Ce este colonoscopia?

0
Ce este colonoscopia?
-Anunț-

O colonoscopie este o procedură de diagnosticare importantă, care este de obicei recomandată tuturor până la vârsta de 50 de ani.

O colonoscopie este o procedură care permite unui medic să examineze interiorul colonului (parte a intestinului gros).

O colonoscopie poate fi făcută în scopuri de screening la persoanele sănătoase, pentru a se asigura că aceștia nu dezvoltă cancer de colon sau polipi periculoși care se pot transforma în cancer.

De asemenea, se poate face o colonoscopie pentru a găsi un diagnostic pentru scaune cu sânge sau alte simptome gastrointestinale , cum ar fi durere sau modificări ale obiceiurilor intestinale (diaree sau constipație ).

Cine ar trebui să facă o colonoscopie?

Majoritatea ghidurilor sugerează că toată lumea ar trebui să facă o colonoscopie de screening până la vârsta de 50 de ani și apoi la fiecare zece ani (dacă nu se dezvoltă simptome îngrijorătoare).

Dacă aveți antecedente familiale de cancer de colon, polipi cunoscuți sau anumite alte afecțiuni intestinale, este posibil să aveți nevoie de o colonoscopie la o vârstă mai mică sau mai frecvent.

Cum să vă pregătiți pentru o colonoscopie

Vi se vor da instrucțiuni pentru o „pregătire” specială înainte de colonoscopie:

De asemenea, vi se poate cere să urmați o dietă specifică pentru o zi sau două înainte de procedură.

Cu o noapte înainte de colonoscopie, este posibil să vi se administreze o soluție de băut, pastile laxative , o clismă și/sau un supozitor pentru a vă asigura că intestinul este gol.

Aceste preparate vor provoca diaree, așa că va trebui să stați aproape de o baie după ce începeți pregătirea.

Asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe despre toate medicamentele, vitaminele și suplimentele alimentare. Întrebați dacă ar trebui să întrerupeți oricare dintre ele în zilele dinaintea procedurii.

Citește și:   De ce apare sânge în urină (hematurie)?

De asemenea, va trebui să aranjați o călătorie acasă după procedură, deoarece colonoscopia necesită o sedare ușoară.

Ce se întâmplă în timpul unei colonoscopii?

Pentru început, vi se va cere să vă întindeți pe o parte pe o masă și vi se va administra sedare, fie cu o pastilă, fie prin IV.

În timpul procedurii, un specialist instruit va introduce un colonoscop – un tub lung, flexibil și îngust, cu o cameră ușoară și mică la un capăt – în rect și colon.

Scopul sufla, de asemenea, aer în intestinul gros pentru a oferi o vedere mai bună, iar camera de la capătul colonoscopului trimite o imagine video către un monitor, astfel încât medicul dumneavoastră să poată vizualiza mai bine țesutul.

Medicul dumneavoastră va vizualiza întregul intestin gros și va începe să retragă încet colonoscopul odată ce a ajuns la intestinul dumneavoastră subțire.

Probele de țesut ( biopsii ) și/sau îndepărtarea polipilor pot fi efectuate prin scope. Aceste mostre pot fi trimise la un laborator pentru a testa cancerul .

Efecte secundare ale colonoscopiei

Este normal să vă simțiți umflat , gazos și somnoros după procedură. Este posibil să existe o cantitate mică de sânge în prima mișcare a intestinului .

Simptomele care ar trebui să determine un apel imediat la medicul dumneavoastră includ:

  • Febră
  • Dureri severe
  • Trecerea unor cantități mari de sânge sau cheaguri de sânge
  • Slăbiciune
  • Ameţeală

Ca și în cazul tuturor procedurilor, există unele riscuri asociate cu o colonoscopie, inclusiv:

  • Sângerare
  • Perforarea colonului
  • Reacția la sedativ
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.