Ce este Constipaţia?

0
Constipația simptomatică, Constipaţia habituală
-Anunț-

Este evacuarea rară (la un interval de peste 48 de ore), dificilă, de consistenţă crescută și incompletă a materiei fecale.

Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv

Se poate datora unor cauze multiple subiective (educare rea și nereglată a evacuării materiei fecale), nespecifice (exces de laxative pe perioade îndelungate, alte medicamente ce au drept efect secundar constipația) sau specifice (organice).

Constipaţia habituală (primară, simplă) nu are cauze evidente și poate alterna cu faze compensate. Este mai frecventă la femei, ca și la cei din mediul urban. Cauzele probabile sunt: alimentație săracă în reziduuri și bogată în alimente rafinate (pâine albă, brânzeturi, carne), fără fibre vegetale, sedentarismul (prin reducerea tonusului muscular), statul la pat un timp îndelungat (prin absența unor stimuli specifici activității normale), factori psihici sau conjuncturali, intoxicaţii cu nicotină, opiacee, plumb. Alte cauze posibile sunt indirecte și secundare unor altor boli (apendicită, colecistopatii, ulcere gastrice și duodenale). Utilizarea excesivă de laxative, purgative sau clisme poate conduce la constipație prin lipsa de umplere corespunzătoare a intestinului gros. Alte cauze se referă la evacuarea dificilă: tocirea reflexului de defecare prin inhibiție fortuită, lipsa de deschidere reflexă a sfincterului anal etc.

Constipația simptomatică (organică) este legată de existența unor alte afecțiuni gastrointestinale (tumori, stricturi cicatriceale), unor leziuni ale canalului anal (fisuri anale, hemoroizi etc.), unor tulburări hormonale (hiperfoliculinemie la femei) etc.

Constipaţia funcțională (ocazională) este legată de schimbarea obiceiurilor alimentare, de deplasări, de consumul anumitor medicamente etc. Este de menţionat că există numeroase medicamente care pot induce ca efect secundar constipația: antiacizi, anticolinergici, fierul, antidepresive, hipotensoare, diuretice etc.

Citește și:   Ce este fitoterapia și aromaterapia? Definiție și obiect

În toate aceste forme de constipație, simptomatologia are unele elemente comune: scaune la 2-4 zile, scaun cu aspect de schibale (uneori cu masă lichidă – falsă diaree datorită dezvoltării în exces a florei de fermentație), senzație de disconfort, balonare, dureri în abdomen. În cazuri mai grave se poate forma un fecalom greu de eliminat, apar simptome toxice intoxicaţie cecală) etc. Constipația prelungită poate duce la megacolon.

Tratamentul, după eliminarea cauzelor (dacă acestea pot fi găsite), începe cu reeducarea reflexelor de defecare (scaune la ore fixe, de obicei dimineața, după micul dejun), o alimentație bogată în reziduuri, mese la ore regulate, restabilirea unei bune funcţii musculare (eliminarea sedentarismului) etc.

Nu se recomandă laxative și purgative în tratament prelungit.

Diete de fibre: fibrele dietetice sunt substanţe polizaharidice ce nu sunt digerate în intestinul subțire și ajung nedigerate în colon, ducând la creşterea masei de materii fecale. Lipsa acestor fibre duce la scăderea cantităţii de materii fecale, ce devin insuficiente pentru stimularea intestinului și astfel va apărea constipația. Un regim bogat în fibre dietetice va mări cantitatea scaunului În 24 de ore, va stimula peristaltismul colonic și va combate constipația.

La noi în tara pâinea neagră, pâinea Graham, preparatele de tărâţe de grâu cu lapte vor aduce aportul de fibre necesar.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.