Ceaiul, cafeaua şi cacaua contin aşanumtii alcaloizi, substante care exercită chiar in doze mici o influentă puternică asupra organismului omului. Unii dintre alcaloizi se utilizează in medicină ca medicamente.
In compozitia ceaiului intră tanatii (mai ales tanin), care conditionează gustul putin astringent al ceaiului, uleiurile eterice, o cantitate foarte mică de proteine şi vitamină C, vitamina P, substantele minerale, fermentii si teina, un alcaloid asemănător ca actiune asupra organismului cu cafeina. Un pahar de ceai de tărie moderată contine 0,03-0,05 g teină. In această doză, teina exercită o actiune excitantă moderată asupra sistemului nervos şi are o influentă favorabilă asupra aparatului cardio-vascular si asupra digestiei.
In cazul consumului tare, el exercită o influentă dăunătoare asupra organismului: dozele mari de teină excită prea puternic sistemul nervos, provoacă palpitatii, somnul devine nelinistit.
Afară de aceasta, cantitatea excesivă de lichid ingerată îngreunează activitatea inimii si rinichilor, şi favorizează eliminarea din organism a vitaminelor şi sărurilor minerale care îi sant necesare. Ceaiul foarte puternic este deosebit de dăunător în cazul bolilor aparatului cardio-vascular si sistemului nervos. Copiii de asemenea nu trebuie să bea ceai tare.
Ceaiul verde (natural) contine mai multă teină decit ceaiul negru. Surogatele de ceai nu contin de loc teină.
Valoarea calorică a ceaiului este neinsemnată: un pahar de ceai oferă organismului nu mai mult de 2 calorii, dar un pahar de ceai cu zahăr şi lapte contine pană la 60 de calorii şi chiar mai mult in functie de cantitatea de lapte şi zahăr adăugată (o bucată de zahăr cubic de 7-8 g contine aproximativ 30 de calorii).