Pe baza observaţiilor clinice făcute în ultimul timp, medicii de specialitate au ajuns la concluzia că bolnavii de boli ale sângelui se tratează mult mai eficace dacă beneficiază de condiţii de spitalizare speciale și tratamente aseptice, concluzie bazată pe faptul că unele boli de sânge sau tratamentul aplicat acestora afectează sistemele de apărare ale organului împotriva infecţiilor, prin inhibarea în parte sau în totalitate a țesutului reticulohistiocitar, țesut care răspunde din punct de vedere imunologic de lupta împotriva microbilor.
Tratamentul în spitalele moderne al bolnavilor cu boli de sânge trebuie deci aplicat în condiții de riguroasă asepsie și antisepsie, metodă care împreună cu administarea diferențiată a derivatelor de sânge prin transfuzii și a grefelor de măduvă a oaselor poartă numele de .
Reanimarea hematologică cuprinde deci mai multe aspecte de profilaxie și de tratament ale insuficienţelor sistemului sangvin, ca și de reanimare a funcțiilor scăzute ale organelor hematopoietice.
Prin izolarea totală a bolnavului faţă de exterior în timpul spitalizării, prin sterilizarea prealabilă a tuturor obiectelor de uz personal și a celor aflate în spațiul de spitalizare, prin pregătirea zilnică specială a medicului și a personalului mediu sanitar inainte de luarea de contact cu bolnavul, se realizează un microclimat aseptic care împiedică apariția infecţiilor supraadăugate la un organism lipsit de apărare, grăbind și potenţind astfel efectul tratamentului specifie bolii.
Metoda constă în crearea în cadrul spitalelor a unor blocuri izolate cu rezerve de câte un pat, cu grup sanitar propriu și care comunică cu exteriorul numai printr-un mic vestibul. Ferestre mari, duble, dar care nu se deschid, asigură lumina naturală necesară cât mai mult timp posibil. Aerisirea se face printr-un sistem de aer condiţionat steril, răcit sau încălzit, în funcţie de anotimp, păstrând o temperatură constantă de 18—20°.
Pentru a preîntâmpina sentimentul de singurătate și izolare care apare în astfel de cazuri, bolnavul are la dispoziție telefon, radio și televiziune.
Înainte de primirea unui nou bolnav, interiorul se sterilizează prin metode chimice și fizice. Apa utilizată este de asemenea sterilizată, ca și întregul inventar moale necesar.
Medicul curant și personalul mediu sanitar, pe tot timpul îngrijirii bolnavului, întră în rezerve îmbrăcați steril, echipamentul aflându-se în casolete sterile într-o cameră specială pe drumul de acces.
Bolnavii pot fi văzuți de rude prin ferestrele închise care dau pe un coridor și pot să vorbească cu ele prin intermediul unui sistem fonic,
Metoda complexă a reanimării hematologice a dat, experimental, rezultate deosebit de promițătoare, prin faptul că s-a scurtat timpul de spitalizare a bolnavilor, s-a obţinut un efect mai bun al tratamentului și s-a prelungit perioada de remisiune a bolii, datorită înlăturării sau limitării infecţiilor supraadăugate.