Cataracta – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Cataracta - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Cataracta este o tulburare a cristalinului ochiului, care are ca rezultat modificări ale vederii. Cataracta se poate dezvolta intr-un ochi la un moment dat sau in ambii ochi simultan.

Lentila ochiului este alcătuită din țesut în mod normal limpede care concentrează lumina pe retină, stratul de celule nervoase care căptușește peretele din spate al interiorului ochiului. În retină, lumina este convertită în semnale nervoase care comunică informații către creier.

În timp ce cataracta este considerată o tulburare și adesea beneficiază de tratament, ele sunt, de asemenea, o parte comună și chiar normală a îmbătrânirii. Până la vârsta de 80 de ani, mai mult de jumătate dintre oamenii din Statele Unite vor dezvolta cel puțin o cataractă, potrivit Institutului Național pentru Ochi.

În timp ce majoritatea cataractei sunt legate de îmbătrânire, există și anumite tipuri care se pot dezvolta în timpul copilăriei sau din cauza intervențiilor chirurgicale, traumatismelor, utilizării anumitor medicamente sau a altor probleme de sănătate.

Cataracta tind să se agraveze progresiv, provocând tulburări de vedere care pot interfera cu activitățile tale zilnice. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice modificări ale vederii dumneavoastră și despre ce opțiuni pot fi disponibile pentru a le trata.

Semne și simptome ale cataractei

Cel mai frecvent simptom inițial al cataractei este o zonă mică de vedere încețoșată. În timp, această zonă de vedere încețoșată este probabil să crească pe măsură ce lentila dvs. devine mai încețoșată. În cele din urmă, s-ar putea să simți că vederea ta generală este plictisitoare sau neclară.

Împreună cu vederea care devine progresiv mai încețoșată, este posibil să experimentați și schimbări de culoare în lentilele dvs. care fac ca tot ceea ce priviți să capete o tentă gălbuie sau maronie.

În cele din urmă, este posibil să întâmpinați dificultăți în a distinge culorile, în special în nuanțe de albastru și violet, precum și în îndeplinirea sarcinilor care necesită culori distinctive, inclusiv citirea.

În afară de vederea tulbure și modificările de culoare, simptomele cataractei pot include:

  • Vedere de noapte slabă
  • Sensibilitate la lămpi, faruri sau lumina soarelui
  • Halouri în jurul luminilor
  • Viziune dubla
  • Modificări frecvente ale prescripției pentru ochelari sau lentile de contact

Este o idee bună să programați un examen oftalmologic dacă observați modificări ale vederii dvs. în timp. Dacă apar brusc o schimbare a vederii, consultați imediat un oftalmolog.

Cauzele și factorii de risc ai cataractei

Lentila ochiului este alcătuită în principal din proteine ​​și apă. Lentila este situată în spatele pupilei și irisului (zonele negre și colorate ale ochiului), care sunt acoperite de cornee (stratul exterior transparent al ochiului).

Proteinele din cristalin sunt aranjate într-un mod care menține cristalinul clar. Dar din cauza schimbărilor normale care apar odată cu vârsta, aceste proteine ​​pot începe să se aglomereze, rezultând zone tulbure ale vederii.

În timp, aceste aglomerări de proteine ​​pot crește, afectând o zonă mai mare de vedere.

O serie de factori vă pot crește riscul de a dezvolta cataracte, inclusiv:

  • Vârsta mai înaintată
  • Istoric familial de cataractă
  • Expunere mai mare la lumina soarelui
  • Locuind la o altitudine mai mare
  • Diabet
  • Tensiune arterială crescută
  • Istoric de leziuni oculare, inflamații sau intervenții chirurgicale
  • Tratamente cu radiații pe partea superioară a corpului
  • Fumat
  • Consumul de alcool în exces
  • Utilizarea pe termen lung a  corticosteroizilor

În timp ce majoritatea cataractei sunt legate de îmbătrânire, unii oameni se nasc cu cataractă sau le dezvoltă în copilărie. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cataractă congenitală.

Uneori, cataracta congenitală are cauze genetice sau pot fi cauzate de traume sau infecții la nivelul uterului. Condițiile care le pot provoca includ:

  • Distrofia miotonică , un tip de distrofie musculară
  • Galactozemie , o tulburare metabolică rară
  • Neurofibromatoza de tip 2 , o tulburare în care tumorile cresc pe nervi
  • Rubeola , numită uneori rujeolă germană
  • Toxoplasmoza , o infecție parazitară
  • Citomegalovirus , o infecție virală
  • Sifilis
  • Virusul herpes simplex
Citește și:   Ce este un avort?

Cataracta congenitală nu îți afectează întotdeauna vederea, dar dacă o fac, de obicei sunt tratate cu o intervenție chirurgicală la scurt timp după ce sunt diagnosticate.

Cum sunt diagnosticate cataracta?

Cataracta este de obicei diagnosticată de un oftalmolog – optometrist sau oftalmolog – folosind o varietate de teste pentru ochi și vedere.

Este posibil să aveți nevoie de un examen oftalmologic dilatat, în care sunt plasate picături în ochi pentru a vă face pupilele lărgite, astfel încât medicul să vă poată vedea mai ușor interiorul ochilor.

Testele care vă pot ajuta medicul oftalmolog să diagnosticheze cataracta includ:

Testul acuității vizuale În acest test comun, vi se cere să citiți o serie de litere dintr-o diagramă.

Examen cu lampă cu fantă În versiunea de bază a acestui test, un oftalmolog folosește un microscop special pentru a vizualiza structurile din fața ochiului în detaliu.

Examenul retinei Pentru acest test, ochii tăi trebuie să fie dilatați, iar medicul oftalmolog folosește o lampă cu fantă sau un alt dispozitiv pentru a vedea partea din spate a ochilor.

Prognosticul cataractei

Cataracta legata de varsta tind sa se dezvolte lent, uneori fiind nevoie de ani pentru ca apar modificari vizibile ale vederii. Medicii nu au nicio modalitate de a prezice cât de repede se va dezvolta sau progresa cataracta.

Există pași pe care îi puteți lua care vă pot încetini progresia cataractei, inclusiv purtarea ochelarilor sau a ochelarilor de soare care blochează razele ultraviolete (UV) ale soarelui.

Cataracta nu se îmbunătățește și nici nu dispare de la sine. În timp ce mulți oameni sunt capabili să ia măsuri pentru a se adapta la viața cu cataractă, singurul tratament care îți îmbunătățește de fapt vederea este intervenția chirurgicală.

Durata cataractei

Cataracta nu dispare de la sine. Odată ce se dezvoltă, modificările de vedere pe care le provoacă vor fi permanente, cu excepția cazului în care vă operați pentru a le corecta.

Majoritatea oamenilor dezvoltă cataractă care este legată de vârstă, cauzată de modificările oculare care încep în jurul vârstei de 40 de ani. Dar poate dura mulți ani pentru ca acest proces să provoace modificări vizibile ale vederii.

Până la vârsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor au lentilele ochilor întunecate. Dar problemele de vedere pot să nu apară din cauza acestei tulburări decât ani mai târziu.

Decizia de a avea o intervenție chirurgicală pentru cataractă se bazează de obicei pe cât de mult vă afectează simptomele activitățile zilnice și calitatea vieții. Cât de mult durează ca cataracta să se dezvolte până în acest punct variază foarte mult de la un individ.

Tipuri de cataractă, în funcție de cauză și locație

Cataracta poate fi împărțită în patru grupe în funcție de cauzele lor:

  • Cataracta legata de varsta Acest grup reprezinta marea majoritate a cataractei.
  • Cataracta congenitala Cataracta la bebelusi si copii poate fi cauzata de o serie de factori diferiti.
  • Cataracta secundara La adulti, cataracta poate fi cauzata de boli precum  diabetul sau de medicamente precum corticosteroizii .
  • Cataractă traumatică O leziune a unuia sau a ambilor ochi poate duce la cataractă. Acest lucru se poate întâmpla imediat după accidentare sau câțiva ani mai târziu.

Cataracta poate fi, de asemenea, clasificată în funcție de zona cristalinului pe care o afectează. Există trei tipuri de localizare a cataractei:

  • Cataractă nucleară Acest tip de cataractă afectează centrul cristalinului dumneavoastră. Are tendința de a provoca îngălbenirea și întunecarea zonei.
  • Cataractă corticală Acest tip de cataractă afectează marginile cristalinului. Are tendința de a provoca urme albe și dungi care se extind treptat până în centrul lentilei.
  • Cataractă subcapsulară posterioară Acest tip de cataractă afectează partea din spate a cristalinului. Are tendința de a provoca o zonă opacă inițial mică în calea vederii și adesea progresează mai repede decât alte tipuri de cataractă.
Citește și:   Anorexia nervoasă - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Opțiuni de tratament și medicamente pentru cataracte

Operația de înlocuire a cristalinului din ochi cu un cristalin artificial este singura modalitate de a inversa cataracta. Dar rareori este necesar să aveți o intervenție chirurgicală imediat după diagnostic.

Decizia de a vă opera depinde de sănătatea dumneavoastră generală și de cât de mult interferează cataracta cu viața de zi cu zi. Dacă încă poți să conduci sau să folosești transportul public, să citești și să îndeplinești sarcinile pe care trebuie să le faci acasă sau la locul de muncă, s-ar putea să decizi să aștepți să te operezi.

Odată ce decideți să continuați operația, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră la ce să vă așteptați, astfel încât să știți cât timp veți fi probabil la spital (o ședere peste noapte adesea nu este necesară), ce fel de simptome sunt normale după operație și de ce fel de ajutor sau îngrijire din partea altora ai putea avea nevoie după aceea.

Amânarea intervenției chirurgicale pentru cataractă, în general, nu afectează cât de bine vă revine vederea, deoarece procedura implică înlocuirea cristalinului din ochi cu unul nou.

Opțiuni de medicamente

În prezent, nu există medicamente care să încetinească sau să inverseze direct dezvoltarea cataractei.

Dacă aveți o afecțiune de bază care poate contribui la cataractă, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, este important să luați orice medicamente prescrise și să urmați planul de tratament.

Terapii alternative și complementare

Există pași pe care îi puteți lua pentru a ajuta la încetinirea dezvoltării cataractei și pentru a vă adapta la viața cu cataractă dacă apar.

Protejarea ochilor de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui poate încetini progresia cataractei. Puteți face acest lucru purtând ochelari de soare sau ochelari clari care blochează lumina UV.

Pentru a ajuta la adaptarea la modificările de vedere cauzate de cataractă, puteți face următoarele:

  • Asigurați-vă că prescripția pentru ochelari sau lentile de contact este la zi
  • Purtați ochelari de soare anti-orbire
  • Utilizați lumini mai strălucitoare pentru activități, după cum este necesar
  • Utilizați dispozitive de mărire pentru a citi sau a efectua alte sarcini

Prevenirea cataractei

Niciun pas sau abordare nu s-a dovedit a preveni cataracta, dar o serie de măsuri de stil de viață pot ajuta la prevenirea acestora sau la încetinirea dezvoltării lor.

Pașii potențial utili includ următorii:

  • Purtați ochelari de soare sau ochelari care blochează lumina ultravioletă (UV).
  • Controlați diabetul sau hipertensiunea arterială dacă aveți.
  • Renunță la fumat dacă fumezi.
  • Bea doar cantități moderate de alcool.
  • Urmați o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume.

Majoritatea acestor acțiuni au avantajul suplimentar de a conferi beneficii pentru sănătate dincolo de sănătatea ochilor.

O abordare care nu s-a dovedit că protejează împotriva cataractei este consumul de suplimente alimentare, iar anumite suplimente antioxidante chiar s-au dovedit că au efecte dăunătoare.

Complicațiile cataractei

La nivel mondial, cataracta este principala cauză a orbirii, reprezentând 42% din toate cazurile, conform Johns Hopkins Medicine.

La unele persoane care au o intervenție chirurgicală pentru cataractă – care înlocuiește cristalinul natural al ochiului cu un cristalin artificial – celulele cristalinului natural cresc înapoi în timp, ceea ce poate duce la noi cataracte (cunoscute ca cataractă secundară). De fapt, până la 50 la sută dintre persoanele care sunt supuse unei operații de cataractă au celule naturale ale cristalinului în spatele cristalinului lor artificial 5 până la 10 ani mai târziu, potrivit Institutului Național pentru Ochi.

Citește și:   Durerea de sân - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Cataracta secundară poate fi tratată prin chirurgie cu laser a ochiului, dar această intervenție chirurgicală poate deteriora cristalinul artificial.

Cataracta congenitală – care este prezentă la naștere sau se dezvoltă în timpul copilăriei – este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii pe tot parcursul vieții la copii. Chiar și cu intervenții chirurgicale precoce și alte tratamente, mulți copii cu cataractă congenitală ajung să aibă probleme de vedere, cum ar fi ambliopie de privare , nistagmus, strabism sau glaucom.

Cercetare și statistică: cine face cataractă?

Riscul de a dezvolta cataractă crește pe măsură ce îmbătrânești, începând cu vârsta de 40 de ani.

Cataracta este mai probabil să afecteze femeile decât bărbații. Femeile reprezintă 61 la sută din cazurile de cataractă, bărbații pretinzând restul de 39 la sută. Faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații reprezintă o parte din această diferență.

Riscul de cataractă nu este același pentru toate grupurile rasiale și etnice din Statele Unite. Începând cu vârsta de 70 de ani, americanii albi sunt expuși unui risc mai mare decât orice alt grup, în timp ce americanii de culoare au cel mai scăzut risc. Acest decalaj crește odată cu vârsta.

Incidența cataractei este de așteptat să crească. Până în 2050, se estimează că numărul persoanelor cu cataractă în Statele Unite va fi mai mult decât dublu față de cel din 2010, de la 24,5 milioane de cazuri la aproximativ 50 de milioane.

Numărul persoanelor cu cataractă a crescut deja în Statele Unite, de la 20,48 milioane în 2000 la 24,41 milioane în 2010.

În timp ce incidența cataractei a crescut în întreaga lume, în parte pentru că oamenii trăiesc mai mult, multe țări au observat o scădere a orbirii cauzate de cataractă.

Cele mai mari scăderi ale orbirii standardizate în funcție de vârstă din cauza cataractei – datorită îmbunătățirii screening-ului și tratamentului – între 1990 și 2010 au fost observate în Asia de Est, America Latină tropicală și Europa de Vest. Cea mai mare rată de orbire din cauza cataractei a fost observată în Africa subsahariană, unde este estimată la 6% dintre adulții de peste 50 de ani.

Există cercetări în desfășurare legate de cataractă în multe domenii diferite, inclusiv cauze genetice, modalități de îmbunătățire a succesului intervenției chirurgicale și potențiale tratamente nechirurgicale. Studiind procesele care provoacă tulburări ale celulelor cristalinului, este posibil să se dezvolte un medicament local – o picătură pentru ochi – care poate opri sau inversa formarea cataractei.

Condiții conexe

Nu se știe că cataracta este rezultatul sau contribuția la alte tipuri de boli oculare. Dar mulți dintre factorii de risc pentru cataractă – cum ar fi vârsta înaintată, fumatul și expunerea la lumina ultravioletă (UV) – pot duce, de asemenea, la alte forme de boli oculare sau pierderea vederii.

Tulburările oculare frecvente care se pot suprapune cu cataracta includ următoarele:

Degenerescenta maculara legata de varsta (AMD) Aceasta afectiune oculara afecteaza macula , partea centrala a retinei. Când macula se subțiază, poate provoca o încețoșare treptată a vederii centrale, care poate interfera cu sarcini precum cititul și conducerea.

Retinopatia diabetică La persoanele cu diabet zaharat, glicemia crescută poate deteriora vasele de sânge din retina ochiului , provocând pierderea vederii în timp. Acest proces tinde să afecteze ambii ochi și poate fi încetinit sau inversat printr-un control bun al diabetului.

Glaucom Acest grup de tulburări este definit de obicei prin creșterea presiunii în interiorul ochiului, care poate afecta în cele din urmă nervul optic și poate duce la pierderea vederii. Tratamentul precoce al glaucomului poate ajuta la prevenirea pierderii vederii și a orbirii.

Image by Paul Diaconu from Pixabay

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.