Nectarul, mana și mierea

Mierea este o substanță zaharoasă pe care o produc albinele prin colectarea nectarului floral și extrafloral sau a altui suc luat de pe plantele vii, prin transformare cu ajutorul unei diastaze denumită invertină, conținută în gușa lor. Acest nectar sau suc prelucrat îl depun în faguri, unde procesul de trans formare în miere continuă,...

Ce este Veninul de albine

Veninul de albine este tot un produs biologic propriu al albinei, dar principiile active pe care le conține nu sunt transmise de plante. Componentele veninului (apamina, melilina, câte zece grupuri de fosfolipaze și hialuronidaze) acționează pe de o parte ca inhibitoare ale sistemului nervos, iar pe de altă parte ca stimulente ale inimii și...

Ceara de albine

Ceara, deși produs glandular al albinei, conține totuși și elemente prelevate din plantele vizitate de albine. Astfel, în timpul culesului de salcâm, culoarea cerii devine albă, la floarea-soarelui galbenă, iar la altele, în funcție de specie - roșiatică, verzuie sau de altă nuanță specifică. Se presupune că pe lingă acțiunea alcoolilor grași, ceroleinei, vitaminei...

Ce este Propolisul și acțiunea acestuia

Propolisul este o substanță elaborată de un grup de albine specializate din colonia de albine. Acestea adună diferiți produși biologici existenți pe mu gurii și ramurile tinere ale arborilor, precum și de pe codițele frunzelor. Albinele execută aceste operații în zilele calde cu temperatură peste 20°C și numai între orele 10 și 15 ale...

Trituratul larvar: apilarnil

Apilarnilul este un produs apicol natural, biologic activ, cu perspective mai recente de utilizare în scopul sănătății omului (din 1930), rezultat din operațiunea de omogenizare prin triturare și filtrare a larvelor de trântor, recoltate într-un anumit stadiu larvar și anume cu o zi înainte de capacitatea celulelor, cu întreg conținutul lor nutritiv aflat în...

Lăptișorul de matcă, un produs superconcentrat

Lăptișorul de matcă, produs de albinele doici pentru hrana larvelor (determinând creșterea și dezvoltarea diferențiată a indivizilor care compun colonia), este un aliment folositor nu numai pentru albine. Prin conținutul de proteine, grăsimi, zahăr, vitamine și substanțe minerale, într-o proporție solicitată de organismul nostru, lăptișorul este un aliment deosebit de activ și pentru om,...

Pastura, un produs natural cu mari perspective

Polenul proaspăt recoltat de albine din anterele florilor este depozitat în fagurii cuibului, de preferință În cei de culoare neagră. Sub această formă polenul se găsește depozitat în cei 2 faguri care mărginesc puietul și mai puțin în fagurii cu puiet. Uneori, în cazul unei abundente de polen În natură sau a unei încetiniri...

Polenul. Compoziție și utilizări

Polenul adunat de albine pentru satisfacerea nevoilor biologice ale coloniei, pentru hrana puietului și pentru aprovizionarea glandelor producătoare de lăptișor de matcă, de fermenți, ca și a celor cerifere, este însăși chintesența vieții ce se reproduce. Pe drept cuvânt se pusese întrebarea dacă 30-50 kg pe an de polen permit nașterea a 150 000...

Ce sunt, ce conțin și la ce folosesc produsele apicole?

La început, omul n-a fost un cercetător pasionat de cunoașterea albinelor, ci, condus de instinctul de conservare, a descoperit că foamea lui se potolește cu fagurii găsiți în scorbură și din care mierea se prelinge îmbietoare.Cu milioane de ani în urmă, străbunii noștri s-au luptat" cu albinele pentru a le deposeda de rodul muncii...

Folosirea produselor naturale ale stupului în alimentația rațională, în profilaxia și terapia unor afecțiuni

Preparate vitalizante și cosmeticeMierea, polenul, păstura, ceara, lăptișorul de matcă, propolisul, veninul de albine recent, apilarnilul sunt produse ale stupului. Pe baza fundamentăriilor științifice, în prezent au depășit utilizările tradiționale terapeutice, intrând astfel într-o etapă nouă. În ultimii 30 de ani a luat naștere o activitate specifică, de sine stătătoare, cunoscută ca apiterapie, preocupată...

-Anunț-

vegis.ro
carturesti.ro

Plante medicinale

Coada calului (Equisetum arvense)

2
Denumiri populare: barba-ursului, bota-calului, brădișor, coada-iepei, coada-mânzului, nodățică, opintici, părul-porcului, sirușliță.Primăvara timpurie, din rizomul care creste adânc ies mai întâi tulpinile fructului, colorate maroniu,...

-Anunț-