Ce este Hepatita A?

0
Ce este Hepatita A?
-Anunț-

Un alt virus des întâlnit, prezent în apă și alimente, hepatita A afectează ficatul. Spre deosebire de rudele sale, hepatitele B, C și D, care se transmit de obicei prin sânge, acest virus se răspândește prin intermediul alimentelor și al apei contaminate. În majoritatea state lor occidentale, cu sisteme sanitare îmbunătățite și apă potabilă la robinet, acest microb nu mai reprezintă o amenințare. Cu toate acestea, rămâne o cauză importantă a bolilor transmise în timpul călătoriilor în țări cu condiții de salubrizare precare.

Majoritatea cazurilor de hepatită A înregistrate în America de Nord în ultimele decenii au fost asociate cu produsele importate, contaminate cu ape reziduale. Câteva cazuri deosebit de grave au izbucnit printre școlarii din California, care contractaseră boala de la căpșunile proaspete, servite la prânz de cantina școlii. Căpșunile nu fuseseră bine spălate înainte de a le fi servite elevilor. În 2003, cea mai mare epidemie de hepatită A înregistrată vreodată în Statele Unite a afectat mai mult de șase sute de persoane care au mâncat la un restaurant din Pittsburgh, Pennsylvania; trei dintre acestea au murit. Epidemiologii au descoperit factorul declanșator al bolii, respectiv ceapa verde, crudă, servită la restaurant; cepele fuseseră importate din Mexic. Aceste cazuri tragice au apărut pe fundalul unor epidemii de mai mică amploare, care afectaseră deja statele Tennessee, Carolina de Nord și Georgia, mai devreme în același an, și care provocaseră patru sute douăzeci și două de cazuri de îmbolnăvire, tot din pricina cepei verzi importate din Mexic.

Pe lângă respectarea normelor de igienă și spălarea și gătirea temeinică a produselor proaspete, o altă modalitate eficientă de pre venire a hepatitei A este vaccinarea. În urma epidemiei tragice din Pittsburgh, instituțiile de sănătate publică au lansat un program de vaccinare a copiilor în întreaga țară. Alte state occidentale studiază acum atent perspectiva adoptării acestui program, pentru a preveni răspândirea bolii printre copii, care au tendința de a fi purtătorii vi rusului pe perioade mai lungi de timp decât adulții, astfel putând să îmbolnăvească mai multe persoane.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.