Ce sunt antibioticele?

0
Ce-sunt-antibioticele-
-Anunț-

Aceste medicamente puternice tratează multe infecții bacteriene, dar experții se tem că ar putea fi prescrise în exces.

Antibioticele sunt un grup de medicamente eliberate pe bază de rețetă utilizate pentru a trata o mare varietate de infecții cauzate de bacterii.

Nu sunt eficiente împotriva infecțiilor fungice sau virale, cum ar fi răceala sau gripa. Există și alte clase de medicamente concepute pentru a trata aceste infecții.

Există multe clase și subclase diferite de antibiotice, inclusiv:

  • Peniciline, cum ar fi Amoxil și Augmentinamoxicilină ) și Unasyn ( ampicilină )
  • Cefalosporine, inclusiv cefdinir , Rocephin (ceftriaxonă) și Keflex ( cefalexină )
  • Fluorochinolone (“chinolone”), cum ar fi Levaquin ( levofloxacin), Cipro ( ciprofloxacin ) și Avelox ( moxifloxacin )
  • Macrolide, cum ar fi Zithromax sau Z-pak ( azitromicină); Ery-Tab, Akne-Mycin, EES, Eryc și Pediamycin ( eritromicină ); și Cleocin, Cleocin T, ClindaGel și Clinda-Derm ( clindamicină )
  • Tetracicline, inclusiv tetraciclinăși Vibramicină ( doxiciclină )
  • Aminoglicozide, cum ar fi amikacina; Genoptic și Gentak ( gentamicina ); Aktob, Bethkis, Kitabis Pak, Tobi, Tobi Podhaler , Tobradex și Tobrex (tobramicină); și Neo-Fradin ( neomicina )
  • Sulfonamide(medicamente sulfa), cum ar fi Septra și Bactrim (sulfametoxazol cu ​​trimetoprim )

Nu toate antibioticele funcționează în același mod pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Unele antibiotice sunt bactericide, ceea ce înseamnă că ucid bacteriile, în timp ce altele sunt bacteriostatice, ceea ce înseamnă că împiedică reproducerea bacteriilor.

De exemplu, penicilinele, cefalosporinele și aminoglicozidele sunt bactericide, în timp ce macrolidele, tetraciclinele și sulfonamidele sunt bacteriostatice.

Avertismente și precauții

Deoarece alergiile la anumite antibiotice, cum ar fi penicilinele și sulfaticele sunt frecvente, este întotdeauna o idee bună să aflați în ce clasă sau subclasă se află antibioticul prescris.

Citește și:   Povestea mierii Manuka: Originile și istoria acestui produs uimitor

Dacă medicul dumneavoastră nu vă spune altfel, asigurați-vă că ați terminat de luat toate antibioticele care vi s-au prescris – chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine.

Acest lucru este extrem de important pentru a vă asigura că infecția dispare complet.

Dacă nu reușiți să finalizați întregul curs de terapie, infecția poate fi în continuare prezentă și simptomele pot reveni.

Apoi, dacă infecția revine, cel mai probabil va fi mai rău și mai dificil de tratat.

De asemenea, este posibil ca antibioticele pe care medicul dumneavoastră le-a prescris inițial să nu funcționeze la fel de bine – sau deloc – deoarece bacteriile ar fi devenit rezistente la medicamentul original.

Rezistență la antibiotic

Rezistența bacteriană la antibiotice este o problemă larg răspândită și în creștere.

De fapt, unele antibiotice care erau eficiente împotriva anumitor infecții cu doar câțiva ani în urmă nu mai sunt utile.

Utilizarea excesivă a antibioticelor contribuie la rezistența bacteriană. Rezistența apare atunci când bacteriile dezvoltă capacitatea de a continua să crească, în ciuda prezenței unui anumit antibiotic.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că „până la 50 la sută din timp, antibioticele nu sunt prescrise în mod optim, adesea făcute atunci când nu sunt necesare, [sau cu] doze sau durate incorecte”.

Și majoritatea antibioticelor utilizate în Statele Unite (până la 75 la sută sau mai mult) nu sunt furnizate persoanelor bolnave, ci sunt date animalelor de fermă pentru a preveni bolile și pentru a încuraja creșterea.

Rezistența poate apărea atunci când se iau antibiotice pentru o afecțiune care nu este cauzată de bacterii, cum ar fi:

  • Rece
  • Gripa (gripa)
  • Gastroenterita virală („gripa stomacală”)
  • Cele mai multe tuse
  • Cele mai multe dureri de gât
Citește și:   Cataracta - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Nu există niciun beneficiu de a lua antibiotice pentru aceste infecții, iar acest lucru vă poate expune pe dumneavoastră și pe alții la risc de infecții rezistente la antibiotice.

Efecte secundare generale

Deși majoritatea oamenilor pot lua antibiotice cu succes, posibilele efecte secundare includ:

  • Sensibilitatea la soare
  • Stomac deranjat
  • Diaree
  • Infecție vaginală cu drojdie
  • Gust metalic în gură
  • Alergie la medicament, ducând la erupții cutanate sau urticarie
  • Umflare severă, care poate pune viața în pericol din cauza sensibilității la medicamente, numită anafilaxie

Cu toate acestea, în cazuri mai severe, unele antibiotice – cum ar fi Augmentin (amoxicilină și clavulanat) și clindamicina – pot provoca o formă foarte severă de diaree, caracterizată prin episoade frecvente de scaune moale, apoase, cu un miros puternic, care este mult mai neplăcut decât în ​​mod normal.

Dacă se întâmplă acest lucru, încetați imediat să luați antibioticul și contactați imediat medicul dumneavoastră. Poate fi necesar să luați un alt antibiotic.

Anumite antibiotice pot provoca reacții adverse, cum ar fi decolorarea dinților de lapte, pierderea auzului sau probleme cu rinichii.

Interacțiuni medicamentoase

Antibioticele, ca majoritatea medicamentelor, pot interacționa cu alte medicamente. Unele, cum ar fi Zithromax sau Z-Pak (azitromicină) , în general, nu au multe interacțiuni medicamentoase.

Dar alte antibiotice, cum ar fi fluorochinolonele și tetraciclinele, nu funcționează la fel de bine dacă le luați în același timp cu calciu, fier, antiacide precum Tums sau Maalox sau alimente precum laptele, brânza sau nucile.

Dacă luați medicamente sau suplimente care conțin calciu sau fier sau mâncați lactate sau nuci, încercați să luați antibiotice cu câteva ore înainte de a consuma oricare dintre aceste produse.

Citește și:   Antibioticele: leacuri miraculoase

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.