Ce este gigantismul?

0
Ce este gigantismul?
-Anunț-

Limita superioară normală a înălțimii corpului omenesc se situează în general la 180-190 cm. Depășirea acestei limite este considerată patologică iar indivizii aceștia se încadrează în tulburarea de creștere denumită gigantism.

Există însă și giganți constituționali, cu înălțime de 190-200 cm, a căror dezvoltare somato-psihică și sexuală este normală, armonioasă, așa-zișii „gigantoizi” capabili de eforturi fizice susținute, cum sunt sportivii de performanță, baschetbaliștii, considerați ca o variantă constituțională a normalului. Există și creșterei exagerate ale taliei în cadrul unor boli genetice, fără componentă encodrină. Astfel este sindromul Marfan. Aspectul este de individ înalt, cu extremități lungi și degete lungi (arachnodactilie), cu leziuni oculare (ale cristalinului) și adesea cu afecțiuni cardiace. Intelectual este nor- mal dezvoltat. O astfel de boală a avut Abraham Lincoln.

Gigantismul hipofizar se definește ca o hipertrofie staturoponderală apărută la prepuberi cu tumori hipofizare secretante de hormon de creștere și cu cartilajele de creștere a oaselor lungi deschise. Ritmul de creștere depășește 7-8 cm pe an, iar creșterea continuă până la vârsta de 25-30 de ani, datorită întârzierii pubertare și neosificării cartilajelor de creștere. Înălțimea finală a giganților semnalați până în prezent a fost de 200-280 cm, iar durata vieții a fost relativ scurtă, de 23-40 de ani. Creșterea excesivă devine evidentă la copilul școlar sau la începutul adolescenței.

Aspectul general al gigantului hipofizar se caracterizează prin păstrarea proporțiilor armonioase intre diferitele segmente ale corpului și a raportului proporțional dintre talie și greutate. Totuși, examenul mai atent relevă ușoare note disarmonice: mâini și picioare mai lungi, iar corpul mai mic în raport cu celelalte segmente ale corpului.

Gigantismul hipofizar are drept cauză o tumoare hipofizară: adenomul hipofizar, iar acesta reprezintă pentru individ un pericol mult mai mare decât avantajele creșterii în înălțime. Tumoarea comprimă glanda hipofizară și determină fenomene de insuficiență gonadică ce dau o notă particulară și anume „gigantismul cu eunucoidism”, adică apariția de elemente disarmonice cu membre lungi în raport cu trunchiul; tot prin compresie apar insuficiența tiroidiană și suprarenală secundară, cu scăderea rezistenței la frig și a capacității de efort; prin lezarea structurilor vecine apar dureri de cap violente și o orbire progresivă prin comprimarea zonei de încrucișare a nervilor optici, numită sindrom de chiasmă optică.

Citește și:   Mecanismele bolilor endocrine

Tratamentul gigantismului hipofizar se face cu metodele radicale anti-tumorale: chirurgia tumorii hipofizare și radioterapie. Succesul terapeutic poate fi complet și durabil.

Insuficiența de hormoni sexuali apărută prepubertar face ca procesul de creștere să continue peste limitele fiziologice, deoarece lipsesc hormonii care să închidă cartilajele. Rezultă indivizi înalți și ,,eunucoizi” adică nesexualizați, cu disarmonii intre segmentele corpului: extremitățile vor fi lungi în raport cu trunchiul, cu aspect de picioare păianjen, iar musculatura va fi slab dezvoltată.

Tratamentul corect se va face cu hormoni sexuali, cu estrogeni și progesteron la femei și cu testosteron la bărbați.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.