Acasă Sănătate și boală Nutriția și bolile metabolice

Nutriția și bolile metabolice

Alimentația a jucat totdeauna un rol de prim ordin în viața omului (atât ca individ, cât si ca ființă socială). Calitățile și defectele acesteia influențează în mod hotărâtor starea de sănătate. Știința modernă a nutriției nu face decât să aprofundeze numeroasele fapte ale legăturii fundamentale dintre om și aliment. Metabolismul general al organismului deci totalitatea reacțiilor biochimice – își are drept punct de plecare alimentele ingerate.

Date generale despre alimentație
Principalele boli de nutriție și metabolism
Diabetul zaharat
Obezitatea
Dislipidemille
Denutriție
Alte boli de nutriție si metabolism

Cum să folosești mierea Manuka pentru îngrijirea pielii: Sfaturi și rețete homemade

Mierea Manuka, un produs natural originar din Noua Zeelandă, a câștigat o reputație internațională datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante unice. Obținută din nectarul arborelui de Manuka, mierea Manuka s-a dovedit a fi un remediu eficient în tratarea diverselor afecțiuni și probleme ale pielii. În acest articol, vom explora beneficiile mierii Manuka pentru...

Alimentația echilibrată: 10 pași simpli pentru o viață sănătoasă

O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru a menține sănătatea fizică și mentală. A face alegeri alimentare corecte și a urma un stil de viață sănătos poate preveni boli precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea. În acest articol, vom explora 10 pași simpli pe care îi poți urma pentru a-ți îmbunătăți sănătatea...

Mierea Manuka și beneficiile pentru sănătate: Ghid complet

Mierea Manuka este un tip de miere produsă în Australia și Noua Zeelandă de către albinele care polenizează florile arborelui de Manuka (Leptospermum scoparium). Această miere deosebită s-a făcut remarcată în întreaga lume datorită proprietăților sale unice și beneficiilor pentru sănătate. În această introducere, vom prezenta ce este mierea Manuka și ce o face...

Povestea mierii Manuka: Originile și istoria acestui produs uimitor

Mierea Manuka, un produs remarcabil și fascinant, este mai mult decât un simplu tip de miere. Originară din Noua Zeelandă și obținută din nectarul arborelui de Manuka (Leptospermum scoparium), mierea Manuka a câștigat recunoaștere și popularitate în întreaga lume datorită proprietăților sale unice și a numeroaselor beneficii pentru sănătate.În comparație cu mierea obișnuită, mierea...

Tratamentul Bolilor de nutriție și metabolism

Determinate de o alimentație defectuoasă și de disfuncții glandulare, bolile de nutriție și metabolism, pe lingă regimul alimentar corespunzător, beneficiază și de efectele terapeutice ale unor plante medicinale.Diabet. Dacă medicina modernă a înregistrat succese remarcabile în prelungirea vieții celor ce suferă de această tulburare a metabolismului glucidic, în domeniul stabilirii elementelor patogenezei acestei boli,...

Obezitatea: cum se poate evita

Boală cu largă răspândire în epoca noastră, se caracterizează printr-un exces ponderal ce depășește cu peste 20% greutatea ideală și este determinată de un aport alimentar crescut, la indivizi cu o anumită predispoziție constituțională. Generează numeroase complicații cardiovasculare, metabolice, locomotorii, respiratorii și de alt ordin. Tratamentul de bază este dietetic.Referitor la asupra alimentație, trebuie...

Denutriția: ce este?

Această boală apare ca o consecință a pierderii echilibrului dintre procesele anabolice și cele catabolice, în favoarea acestora din urmă; la bază stau cauze economice, sociale, culturale și medicale. Se realizează un deficit ponderal de peste 15% din greutatea ideală.Forma primară a denutriției rezultă din lipsa de aport a principiilor alimentare. Este corelată actualmente...

Ce este Diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boală cronică de metabolism, care se moștenește sau se dobândește în cursul vieții și care afectează predominant metabolismul glucidic, manifestându-se prin hiperglicemie (creșterea peste limitele normale a nivelului „zahărului“ din sânge) și glicozurie (eliminarea „zahărului“ prin urină). Boala se datorează în esență unei carențe a hormonului denumit „insulină“. Determină numeroase...

Principalele boli de nutriție și metabolism

Din marele grup al bolilor nutriționale și metabolice cele mai importante pentru epoca noastră sunt următoarele patru: diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile și denutriția.Lista bolilor de nutriție și metabolismPrincipalele boli de nutriție și metabolism din epoca moderniDiabetul zaharat Obezitatea Dislipidemiile Denutriția Alte boli de nutriție și metabolism Avitaminozele și hipervitaminozele Erorile înnăscute de metabolism ...

Date generale despre alimentație

În compoziția alimentelor intră următoarele grupe de substanțe: proteinele, lipidele (grăsimile), glucidele (hidrații de carbon sau zaharurile), sărurile minerale, vitaminele și apa. Energia necesară funcționării organismului este furnizată doar de primele trei grupe; acestea constituie deci factorii nutritivi energogeni. În plus, aceste substanțe au și rol plastic, de refacere a țesuturilor uzate. În ceea...

Plante medicinale

-Anunț-