Dieta ar putea juca un rol în producerea de acetilcolină și un risc scăzut de anumite boli.
Acetilcolina este un neurotransmițător produs în creier care joacă un rol important în mișcările musculare, gândire și memoria de lucru.
Memoria de lucru este capacitatea creierului de a reține informații în minte temporar.
Problemele cu producerea și utilizarea acetilcolinei sunt semne distinctive ale unor boli precum demența și miastenia gravis (o boală autoimună care slăbește mușchii).
Receptorii de acetilcolină
Receptorii acetilcolinei sunt proteine de care se leagă acetilcolina, permițând semnalelor să circule de la o celulă nervoasă la alta.
Medicamentele care acționează asupra receptorilor de acetilcolină au multe utilizări medicale, inclusiv tratamentul bolii Alzheimer și al miasteniei gravis.
Medicamentele care stimulează receptorii de acetilcolină sunt numite agonişti, în timp ce cele care inhibă receptorii sunt numite antagonişti.
Acetilcolina și boala Alzheimer
Persoanele cu boala Alzheimer produc mai puțină acetilcolină.
Medicamentele care opresc descompunerea acetilcolinei în creier, numite inhibitori de colinesterază, pot fi prescrise persoanelor cu simptome Alzheimer uşoare până la moderate.
Aceste medicamente pot ajuta la întârzierea sau prevenirea agravării simptomelor comportamentale, cum ar fi agitația, iluziile sau apusul soarelui (o stare de confuzie și de suferință târziu în cursul zilei) să se agraveze pentru o perioadă limitată de timp.
Cu toate acestea, ele își pot pierde eficacitatea pe măsură ce creierul produce din ce în ce mai puțină acetilcolină.
Alimente și suplimente cu acetilcolină
Nu există alimente sau suplimente care să conțină substanța chimică acetilcolină, deși unele alimente și suplimente pot conține elementele de bază ale acetilcolinei.
Colina este un nutrient esențial și un element de bază al acetilcolinei. Alimentele care sunt în mod natural bogate în colină includ ouăle întregi, carnea și peștele și cerealele integrale.
Studiile efectuate pe animale de laborator și pe oameni sugerează că consumul de alimente sau suplimente bogate în colină poate crește nivelul de acetilcolină din creier.
Aceasta înseamnă că colina ar putea avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de demență , inclusiv boala Alzheimer.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvălui relația complicată dintre colina alimentară și funcția creierului.