Sunt boli inflamatorii ale mucoasei gastrice, survenite accidental și de scurtă durată, ce dau suferințe pe tubul digestiv și au răsunet asupra organismului.
Cauzele lor sunt ingestia de alcool, băuturi concentrate, substanţe toxice ca amoniacul, mercurul, acidul sulfuric, soda caustică, acidul boric, medicamente ca aspirina, corticosteroizii, rezerpina, fenilbutazona, antibiotice, alimente foarte fierbinți sau reci, consum excesiv de cafea. Mai există și cauze din interiorul organismului (ureea la uremici, boli infecțioase bacteriene sau virale, alergii alimentare și boli vasculare) care pot genera gastrite acute.
Gastritele acute se manifestă prin dureri gastrice, arsuri, vărsături matinale (ca în alcoolism), vărsătură cu sânge în gastritele hemoragice medicamentoase, care necesită spitalizarea de urgență, deoarece uneori este necesară intervenţia chirurgicală. Gastrita alergică este violentă, explozivă, dispare rapid și se poate repeta la reintroducerea alergenului alimentar.
Gastrita acută corozivă secundară ingerării sodei caustice sau de acizi tari este extrem de gravă și urmează de obicei esofagitei caustice: bolnavul are dureri, vărsături, cu caracter hemoragic, stare generală alterată; pot apărea perforaţii grave. Tratamentul de urgenţă este neutralizarea drogului: pentru soda caustică se administrează oțet diluat 1/4 cu apă 10-200 ml, suc de lămâie, lapte, albuş de ou, iar pentru acizi, lapte sau hidroxid de aluminiu.
Este necesară spitalizarea de urgenţă pentru tratament complet și supraveghere.