Cel mai des întâlnit virus din alimentație este o apariție recentă pe scena microbilor, fiind cunoscut sub numele de norovirus și provocând o boală de scurtă durată, dar supărătoare, caracterizată de vărsături explozive, crampe stomacale și diaree apoasă. Inițial, norovirusul purta numele de virusul Norwalk, după orașul din Ohio în care și-a făcut debutul în 1968, provocând mai multe îmbolnăviri într-o școală primară. A primit porecla de ,,boala iernatică a vărsăturilor”, din cauza sezonului în care are tendința de a apărea cel mai des, și a fost asociat cu nenumărate feluri de mâncare, de la pizza la verdețuri și crustacee. Virusul a căpătat, de asemenea, notorietate internațională deoarece ataca persoanele aflate în vacanță pe vasele de croazieră-un mod destul de neplăcut de a-ți petrece concediul!
Norovirusurile sunt minuscule și foarte contagioase; doar câteva sute de asemenea microbi pot provoca îmbolnăviri. Atât scaunul, cât și vărsăturile celor infestați conțin milioane de microorganisme care pot rămâne active în excrementele umane zile la rând. Majoritatea se îmbolnăvesc din cauza consumului de alimente și lichide contaminate cu acest virus. De obicei, se transmite în momentul în care oamenii uită să se spele pe mâini după ce au fost la toaletă sau când se îngrijesc de bolnavi, iar mai apoi pregătesc mâncarea. Boala se manifestă de cele mai multe ori brusc, prin vărsături care contaminează puternic mediul înconjurător. Mulți au contractat această boală prin simpla atingere a unor suprafețe contaminate, care nu au fost curățate temeinic. În ciuda simptomelor grave ale bolii, cei mai mulți își revin complet într-un interval de douăzeci și patru până la patruzeci și opt de ore.
Prevenirea acestui virus înșelător constă în simpla respectare a normelor elementare de igienă. Spălați-vă întotdeauna bine pe mâini după ce ați fost la toaletă și înainte de a prepara sau de a consuma alimente. Iar dacă cineva din familie se îmbolnăvește, curățați temeinic toate suprafețele cu o soluție ce conține 10% dezinfectant și 90% apă. Cei care prepară mâncăruri la restaurante sau pentru grupuri mari nu trebuie să lucreze dacă sunt bolnavi și trebuie să stea acasă cel puțin două sau trei zile de la dispariția simptomelor. Majoritatea ministerelor sănătății impun restaurantelor respectarea acestor mă suri de siguranță, însă, câteodată, oamenii se abat de la reguli, iar rezultatele pot fi devastatoare.