Ce este o biopsie?

0
Ce este o biopsie?
-Anunț-

Biopsiile sunt o modalitate prin care medicii pot pune diagnostice, în special pentru cancer.

O biopsie este o procedură medicală pentru a îndepărta o mică bucată de țesut sau o probă de celule din corp pentru examinare fizică (prin microscop) sau chimică.

O biopsie poate fi efectuată pe orice zonă a corpului și este singura tehnică de diagnosticare capabilă să identifice definitiv țesutul și celulele canceroase.

De ce se fac biopsiile?

Biopsiile sunt de obicei efectuate pentru a identifica țesutul canceros, dar pot testa și alte probleme de sănătate.

De exemplu:

  • Biopsiile hepatice pot diagnostica hepatita C , ciroza (cicatrice hepatică) și infecțiile
  • Biopsiile de rinichi pot examina starea unui rinichi cu insuficiență renală sau inflamație
  • Biopsiile nervoase pot examina afectarea nervilor și afecțiunile inflamatorii ale nervilor
  • Biopsiile musculare pot diagnostica infecții și defecte ale mușchilor, precum și boli ale țesuturilor conjunctive și ale vaselor de sânge
  • Biopsiile de piele pot testa modificări ale afecțiunilor pielii, cum ar fi alunițele
  • Biopsiile tractului gastrointestinal pot detecta afecțiuni inflamatorii intestinale suspectate, inclusiv boala Crohn și colita ulceroasă

Tipuri de proceduri de biopsie

Procedurile de biopsie pot fi diferențiate în câteva categorii largi: ac, deschis, închis și piele.

Biopsiile cu ac, uneori numite biopsii percutanate, îndepărtează țesutul sau celulele folosind dispozitive cu ace, care diferă în funcție de tipul și cantitatea de probă necesară.

Biopsiile prin aspirație cu ac fin folosesc un ac foarte subțire – mai mic decât cel folosit pentru extragerea sângelui – atașat la o seringă.

Poate îndepărta o cantitate mică de lichid și bucăți mici de țesut și, uneori, trebuie introdus de mai multe ori pentru a obține suficiente probe pentru testare.

Citește și:   Anemia - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Biopsiile cu ac de miez folosesc un ac cu un „miez” mai mare sau spațiu gol, care este capabil să extragă o întreagă coloană de țesut.

În general, acestea se fac cu anestezie locală și uneori sunt combinate cu un instrument alimentat cu vid care folosește presiune pentru a extrage mai mult țesut.

Pentru a preleva probe de țesut profund, biopsiile cu ac sunt ghidate cu tehnici imagistice, cum ar fi ultrasunete, tomografie computerizată (CT) și scanări prin rezonanță magnetică (RMN) .

Biopsiile deschise îndepărtează țesutul folosind intervenții chirurgicale deschise sau incizii în piele și corp. Sunt efectuate sub anestezie.

Biopsiile închise sau biopsiile endoscopice prelevează mostre de țesut cu endoscoape , care sunt tuburi subțiri, flexibile, cu o lumină și o cameră la capăt.

Endoscoapele pot fi introduse în gură, rect sau tractul urinar sau printr-o incizie mică (mai mică decât cea a unei biopsii deschise).

Uneltele speciale de tăiere sunt trecute prin endoscop pentru a colecta mostre de țesut.

Biopsiile cutanate (cutanate) îndepărtează celulele de pe suprafața corpului, cum ar fi prin răzuirea pielii, tăierea unor zone mici sau mari de piele sau folosind un instrument pentru a perfora o gaură prin piele.

Laboratory scientist photo created by prostooleh – www.freepik.com

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.