Este solubilă în apă. Se elimină prin procesul de excreţie în răstimp de opt ore de la administrare şi trebuie înlocuită prin hrană adecvată sau prin doze suplimentare. Vitamina B6 este în realitate un grup de substanţţ strâns înrudite ce funcţionează una în prezenţa celeilalte: piridoxină piridoxal şi piridoxamină. Se măsoară în miligrame.
Dacă dieta zilnică se bazează pe un consum ridicat de proteina atunci este necesară mărirea dozei de vitamină B6. Indispensabilă îi organism pentru producerea de anticorpi şi de hematii — globule roşii S-ar părea că poate fi sintetizată de bacteriile intestinale, procesul de sinteză fiind favorizat de un regim vegetarian bogat în celuloză. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 1,6 — 2,0 mg zilnic, cu o creştere de până la 2,2 mg în cursul sarcinii şi 2,1 miligrame în perioada alăptării
Indispensabilă pentru buna absorbţie a vitaminei B12. Necesari pentru producerea internă a acidului clorhidric şi asimilarea magneziului Derivatele lactate sunt surse relativ sărace de vitamina B6.
Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Contribuie la buna asimilare a proteinelor şi grăsimilor. Ajută h conversia triptofanului (un aminoacid esenţial) în nicotinamidă. Are ro în prevenirea diverselor tulburări nervoase şi dermatologice. Atenueazi greaţa (multe preparate pe care medicii le prescriu contra stării de rău di dimineaţă conţin vitamină B6). Permite sintetizarea acizilor nucleici c\ rol în întârzierea procesului de îmbătrânire. Ajută la eliminarea uscăciuni gurii şi la atenuarea problemelor urinare cauzate de antidepresivel* triciclice. Reduce spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeah mâinilor şi anumite forme de nevrite ale extremităţilor. Funcţionează ci un diuretic natural.
Afecţiuni datorate carenţei de B6
Anemie, dermatite seboreice, glosite.
Surse naturale de vitamină B6
Drojdie de bere, tărâţe de grâu, germeni de grâu, ficat, rinichi, soia pepene galben, varză, melasa de strugure negru, orez nedecorticat, ou| ovăz, alune, nuci.
Suplimente
Disponibile într-o gamă largă de dozaje, de la 50 la 500 mg, atâi individual cât şi sub formă de B complex şi mulţi vitamine. Pentru preveni carenţa altor vitamine, B6 trebuie administrată în cantităţi egale cu B1 şi B2. Produsele cu reglare temporală pot asigura eliberarea gradată a vitaminei în răstimp de zece ore.
Toxicitate
Doze zilnice de 2-10 grame pot declanşa tulburări neurologice. Excesul este susceptibil de a produce nelinişte nocturnă şi trăirea prea vie a viselor. Nu se recomandă depăşirea pragului de 500 mg.
Inamici ai vitaminei B6
Păstrarea timp îndelungat a cărnii, conservarea, prepararea termică a acesteia, congelarea, prelucrarea alimentară a fructelor şi legumelor, apa, alcoolul, estrogenii.
Sfat
Dacă luaţi anticoncepţionale orale, cu siguranţă aveţi nevoie de suplimentarea dozei de vitamină B6. Marii consumatori de proteine necesită sporirea cantităţii administrate de B6. Vitamina B6 poate determina la diabetici diminuarea cerinţei de insulina, şi dacă dozajul nu este corect corelat, există riscul de scădere a nivelului de glucoza din sânge. Suferinzii de artrită cărora li se administrează penicilină — Cuprimine — trebuie să ia suplimente de B6. Vitamina B6 acţionează cel mai eficient împreună cu vitamina B1, B2, C, acid pantotenic şi magneziu. Persoanelor care urmează tratament antiparkinson cu levo-dopa, nu li se recomandă suplimente de vitamina B6! Consultaţi-vă cu doctorul dumneavoastră în privinţa medicamentului Sinemet, care poate evita reacţia adversă la această vitamină.