
Celulele sexuale, ovulul şi spermatozoidul au caractere structurale şi funcţionale speciale. Ovulele sunt produse de ovare (glandele sexuale feminine), iar spermatozoizii de către testicule (glandele sexuale masculine).
Ovulul. Este o celulă sferică cu dimensiuni mari (diametrul 200 microni); ovulul este una din celel mai mari celule din organism şi spre deosebire de spermatozoid este imobil.
Structura ovulului. Spre deosebire de celelalte celule ovule prezintă caractere speciale. Citoplasma este constituită din 2 zone: una internă denumită zona vitelogenă (formată dintr-o substanţă hrănitoare numită vitelus nutritiv) şi o zonă externă, care se numeşte vitelus formativ. În citoplasma ovulului se mai găsesc: nucleul, care prezintă un singur nucleol, numit însă şi corpul vitelin Balbiani (corespăunzător centrului celular), condrionul şi aparatul Golgi.
Periferia ovulului este reprezentată de 3 formaţiuni:
- membrana vitelină, constituită dintr-un strat de celule ce reprezintă adevărata membrană plasmatică a omului;
- zona pelucidă, formată dintr-un alt strat trasparent şi străbătut de canaliculele radiare;
- coroana radiată, dispusă la periferie şi formată din celule foliculare, care sunt aşezate pe 1 sau mai multe straturi.
Spermatozoidul. Este o celulă mobilă ce se deplasează prin mişcări proprii; are dimensiuni mici (50 microni) şi o formă caracteristică. La un spermatozoid se disting 3 regiuni: capul, corpul (piesa intermediară) şi coada.
- Capul de formă ovală, prezintă în partea anterioară o formaţiune denumită acrozom sau Capul este format în cea mai mare parte din substanţă nucleară, în timp ce citoplasma este dispusă într-un strat subţire periferic.
- Corpul sau piesa intermediară este constituit din gât şi piesa de legătură. Gâtul continuă capul şi prezintă anterior nodulii (2 formaţiuni granulare ce reprezintă cromozomul proximal). Piesa de legătură este limitată anterior de discul transversal şi spre coada spermatozoidului, de inelul terminal; ea este formată din fibrile, înconjurate de o teacă de citoplasmă. Discul transversal şi inelul terminal corespund centronomului
- Coada reprezintă partea cea mai lungă a spermatozoidului şi are o formă conică. Ea este formată din fibrile, continuând fibrilele din piesa de legătură. Aceste fibrile alcătuiesc filamentul axial sau flagelul care este acoperit cu o teacă de citoplasmă. Coada este o formaţiune cu rol în mişcarea spermatozoizilor.