins Medicine.

Dacă dezvoltați din nou celulită, după începerea terapiei de întreținere, este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoie să efectueze teste suplimentare pentru a determina cauza infecției dumneavoastră sau este posibil să fiți îndrumat către un specialist în boli infecțioase.

Cum să preveniți celulita

Una dintre cele mai bune strategii pentru prevenirea celulitei este să practicați primul ajutor adecvat atunci când aveți o leziune a pielii.

Pentru o tăietură sau zgârietură minoră, asta înseamnă, în general, curățarea și acoperirea rănii singur sau cu ajutorul unui însoțitor.

Dar dacă aveți o tăietură adâncă (¼ inch sau mai adâncă) sau mare, o rană înțepată (o unghie sau un cui în picior, de exemplu), o mușcătură de animal sau uman, o arsură sau zgârietură pe o suprafață mare a piciorului. corp sau o rană care continuă să sângereze după 10 până la 15 minute de aplicare a presiunii directe, ar trebui să solicitați asistență medicală de la medicul dumneavoastră, la departamentul de urgență sau la un centru de îngrijire de urgență.

Primul ajutor pentru o rănire minoră a pielii este următorul:

  • Opriți orice sângerare aplicând presiune directă pe rană, în mod ideal cu o cârpă curată.
  • Spălați rana pentru a îndepărta murdăria și resturile. Folosiți apă caldă cu săpun, dacă este disponibilă. Dacă nu te afli în apropierea instalațiilor sanitare moderne, folosește cea mai curată apă pe care o poți găsi pentru a clăti bine rana. Frecați ușor cu o cârpă curată, dacă este necesar. Dacă nu puteți scoate toată murdăria dintr-o rană, ar trebui să consultați un medic pentru a curăța complet rana.
  • Uscați rana și aplicați un strat subțire de unguent antibiotic topic, dacă doriți.
  • Acoperiți rana cu un bandaj pentru a o menține curată și pentru a reduce riscul de intrare a murdăriei și a bacteriilor în rană.
  • Schimbați bandajul zilnic până când rana se vindecă.

Precauții speciale pentru persoanele cu diabet

Persoanele cu diabet, în special, „ar trebui să aibă grijă meticuloasă de picioarele lor și să fie agresive în tratarea problemelor minore ale pielii”, spune dr. Adalja. „Piciorul atletului (infecții fungice la nivelul picioarelor) poate determina pielea să fie mai predispusă la infecții bacteriene, așa că aceasta trebuie tratată cu promptitudine. De asemenea, ei ar trebui să primească îngrijire podiatrică de rutină.”

Dacă aveți diabet, examinează-ți picioarele zilnic pentru înroșire, zone de căldură, semne de presiune sau frecare de la pantofi, vezicule sau răni de orice tip. Aplicați cremă hidratantă pe picioare pentru a preveni crăparea, dar evitați să puneți cremă hidratantă în zonele dintre degetele de la picioare. În plus, ține-ți unghiile de la picioare și de la mâini tăiate pentru a preveni rănirea cauzată de zgâriere.

Citește și:   Alimentatia in timpul sarcinii: sfaturi si recomandari pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului

Reducerea riscului de celulită

Abordarea factorilor de risc care stau la baza celulitei poate ajuta, de asemenea, la prevenirea acesteia. Astfel de măsuri ar putea include:

  • Slăbește dacă ești supraponderal
  • Renunțați la fumat dacă fumați
  • Limitarea consumului de alcool la cel mult o băutură pe zi pentru femei și la cel mult două băuturi pe zi pentru bărbați

Depistarea unei rane infectate

Chiar și cu cel mai bun prim ajutor, infecțiile pot apărea. În acest caz, detectarea precoce este cheia pentru evitarea complicațiilor grave. Semnele unei răni infectate includ:

  • Creșterea înroșirii și a durerii
  • Puroi sau lichid care curge la locul rănii
  • Umflătură
  • Sensibilitate
  • Mâncărime

Complicațiile celulitei și cum să le preveniți

Celulita netratată poate duce la unele afecțiuni medicale grave, inclusiv:

  • Endocardită infecțioasă ( infecția endocardului, stratul de țesut care căptușește camerele inimii)
  • Glomerulonefrită ( infecție renală )
  • Limfadenită (infecție a ganglionilor limfatici)

O altă complicație majoră este răspândirea infecției în fluxul sanguin, moment în care infecția devine în pericol.

Puteți crește șansele de a evita complicațiile făcând următoarele:

  • Consultați un medic dacă aveți semne sau simptome de celulită.
  • Luați antibioticele prescrise conform instrucțiunilor și nu opriți medicamentul devreme.
  • Anunțați medicul dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de trei zile de la începerea tratamentului cu antibiotic.
  • Odihnește-te din plin pentru a-ți ajuta corpul să se vindece mai repede. Dacă celulita este în picior, ridicați-l pentru a reduce umflarea.

Cercetări și statistici despre celulită

Iată ce au aflat cercetătorii despre celulită, care afectează anual aproximativ 14,5 milioane de adulți și copii din Statele Unite:

  • Eczema, piciorul de atlet și chiar și o mușcătură de insectă pot deschide ușa celulitei.
  • Obținerea unui nou tatuaj poate crește riscul de celulită, deoarece prezintă o oportunitate pentru bacterii de a infecta pielea, potrivit unui articol publicat în octombrie 2016 în jurnalul Deutches Arzteblatt International.
  • Persoanele care au fost diagnosticate anterior cu celulită au un risc mai mare de a avea din nou celulită.
  • Aplicarea promptă a primului ajutor la leziunile pielii reduce riscul de a dezvolta o infecție a rănilor.
  • Testele de diagnosticare nu sunt în general necesare pentru identificarea celulitei.
  • Celulita nu este de obicei contagioasă.
  • Celulita poate pune viața în pericol dacă infecția se deplasează în fluxul sanguin.
  • Celulita nu este la fel cu celulita. Celulita este o preocupare cosmetică în care depozitele de grăsime împing prin țesutul conjunctiv al pielii, provocând apariția gropițelor și nodulilor pe coapse, șolduri și fese. Nu este o infecție și nu prezintă riscuri medicale pentru persoanele care o au.

Condiții conexe de celulită

După cum sa menționat mai sus, stafilococul și bacteriile streptococice care provoacă de obicei celulită pot contribui și la alte probleme.

Aproximativ 30 la sută dintre adulții sănătoși au bacterii stafilococioase în nas și aproximativ 20 la sută o au pe piele și de cele mai multe ori nu duce la nicio complicație, conform Manualului Merck. Dar dacă pielea este ruptă, poate apărea o infecție. Pe lângă celulită,  bacteriile stafilococide de pe piele pot provoca furunculi sau pungi de puroi care se dezvoltă într-un folicul de păr sau glandă sebaceană. Dacă infecțiile cutanate sunt lăsate netratate, bacteriile stafilococi pot pătrunde în fluxul sanguin și pot deveni infecții invazive, cum ar fi sepsisul sau pneumonia .

Pe lângă deschiderile din piele, bacteriile stafilococioase pot pătrunde în organism prin catetere urinare, linii intravenoase sau alte dispozitive medicale implantate și ace insalubre.

Atât bacteriile stafilococice, cât și streptococi pot provoca impetigo , o afecțiune a pielii extrem de contagioasă care provoacă răni roșii, cruste, de obicei pe față, brațe și picioare. De obicei, afectează copiii, mai mult decât adulții și, deși poate părea îngrijorător, este în general inofensiv atunci când este tratat corespunzător cu antibiotice.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.