Apariția acneei este legată de stările fiziologice în care se instalează un nou echilibru hormonal, mai ales în perioada pubertății. Apariția coșurilor constituie pentru majoritatea tinerilor o problemă uneori obsedantă. În această perioadă, din lipsă de cunoștință sau din ușurință se comit cele mai multe greșeli, se folosesc produse nepotrivite, la întâmplare, se storc coșurile, se maltratează tenul, iar consecințele ne urmăresc apoi toată viața sub formă de cicatrice care nu se pot șterge decât cu mare greutate.
La unele persoane afecțiunea nu se limitează la regiunea feței, ci afectează în egală măsură spatele, decolteul sau umerii. Acneea se constată în perioada pubertății atât la fete, cât și la băieți, dar poate fi întâlnită și la persoanele mai în vârstă, datorită unor cauze diferite: tulburări digestive datorate lipsei de igienă alimentară, gastroenteritelor rebele, apendicitei cronice, afecțiunilor ficatului sau ale căilor biliare și chiar constipației.
Erupția acneică este frecventă și în cazul tulburărilor ciclului menstrual, la persoane hipotiroidiene, la cei cu tulburări ale suprarenalei, tulburări ale sistemului nervos vegetativ sau de nutriție generală.
Regimul alimentar are un rol foarte important în sprijinul tratamentului.
Trebuie consumate alimente proaspete, mesele vor fi luate la ore regulate, iar alimentele vor fi bine mestecate. Se va renunța la consumul de condimente, substanțe grase, brânzeturi fermentate etc.
În afară de tratamentul intern, care va fi prescris de medic pentru fiecare caz în parte, se impune un tratament local. Igiena locală va fi riguros respectată. În primul rând este necesar să se asigure asepsia pielii prin spălare cu săpun de sulf. Comedoanele (punctele negre) vor fi îndepărtate regulat, deoarece sunt constituite dintr-un dop de sebum care închide orificiile foliculare dilatate și se transformă în coșuri. În jurul comedonului apare o inflamație, apoi o pustulă în centrul căreia rămâne dopul de grăsime.
În multe cazuri se formează la baza pustulei un nodul dureros care se unește cu altele, supurând prin fistule. Eliminarea puroiului nu trebuie făcută cu brutalitate, prin lezarea țesuturilor, deoarece, rămân urme.
În cadrul tratamentului local sunt indicate în special loțiunile antiseptice și dezinfectante.