Sarcina este starea fiziologică a femeii ajunsă la maturitate sexuală, prin care trupul și psihicul ei realizează armonia deplină, împlinirea menirii sale biologice și sociale.
Activând toate funcțiile endocrine specific feminine, sarcina duce la înfrumusețarea ci fizică: pielea devine mai catifelată, părul mai bogat și lucios, ochii mai strălucitori, formele ei se rotunjesc. În același timp, in cursul sarcinii ea atinge cel mai înalt grad al echilibrului psihic și afectiv. Sarcina exercită o influență și asupra familiei întregi, sudând-o și conferindu-i armonie și stabilitate, ceea ce pe plan social se reflectă asupra întregii comunități, a națiunii.
Sarcina durează din momentul fecundației până la expulzarea produsului de concepție. Se numește uterină (normală), când oul se grefează și se dezvoltă in cavitatea uterină, și extrauterină, când grefarea se face in afara cavități uterine. Sarcina durează în medie 40 de săptămâni. Data probabilă a nașterii se stabilește in raport cu data ultimei menstruații. Din cele mai importante semne ale sarcinii menționăm: a) încetarea menstruației (in cazuri rare, femeia însărcinată poate să aibă una sau două luni sângerări care pot fi interpretate menstruații), b) grețuri, salivație exagerată, vărsături, lipsa poftei de mâncare (unele femei nu mai suportă mirosul de tutun, de mâncare sau parfumurile), c) uterul se dezvoltă, din care cauză abdomenul se mărește cu cât sarcina înaintează.
Sarcina poate fi unică, când in cavitatea uterină se află un singur făt, sau multiplă, când se dezvoltă în același timp doi sau mai muți feți. La specia umană, numărul cel mai mare de feți cunoscut până acum a fost de 6. Cea mai frecventă este sarcina gemelară sau dublă, care apare in proporție de aproximativ 1% față de sarcinile unice. Sarcina gemelară, rezultată în 85% din cazuri prin fecundarea a două ovule ajunse la maturitate in același timp de către doi spermatozoizi, se numește bivitelină, deoarece există două placente, cu două pungi amniotice. Feții pot fi de același sex sau de sex diferit. In 15% din cazuri, sarcina gemelară provine dintr-un singur ovul fecundat, care la
Începutul dezvoltării se dedublează, formând două ouă. In acest caz, copiii sunt totdeauna de același sex și perfect asemănători între ei. La naștere, de obicei, unul este mai greu decât celălalt; se nasc unul după altul la interval de 20-30 de minute. În general, sunt sub greutatea normală, de aceea necesită îngrijiri speciale după naștere.