În centrii nervoşi, înclusiv în creier au loc două procese: excitația și inhibiția. I. M. Secenov a dovedit primul că creierul poate inhiba, adică împiedica, reflexele măduvei spinării. I. P. Pavlov și elevii săi au stabilit cu ajutorul unei serii de experiențe că întreaga activitate a celulelor scoarței cerebrale se bazează pe interacțiunea (acțiunea reciprocă) a proceselor de excitație şi inhibiție. Iată cea mai simplă experiență pentru studierea inhibiției în creierul caânelui.
Bătăile metronomului, cu un ritm de 120 de bătăi pe minut, se asociază cu hrănirea animalului, care provoacă reflexul necondiționat – secreția salivei. În acelaşi timp, bătăile metronomului provoacă o excitație în scoarța cerebrală. După multe repetări se formează un reflex condiționat alimentar: îndată ce metronomul începe să bată cu ritmul de 120 de bătăi pe minut, câinele începe să secrete salivă.
Apoi se pune metronomul să bată cu un ritm diferit, de 60 de bătăi pe minut, fără a asocia acest ritm cu hrănirea animalului. La început, cainele va secreta saliva ca răspuns la ambele ritmuri ale metronomului. Dar după câtva timp, sunetele metronomului cu un ritm de 60 de bătăi pe minut, neînsoțite de administrarea hranei, încetează să mai provoace reflexul: în scoarța cerebrală se dezvoltă inhibiția.
Creierul câinelui este capabil să diferențieze ritmul de 120 de bătăi pe minut de ritmul de 60 de bătăi pe minut. În cazul ritmului de 120 de bătăi, întărit prin hrănire, se dezvoltă în scoarța cerebrală o excitație, iar în cazul ritmului de 60 de bătăi, neîntărit prin hrănire, se dezvoltă inhibiția.
Dezvoltarea inhibiției are o foarte mare însemnătate. Ea ajută la deosebirea obiectelor cu proprietăți apropiate, la concentrarea asupra activității principale la un moment dat, împiedicând excitația inutilă, de prisos. S-ar putea aduce foarte multe exemple care să arate că în creier au loc în permanență procese de excitație și inhibiție. Şi acum, când cititorul acestui capitol îşi concentrează întreaga sa atenție asupra cititului și meditează la rândurile scrise aici, centrii din creierul său care iau parte la procesul cititului se găsesc în stare de excitație, în timp ce foarte mulți centri, de exemplu cei care dirijează mişcările corpului, se găsesc în stare de inhibiție.
In felul acesta stau lucrurile in cazul oricărci munci, in cazul muncii fizice fiind necesară concentrarea atenției asupra executării unor mişcări complexe, iar în cazul muncii intelectuale, asupra rezolvarii unor probleme. Iată de ce este atât de important, atât pentru mărirea capacitătii de muncă, cât și pentru menținerea sănătății, de a organiza corect locul de muncă, pentru a exclude orice excitant străin. Prin raționalizarea locului de muncă, igienistul si inginerul. medicul și muncitorul caută să îndepărteze zgomotul prea puternic sau lumina intensă, orbitoare, se străduiese să creeze condiții pentru o poziție cit mai comodă a muncitorului, pentru a asigura excitația numai în acele regiuni ale creierului, unde acest lucru este necesar și pentru a favoriza dezvoltarea inhibiției în regiunile învecinate din creier.
Procesul inhibiției se manifestă în forma sa cea mai pronunțată în timpul somnului, când el cuprinde întreaga scoarță cerebrală, precum și alte segmente ale creierului.
Woman photo created by drobotdean