Traumatismele globului ocular de orice natură dau perturbări uneori grave ale funcției oculare.
Astfel pot să apară hemoragii, creșterea tensiunii intraoculare, rupturi ale membranelor oculare (dezlipirea de retină) și chiar plăgi etc.
Aceste șocuri traumatice, de orice natură ar fi (lovitura cu mingea, pumn, obiecte dure etc.) determină sinteza unor substanțe în ochi, numite prostaglandine.
Prostaglandinele tulbură funcțiile oculare și mai ales permeabilitatea vasculară, creând extravazări, exsudate, edem cu întreruperea funcțiilor celulare, insuficiența oxigenării, care duc la scăderea vederii.
Apar hemoragii la tegumentul pleoapelor, feței, la conjunctivă și uneori in interiorul ochiului.
Dureri de grade diferite, in raport cu sediul loviturii, pot să iradieze la față și craniu.
În astfel de cazuri bolnavul trebuie pus in repaus, ii vor fi date calmante (bromoval, fenobarbital, algocalmin), va fi pansat steril dacă există plăgi singerinde, i se va da calciu (calciu efervescent, calciu lactic sau clorocalcin), vitamină C 200 și aspirină.
Aspirina este medicamentul care oprește sinteza in continuare a prostaglandinelor ce apar in traumatisme. Bolnavul trebuie să fie transportat cât mai repede la medicul specialist oftalmolog, care va face bilanțul distrugerilor oculare și va indica tratamentul. Printre accidentele oculare menționăm și arsurile oculare atât fizice, cât și chimice, care pot să ducă la distrugeri ale țesuturilor aparatului vizual.
În aceste cazuri vor fi eliminate pe cât posibil substanțele caustice cu tampoane de vată înmuiate in ser fiziologic sau apă distilată, infuzie de mușețel sau chiar de la rețea, apoi se vor neutraliza substanțele chimice, dacă a fost acid cu o soluție de bicarbonat de sodiu 10% (1 – 2 lingurițe la 1 litru de apă fiartă și răcită) sau dacă a fost bază (amoniac, var etc.) se va spăla cu o soluție de apă acidulată (un litru de apă fiartă și răcită în care s-a dizolvat o lingură de oțet sau soluție acid boric 3%).
Un colir dezinfectant (colir cu sulfacetamidă) sau o soluție de antibiotic vor fi instilate (picurate) in fundul de sac al conjunctivei, se va aplica un pansament. Se dă un calmant bolnavului (bromoval, fenobarbital sau algocalmin), care va fi îndrumat la medicul specialist oftalmolog.
Traumatismele pot fi date prin proiectarea pe ochi de corpi străini, care pot să adere la conjunctive sau cornee, dând senzații foarte neplăcute (dureri, fotofobie, lăcrimare) ce fac imposibilă activitatea în continuare. Medicul specialist va extrage de urgență corpul străin și va aplica tratamentul in continuare.
Eroziunile și ulcerele corneene pot fi provocate și de traumatismele de diferite feluri. Manifestate prin dureri, fotofobie, lăcrimare, scăderea vederii, necesită pansament de urgență și administrarea unui calmant, până la prezentarea de urgență la medic, care va lua măsurile necesare prevenirii complicațiilor inflamatorii secundare.
Alt tip de afecțiuni oculare, cu fenomene alarmante, congestia globului ocular, durere oculară, fotofobie, lăcrimare și scăderea vederii, sunt inflamațiile membranei vasculare, irisului corpului ciliar, și chiar coroidei.
Acestea sunt iritele sau iridociclitele, care pot fi date de o infecție de focar(abees dentar, sinuzite, amigdalite, infecții genitale etc.), de reumatism, diabet, spondiloză și care necesită prezentarea de urgență la medicul specialist pentru indicarea tratamentului. Orice întârziere face să apară complicații, care in unele cazuri de la pierderea vederii ochiului bolnav. Până la prezentarea la medic vor fi date calmante, se dă aspirină, se aplică pansament protector și căldură locală uscată (o sticluță cu apă fierbinte aplicată peste pansament), va fi evitată expunerea la vint, curenți de aer.
Glaucomul acut congestiv este afecțiunea care apare brusc, cu dureri puternice oculare, dureri de cap, scăderea vederii, uneori și greață și vărsături.
Bolnavul trebuie să fie ezarinat de medicul specialist oftalmolog pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentuluí și necesită până la prezentarea la medic, calmante. Dacă este un bolnav cunoscut cu glaucom, se aplică instilații cu soluție pilocarpină 2% cât mai des și se administrează o tabletă de ederen.
Leziunile de fund de ochi survin cu scăderi ale vederii în diferite grade, fie brusc (obstrucția arterei centrale a retinei, papilite, nevrite etc.) sau lent (corioretinite, tromboza venei centrale a retinei, dezlipirea de retină etc.).
Aceste afecțiuni au cauze multiple și necesită de urgență consultarea medicului de specialitate, care prin stabilirea cât mai rapidă a diagnosticului și a tratamentului, poate să mențină o vedere cât mai bună posibil.
Există de asemenea grupul de afecțiuni care se manifestă prin scădere lentă a vederii cu aspect de puncte, fire, figuri ce apar în câmpul vizual și care sunt date de opacifieri ale cristalinului și anume cataractele.
Prin examinare in faze incipiente medicul poate stabili tratamentul care in unele cazuri stabilizează afecțiunea.
Modificarea de poziție a globului ocular (strabismul) netratat poate să ducă la scăderea vederii (ambliopie) a ochiului deviat și deci pierderea vederii binoculare.
În această sumară expunere am indicat numai unele afecțiuni oculare care pot să apară. Bolile sunt însă numeroase și se manifestă sub diferite exteriorizări: pete in câmp vizual, pierderea unei jumătăți de câmp vizual (hemianopsii), scânteieri, macropsie (vedere mărită), micropsie (vede totul in mic), miodesopsii (muște zburătoare) etc. De aceea, amintim tuturor că la apariția unor simptome care sunt în afara stării normale a funcției oculare, să nu piardă timpul și să se prezinte cât mai devreme posibil la medicul specialist oftalmolog, deoarece numai el este in măsură să stabilească diagnosticul și tratamentul. Astfel vor fi prevenite complicațiile care duc până la pierderea vederii, ce nu mai poate fi recăpătată nici aplicând operații sau tratamente cunoscute.