Vederea normală depinde de un proces complex, cu mai multe fațete. Lumina pătrunde în ochi prin cornee și cristalin, irisul contribuind la focalizarea imaginii. Lumina este proiectată pe peretele din spate al ochiului, unde este percepută de milioane de terminații nervoase minuscule care alcătuiesc retina. De aici, retina traduce imaginile în impulsuri nervoase care sunt transmise creierului prin nervul optic.
Atunci când oricare dintre aceste părți ale ochiului este deteriorată, fie din cauza unei boli sau răni, poate apărea orbirea:
- Lentila se poate tulbura, ascunzând lumina care intră în ochi.
- Forma ochiului se poate schimba, modificând imaginea proiectată pe retină.
- Retina se poate degrada și deteriora, afectând percepția imaginilor.
- Nervul optic poate fi deteriorat, întrerupând fluxul de informații vizuale către creier.
Ce se califică drept orbire?
Oamenii care orbesc adesea se confruntă mai întâi cu deficiența vederii, care apoi progresează în orbire. Orbirea poate afecta unul sau ambii ochi și nu provoacă neapărat întuneric total. Mulți oameni care sunt considerați orbi pot vedea în continuare niște lumină sau umbre, dar nu pot vedea nimic clar.
La fel, „orbirea legală” nu înseamnă că o persoană nu poate vedea nimic, ci că vederea îi este atât de afectată încât are nevoie de mult ajutor pentru a percepe imagini.
Statele Unite definesc de obicei pe cineva ca fiind orb din punct de vedere legal atunci când vederea centrală a persoanei s-a degradat la 20/200 sau persoana și-a pierdut vederea periferică, astfel încât vede mai puțin de 20 de grade în afara vederii centrale. Vederea normală este de 20/20, iar oamenii pot vedea de obicei până la 90 de grade cu vederea lor periferică. Se estimează că 1,1 milioane de oameni din Statele Unite sunt considerați orbi din punct de vedere legal.
Principalele cauze ale orbirii
Aproape toate cazurile de orbire din Statele Unite sunt cauzate de boli oculare, cu mai puțin de 4% din orbire cauzată de leziuni sau traume oculare. Aproximativ 77 la sută dintre persoanele care au leziuni oculare se recuperează complet, în timp ce alți 11 la sută au deficiențe ușoare.
Deși următoarele boli ale ochilor sunt cauze comune ale orbirii, nu trebuie să presupuneți că orbiți dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni. Există tratamente disponibile pentru fiecare afecțiune – unele mai tratabile decât altele.
Cataracta apare atunci când cristalinul, în mod normal, cristalin al ochiului devine tulbure. Acest lucru cauzează vedere încețoșată , culori estompate și probleme de vedere prin strălucire. Cataracta este principala cauză a orbirii din lume, iar peste 22 de milioane de americani au cataractă la unul sau ambii ochi. Riscul unei persoane de a dezvolta cataractă crește pe măsură ce îmbătrânește: până la vârsta de 80 de ani, mai mult de jumătate dintre americani fie au o cataractă, fie au suferit o intervenție chirurgicală pentru cataractă .
Persoanele cu cataractă pot face față bolii la început prin utilizarea de ochelari speciali, lentile de mărire și iluminare mai puternică. Cei cu cataractă avansată pot fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru a înlocui cristalinul natural tulbure cu unul artificial.
Glaucom
Glaucomul apare de obicei atunci când presiunea lichidului din interiorul unuia sau ambilor ochi începe lent să crească. Această presiune dăunează nervului optic și retinei, determinând o scădere treptată a vederii periferice. Experții estimează că aproximativ 2,3 milioane de oameni din Statele Unite au fost diagnosticați cu glaucom , în timp ce alte 2 milioane au glaucom, dar nu sunt conștienți de deteriorarea vederii lor.
Pierderea vederii din cauza glaucomului nu poate fi inversată, dar boala poate fi gestionată prin utilizarea picăturilor pentru ochi pe bază de prescripție medicală sau prin intervenții chirurgicale. Este important să faceți examene regulate ale oftalmului, astfel încât să puteți detecta glaucom devreme, deoarece tratamentul vă poate salva vederea .
Degenerescenta maculara
Degenerescența maculară implică deteriorarea treptată a maculei sau a terminațiilor nervoase din retină, care sunt cruciale pentru o vedere centrală ascuțită. Persoanele cu această afecțiune se confruntă cu încețoșarea și petele oarbe în vederea lor centrală. Aceasta este cea mai frecventă cauză de orbire la vârstnici, afectând peste 10 milioane de americani.
Nu există un remediu pentru degenerescenta maculară, dar sunt disponibile tratamente pentru a încetini progresul acesteia. Acestea includ terapia combinată cu vitamine, chirurgia cu laser, terapia fotodinamică și medicamentele speciale care sunt injectate în ochi.
Retinopatie diabetică
Retinopatia diabetică apare atunci când leziunile sistemice cauzate de diabet începe să afecteze retina. Mai exact, vasele de sânge care hrănesc retina pot fi afectate negativ de diabet, provocând pierderea vederii prin sângerare și deteriorarea retinei. Mai mult de jumătate din cei 18 milioane de americani care au diabet sunt afectați de retinopatie diabetică într-o oarecare măsură.
Cel mai bun tratament pentru retinopatia diabetică este controlul atent al diabetului. Dacă boala devine mai avansată, pacienții pot fi supuși unei intervenții chirurgicale la ochi pentru a-și proteja vederea.
Cool guy photo created by asier_relampagoestudio – www.freepik.com