Ce este Botulismul?
Trichinella nu este singurul microb asociat cu prepararea tradițională a mâncărurilor de către comunitățile nordice. În ultimele trei decenii, botulismul a devenit o amenințare pentru populația inuită și alte comunități indigene din Canada și Statele Unite. Botulismul este o intoxicație provocată de o toxină eliberată de Clostridium botuli num, o bacterie care se găsește...
Ce este Cyclospora?
Câți dintre locuitorii statelor occidentale știu astăzi exact de unde provine busuiocul organic proaspăt cumpărat de la alimentara din colt? Ce să mai vorbim despre căpșunile vândute în piață? Adevărul este că transportul alimentelor de pe un continent pe altul presupune un proces de anvergură, de-a dreptul stupefiant. Reambalarea, amestecarea și distribuirea în masă...
Ce este Trichinella?
De la Salmonella din carne de pui și din ouă până la E. coli din carnea de vită și lactate și norovirusurile de pe vasele de croazieră, bacteriile și virusurile ne-au invadat resursele de alimente și apă. Haideți să vedem cum a evoluat și secția paraziților din cadrul companiei Microbii.TrichinellaParazitul Trichinella (sau trichina) este...
Ce este Hepatita A?
Un alt virus des întâlnit, prezent în apă și alimente, hepatita A afectează ficatul. Spre deosebire de rudele sale, hepatitele B, C și D, care se transmit de obicei prin sânge, acest virus se răspândește prin intermediul alimentelor și al apei contaminate. În majoritatea state lor occidentale, cu sisteme sanitare îmbunătățite și apă potabilă...
Alimente, microbi și schimbarea climatică: Vibrio parahaemolyticus
Ultima bacterie pe care o vom examina trăiește în ocean. Creșterea progresivă a temperaturii din oceanele lumii a avut efecte interesante asupra alimentelor pe care le consumăm. În medie, oceanele nordice s-au încălzit cu unul până la trei grade în ultimul secol. Poate că această creștere nu pare dramatică, însă a avut consecințe asupra...
Listeria și mezelurile
Nu putem părăsi secția bacteriilor fără să-l luăm în calcul pe unul dintre cei mai notorii membri ai Microbilor , asociat multă vreme cu alimentele procesate: Listeria monocytogenes. Listeria a fost descrisă pentru prima dată de veterinarul și microbiologul britanic E.D.G. Murray in 1926, după ce a descoperit că această bacterie provocase îmbolnăviri fatale...
Isteria laptelui
În ultimii ani, laptele nepasteurizat a devenit la modă în unele regiuni bogate din Canada și Statele Unite. Este clar că mulți au uitat sau au decis să ignore evenimentele din trecut, care au condus la dezvoltarea și folosirea extinsă a pasteurizării. După cum ne sugerează și numele, procesul de pasteurizare a fost inventat...
E. coli și apariția bolii Hamburger
Nici o dezbatere pe tema toxiinfecțiilor alimentare nu ar fi completă dacă nu ar include un microb devenit letal în numai câteva decenii. Povestea lui începe odată cu evoluția industriei cărnii de vită și se termină în farfuriile noastre.Escherichia coli O157:H7, sau E. coli, este unul dintre cei mai răspândiți și letali microbi din...
Ce este Norovirusul?
Cel mai des întâlnit virus din alimentație este o apariție recentă pe scena microbilor, fiind cunoscut sub numele de norovirus și provocând o boală de scurtă durată, dar supărătoare, caracterizată de vărsături explozive, crampe stomacale și diaree apoasă. Inițial, norovirusul purta numele de virusul Norwalk, după orașul din Ohio în care și-a făcut debutul...
Shigella. Bacteriile din alimente și băuturi
A treia cauză a toxiinfecțiilor alimentare, după Salmonella și Cam pylobacter, este o bacterie pe nume Shigella. Acest microb a fost descoperit acum mai bine de o sută de ani de către omul de știință japonez Kiyoshi Shiga. În 1896, Shiga a descoperit acest microb nou, care i-a preluat mai apoi numele, în timp...
Plante medicinale
Tumorile
Preotul Kneipp atrage atenția în scrierile sale că minunata coada-calului face să stagneze fiecare tumoare benignă sau malignă și o dizolvă încetul cu încetul....
-Anunț-
Ultimele Articole
Ce reprezinta produsele de Crăciun tradiționale românești?
Un coș cadou cu produse tradiționale arată prietenilor tăi că îți pasă și că îi apreciezi. Este o modalitate caldă și autentică de a...