Ceara de albine

0
Ceara de albine
-Anunț-

Ceara, deși produs glandular al albinei, conține totuși și elemente prelevate din plantele vizitate de albine. Astfel, în timpul culesului de salcâm, culoarea cerii devine albă, la floarea-soarelui galbenă, iar la altele, în funcție de specie – roșiatică, verzuie sau de altă nuanță specifică. Se presupune că pe lingă acțiunea alcoolilor grași, ceroleinei, vitaminei A și substanțelor bacteriostatice, cu însușiri emoliente, cicatrizante și antiinflamatorii, substanțele colorante și alte substanțe încă nestudiate preluate de la plante se asociază acestor proprietăți terapeutice, acționând împreună cu produșii albinei. Ceara, ca produs metabolic al albinei, este elaborată în raport cu anumite condiții: colonia de albine să fie tânără și viguroasă, matca să fie prolifică, temperatura în interiorul stupului să ajungă la valori de 30-35°C, precum și în funcție de existența spațiilor libere din stup. În componenta cerii intră substanțe chimice variate cum sunt alcoolii grași, materii colorante, ceroleina, vitamina A, substanțe cu acțiune bacteriostatică etc. Acești produși imprimă cerii de albine însușiri emoliente, cicatrizante și antiinflamatorii. Din cele mai vechi timpuri ceara a fost folosită în tratamentul plăgilor infectate și al bolilor de piele, iar în farmacologie se folosește ca emplastru.

Miere Manuka

În ultima perioadă de timp ceara a câștigat în valoare terapeutică prin asocierea cu alte produse apicole sau farmaceutice, la realizarea unor creme și unguente.

O veche practică de medicină populară românească utiliza ceara și mierea la facerea ,,patului cu lopățele” pentru consolidarea fracturilor membrelor, după repunerea lor empirică în poziție. Am descris în mod sumar cele 8 produse apicole naturale: mierea, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, apilarnilul, propolisul, veninul de albine și ceara. Unele din ele sunt produse alimentare, altele sunt alimentare și terapeutice și altele au numai proprietăți terapeutice, ca medicamente naturale. Toate stau însă la baza a numeroase preparate apiterapice sau cosmetice, care pot și ar trebui să fie prezente în farmacia familiei. Cunoscând compoziția și mecanismul lor intim de constituire ca produse apicole biologice active, va fi mai ușor să înțelegem acțiunea și justificarea efectelor pe care le obținem în cazul utilizării diverselor sortimente de pre parate care conțin, separat sau asociat, unele din cele 8 produse apicole directe.

Citește și:   Trituratul larvar: apilarnil

Miere Manuka

Întreaga omenire admite în prezent necesitatea revenirii la folosirea a ceea ce ne oferă în mod direct natura. Trebuie cunoscute efectele și sensul utilizării produselor albinelor și ajutorul pe care îl oferă apiterapia, spre a combina știința cea mai avansată cu experiența transmisă de-a lungul miilor de ani de conviețuire cu natura. Prin depășirea practicii bazată pe tradiții, apiterapia cu suport științific, reafirmă legătura cu izvorul de sănătate, vigoare și de viață lungă.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.