Ce este ulcerul piciorului diabetic?

0
Ce este ulcerul piciorului diabetic?
-Anunț-

Ce este ulcerul piciorului diabetic?

Un ulcer al piciorului diabetic este o rană sau rană deschisă care apare la aproximativ 15% dintre pacienții cu diabet și este localizată în mod obișnuit pe fundul piciorului. Dintre cei care dezvoltă un ulcer la picior, 6% vor fi spitalizați din cauza infecției sau a altor complicații legate de ulcer.

Diabetul este principala cauză a amputărilor non-traumatice ale extremităților inferioare în Statele Unite și aproximativ 14-24 la sută dintre pacienții cu diabet care dezvoltă un ulcer la picior vor necesita o amputare. Ulcerarea piciorului precede 85% din amputările legate de diabet. Cercetările au arătat, totuși, că dezvoltarea unui ulcer picior este prevenită.

Cauzele ulcerului piciorului diabetic

Oricine are diabet poate dezvolta ulcer la picior. Nativii americani, afro-americanii, hispanicii și bărbații în vârstă sunt mai predispuși să dezvolte ulcere. Persoanele care utilizează insulină prezintă un risc mai mare de a dezvolta ulcer la picior, la fel ca și pacienții cu afecțiuni renale, oculare și cardiace legate de diabet. A fi supraponderal și a consuma alcool și tutun joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea ulcerelor piciorului.

Ulcerele se formează datorită unei combinații de factori, cum ar fi lipsa de senzație la nivelul piciorului, circulație slabă, deformări ale piciorului, iritații (cum ar fi fricțiunea sau presiunea) și traume, precum și durata diabetului. Pacienții care au diabet de mai mulți ani pot dezvolta neuropatie, o lipsă redusă sau completă a capacității de a simți durerea la nivelul picioarelor din cauza leziunilor nervoase cauzate de nivelurile crescute de glucoză din sânge în timp. Leziunile nervoase pot apărea adesea fără durere și este posibil să nu fie chiar conștienți de problemă. Podiatul dvs. poate testa picioarele pentru neuropatie cu un instrument simplu, nedureros numit monofilament.

Boala vasculară poate complica ulcerul piciorului, reducând capacitatea organismului de a se vindeca și crescând riscul unei infecții. Creșterea glicemiei poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva unei infecții potențiale și, de asemenea, vindecarea lentă.

Citește și:   Tratamentul Hipertensiunii arteriale

Simptomele ulcerului piciorului diabetic

Deoarece mulți oameni care dezvoltă ulcere la picior au pierdut capacitatea de a simți durerea, durerea nu este un simptom obișnuit. De multe ori, primul lucru pe care s-ar putea să-l observați este o scurgere pe șosete. Roșeața și umflarea pot fi, de asemenea, asociate cu ulcerația și, dacă a progresat semnificativ, mirosul poate fi prezent.

Când să vizitați un podiatru

Odată observat un ulcer, solicitați imediat asistență medicală podiatrică. Ulcerele piciorului la pacienții cu diabet trebuie tratate pentru a reduce riscul de infecție și amputare, pentru a îmbunătăți funcția și calitatea vieții și pentru a reduce costurile de îngrijire a sănătății.

Diagnostic și tratament

Scopul principal în tratamentul ulcerelor piciorului este de a obține vindecarea cât mai curând posibil. Cu cât vindecarea este mai rapidă, cu atât mai puține șanse pentru o infecție.


Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.

Unguent_Biotitus_formula_originala_tub_50ml

Combinația unică și sinergia dintre ingrediente conferă următoarele proprietăți:

  • menține troficitatea, hrănește și îmbunatățeste aspectul pielii;
  • asigură confortul utilizatorului;
  • hidratant, emolient;
  • promovează producția de colagen favorizând cicatrizarea leziunilor pielii;
  • promovează microcirculația la nivelul pielii, tonic capilar.

Există mai mulți factori cheie în tratamentul adecvat al ulcerului piciorului diabetic:

  • Prevenirea infecției
  • Eliminarea presiunii din zonă, numită „descărcare”
  • Îndepărtarea pielii și a țesuturilor moarte, numite „debridare”
  • Aplicarea de medicamente sau pansamente pe ulcer
  • Gestionarea glicemiei și a altor probleme de sănătate

Nu toate ulcerele sunt infectate; cu toate acestea, dacă podiatrul dvs. diagnostichează o infecție, va fi necesar un program de tratament cu antibiotice, îngrijirea rănilor și, eventual, spitalizare.

Pentru a preveni infectarea ulcerului, este important să:

  • mențineți nivelul glicemiei sub control strâns;
  • mențineți ulcerul curat și bandat;
  • curățați rana zilnic, folosind un pansament sau bandaj; și
  • evita mersul desculț.
Citește și:   Cum să tratezi arsurile solare. Recomandări pentru vacanța de vară

Pentru o vindecare optimă, ulcerele, în special cele de pe fundul piciorului, trebuie „descărcate”. Vi se poate solicita să purtați încălțăminte specială, sau o bretele, piese turnate specializate sau să folosiți un scaun cu rotile sau cârje. Aceste dispozitive vor reduce presiunea și iritarea zonei cu ulcer și vor ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

Știința îngrijirii rănilor a avansat semnificativ în ultimii zece ani. Vechiul gând despre „lăsați aerul să ajungă la el” este acum cunoscut ca fiind dăunător vindecării. Știm că rănile și ulcerele se vindecă mai repede, cu un risc mai mic de infecție, dacă sunt ținute acoperite și umede. Nu este recomandată utilizarea betadinei cu rezistență maximă, a peroxidului de hidrogen, a jacuzzi-urilor și înmuierea, deoarece aceste practici ar putea duce la complicații suplimentare.

Managementul adecvat al plăgii include utilizarea pansamentelor și a medicamentelor aplicate local. Produsele variază de la soluție salină normală la factori de creștere, pansamente ulcerate și înlocuitori ai pielii care s-au dovedit a fi foarte eficienți în vindecarea ulcerelor piciorului.

Pentru ca o rană să se vindece, trebuie să existe o circulație adecvată în zona ulcerată. Podologul dvs. poate determina nivelurile de circulație cu teste neinvazive.

Controlul strâns al glicemiei este de cea mai mare importanță în timpul tratamentului ulcerului piciorului diabetic. Colaborarea îndeaproape cu un medic sau endocrinolog pentru controlul glicemiei va spori vindecarea și va reduce riscul de complicații.

Opțiuni chirurgicale: Majoritatea ulcerelor de picior neinfectate sunt tratate fără intervenție chirurgicală; cu toate acestea, dacă această metodă de tratament eșuează, managementul chirurgical poate fi adecvat. Exemple de îngrijire chirurgicală pentru îndepărtarea presiunii asupra zonei afectate includ bărbierirea sau excizia osului (oaselor) și corectarea diferitelor deformări, cum ar fi ciocanele, bunionii sau „umflăturile” osoase.

Timpul de vindecare depinde de o varietate de factori, cum ar fi dimensiunea și locația plăgii, presiunea asupra plăgii din mers sau în picioare, umflarea, circulația, nivelul glicemiei, îngrijirea plăgii și ceea ce se aplică plăgii. Vindecarea poate avea loc în câteva săptămâni sau poate necesita câteva luni.

Citește și:   Cum se pot trata Arsurile solare?

Prevenirea ulcerului piciorului diabetic

Cel mai bun mod de a trata ulcerul piciorului diabetic este prevenirea dezvoltării acestuia în primul rând. Recomandările recomandate includ consultarea unui podiat în mod regulat. Podologul dvs. poate stabili dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta un ulcer la picior și poate pune în aplicare strategii de prevenire.

Aveți un risc ridicat dacă aveți sau faceți următoarele:

  • Neuropatie
  • Circulație slabă
  • O deformare a piciorului (de exemplu, jupan, deget de la picior)
  • Purtați încălțăminte nepotrivită
  • Glicemia necontrolată
  • Istoria unei ulcerații anterioare a piciorului

Reducerea factorilor de risc suplimentari, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, colesterolul ridicat și glicemia crescută, sunt importante în prevenirea și tratamentul ulcerului piciorului diabetic. Purtarea încălțămintei și șosetelor adecvate va contribui la reducerea riscurilor. Podologul dvs. vă poate oferi îndrumări în selectarea pantofilor corespunzători.

Învățarea modului de verificare a picioarelor este crucială, astfel încât să puteți găsi o problemă potențială cât mai curând posibil. Inspectați-vă picioarele în fiecare zi – în special talpa și între degetele de la picioare – pentru tăieturi, vânătăi, fisuri, vezicule, roșeață, ulcere și orice semn de anomalie. De fiecare dată când vizitați un furnizor de servicii medicale, îndepărtați-vă pantofii și șosetele pentru a vă putea examina picioarele. Orice problemă descoperită ar trebui să fie raportată podologului dumneavoastră cât mai curând posibil; oricât de simple ți s-ar părea.

Cheia vindecării cu succes a rănilor este îngrijirea medicală podiatrică regulată pentru a asigura următoarele „standarde de aur” de îngrijire:

  • Scăderea zahărului din sânge
  • Debridarea adecvată a rănilor
  • Tratarea oricărei infecții
  • Reducerea frecării și a presiunii
  • Refacerea unui flux sanguin adecvat
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.