Câți dintre locuitorii statelor occidentale știu astăzi exact de unde provine busuiocul organic proaspăt cumpărat de la alimentara din colt? Ce să mai vorbim despre căpșunile vândute în piață? Adevărul este că transportul alimentelor de pe un continent pe altul presupune un proces de anvergură, de-a dreptul stupefiant. Reambalarea, amestecarea și distribuirea în masă a alimentelor au devenit atât de complexe încât descoperirea sursei atunci când se întâmplă un eveniment nedorit devine din ce în ce mai dificilă. Iar, din păcate, incidente nefericite intervin tot timpul. Utilizarea tot mai asiduă a produselor organice și prețurile ridicate la care pot ajunge acestea au dus la dezvoltarea fermelor organice în Mexic și America de Sud, care exportă alimente in Statele Unite, Canada și, mai rar, în Europa. Ca și în mul te alte state, legile din Canada permit ca un produs să poarte eticheta de made in Canada, atâta timp cât măcar o parte a acestuia provine de la ferme canadiene și este ambalat într-o fabrică de pe teritoriul țării. Fabricile mari adună produse de la fermele organice locale, le ambalează și le distribuie în alimentarele din regiunile învecinate, Însă în cazul în care producția locală este scăzută, marfa respectivă este suplimentată cu produse organice aduse din alte provincii sau state. Însă, în cadrul acestor fabrici, practicile agricole corecte, ambalarea și măsurile de igienă nu sunt întotdeauna respectate. Acest lucru a dus la apariția unor cazuri de îmbolnăvire provocate de neobișnuitul parazit Cylospora în provincia British Columbia.
În vara anului 2007, sezonul de creștere al busuiocului organic la fermele din British Columbia a fost amânat din cauza vremii nefavorabile din primăvară. Producția a fost suplimentată importându-se busuioc din Mexic. După câteva săptămâni, mai multe persoane din British Columbia au început să acuze simptome provocate de un microb neobișnuit în Canada, Cyclospora cayetanensis. Aceste cazuri au atras atenția epidemiologilor din provincie, iar la scurt timp a fost efectuată o investigație detaliată. În cazul unui parazit precum Cyclospora, perioada de incubație poate dura câteva zile. În plus, mai durează alte câteva zile până când bolnavii se simt suficient de rău pentru a cere îngrijire medicală. Dacă se trimit probe din scaun pentru analize, poate dura alte câteva zile până la stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Astfel, investigația instituțiilor de sănătate publică pornește cu câteva săptămâni întârziere și, din nefericire, multor pacienți le este greu să-și amintească în amănunt ce au consumat și unde, în zilele de dinaintea apariției simptomelor. Pe parcursul acestei epidemii, medicii specialiști au primit per misiunea pacienților de a accesa informații legate de produse prin intermediul cardurilor de fidelitate de la alimentare. Acest lucru le-a permis oficialilor să descopere ce legume fuseseră cumpărate și la ce dată și să vadă dacă nu cumva bolnavii consumaseră sau cumpăraseră cu toții produse similare. După această anchetă, s-a identificat un anumit soi de busuioc organic, provenind dintr-o fabrică de producție. Apoi a început aventura – epidemiologii încercau să-și dea seama unde fusese crescut busuiocul și cum fusese contaminat.
A durat foarte mult până când s-a elucidat misterul sursei de proveniență a busuiocului, iar ancheta a implicat instituții locale, stata le și chiar federale, fapt ce ne confirmă complexitatea sistemului de distribuție a alimentelor. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că sursa de proveniență era o fermă din Mexic, care nu dispunea de instalații sanitare adecvate. Unul sau mai mulți muncitori se îmbolnăviseră și, deoarece nu existau toalete, au contaminat busuiocul fie în timpul recoltării, fie când și-au făcut nevoile în lanuri. Condițiile inumane în care muncesc emigranții săraci de la fermele din Mexic, Guatemala, Ecuador sau alte țări cu venituri mici, impactul recoltelor de export care aduc venituri considerabile, precum busuiocul, bananele, zmeura sau alte produse proaspete cultivate aici, de-abia încep să-și facă simțită prezența în conștiința locuitorilor din America de Nord. Epidemii ca aceasta au subliniat riscul ridicat al răspândirii bolilor în cadrul pieței alimentare globale.