Care este diferența dintre răceală și gripă? Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Care este diferența dintre răceală și gripă? Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Gripa, sau gripa, și răceala obișnuită pot fi dificil de deosebit. Ambele sunt boli respiratorii cauzate de viruși și au multe simptome în comun.

Răceala obișnuită și gripa sunt ambele contagioase, dar simptomele răcelii tind să fie mai ușoare și să se amelioreze în decurs de o săptămână până la 10 zile, potrivit Clinicii Mayo.

Remedii raceală și gripă

În timp ce majoritatea persoanelor care fac gripă se recuperează în mai puțin de două săptămâni, simptomele sunt mai severe și se pot dezvolta complicații grave, cum ar fi  pneumonia ,  bronșita și infecțiile sinusurilor sau ale urechii, notează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Deoarece răceala și gripa sunt cauzate de viruși, mai degrabă decât de bacterii, antibioticele nu sunt o opțiune de tratament eficientă.

Semne și simptome de răceală și gripă

Atât gripa, cât și răceala afectează sistemul respirator, deși  simptomele gripei  sunt de obicei mai severe decât cele ale răcelii comune.

„Există mulți viruși diferiți care pot provoca o răceală, dar majoritatea acestor viruși provoacă simptome de răceală foarte asemănătoare”, spune  Aaron E. Glatt, MD , șeful de boli infecțioase la South Nassau Communities Hospital din Oceanside, New York.

Simptomele pe care răceala comună și gripa pot include:

  • dureri de corp
  • durere de cap
  • Durere de gât
  • tuse
  • congestie nazala
  • strănut

Spre deosebire de răceală, gripa este de obicei însoțită de febră, iar  simptomele gripei  tind să apară mai brusc. Frisoanele sunt frecvente cu gripa, dar nu și cu o răceală, conform CDC.

„Răcelile obișnuite te fac de obicei să te simți prost, dar nu ar trebui să interfereze cu activitățile zilnice”, spune  Stephen Russell, MD , profesor asociat de medicină la Universitatea din Alabama din Birmingham.

Deși majoritatea răcelilor nu necesită o vizită la medic, ele se pot transforma în ceva mai grav. Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, unele semne de avertizare pe care trebuie să le căutați includ febră mare,  dificultăți de respirație și simptome care durează mai mult de 10 zile, continuă să se agraveze sau se îmbunătățesc inițial, dar apoi se înrăutățesc din nou.

Cauze și factori de risc ai răcelii și gripei

Gripa este cauzată de virușii gripali, dar mulți viruși distincti (cel mai frecvent rinovirusuri) pot provoca o răceală.

Simptomele obișnuite ale răcelii se dezvoltă de obicei la aproximativ una până la trei zile după expunerea la virușii care provoacă răceala. Acești viruși se pot răspândi prin aer, contact personal și secreții respiratorii – întâlniri cum ar fi o strângere de mână, atingerea obiectelor contaminate și expunerea la strănutul sau tusea unei persoane infectate, notează Clinica Mayo.

Strigătul, cântatul sau chiar pur și simplu vorbitul pot elibera, de asemenea, picături contaminate în aer, care pot fi apoi inhalate, transmițând virusul, potrivit Houston Methodist.

Anumite populații sunt mai susceptibile la răceală sau gripă, inclusiv cei foarte tineri, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar compromis.

Factorii care vă pot crește riscul de a vă infecta includ:

Vârstă

Copiii mai mici de 5 ani și adulții peste 65 de ani sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta complicații de la gripă, potrivit CDC.

Sezon

Activitatea gripei sezoniere are loc de obicei între octombrie și mai ( sezonul gripei ), deși virușii gripei sunt în jur de tot anul, conform CDC.

În mod similar, majoritatea oamenilor dezvoltă răceli iarna și primăvara, dar pot apărea oricând, notează CDC.

Citește și:   8 plante medicinale cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Sistem imunitar slăbit

Virușii se pot infiltra mai ușor în organism dacă aveți un sistem imunitar slăbit. Anumite boli cronice, cum ar fi cancerul,  HIV sau SIDA și  bolile autoimune  cresc riscul de răceală sau gripă, potrivit CDC.

Fumat

Fumatul cronic face sistemul respirator mai vulnerabil la virusurile și complicațiile răcelii și gripei. Asociația Americană a Plămânilor raportează că simptomele răcelii tind să fie mai severe la fumători.

Fumătorii au, de asemenea, un risc mai mare de a se îmbolnăvi de o infecție cu gripă, conform CDC.

Sarcina

Femeile aflate în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină sunt deosebit de susceptibile la complicații de la gripă. „Nu suntem exact siguri de ce, dar a existat întotdeauna o întrebare dacă sistemul imunitar se schimbă sau nu în timpul sarcinii”, spune  Laura Riley, MD , directorul de obstetrică și ginecologie la Weill Cornell Medicine și obstetrician – ginecolog  șef. la NewYork-Presbyterian Hospital din New York City.

Ce tipuri de gripă există?

Există patru tipuri de virusuri gripale: A și B, care sunt cel mai frecvent asociate cu activitatea gripei sezoniere și epidemii; C, care este relativ rar și provoacă afecțiuni respiratorii ușoare; și D, care afectează în primul rând bovinele, potrivit CDC.

Gripa A

Există multe subtipuri de virusuri gripale A, bazate pe două proteine ​​- hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N) – găsite pe suprafața virusurilor. Două tulpini de gripă A găsite la oameni sunt tulpina H1N1 și tulpina H3N2.

O tulpină nouă de virus gripal A (H1N1), cunoscută sub numele de gripă porcină, deoarece se răspândește de obicei printre porci, a dus la o pandemie de gripă în 2009. Între aprilie 2009 și aprilie 2010, CDC estimează că au existat 60,8 milioane de cazuri de gripă porcină în Statele Unite ale Americii, care au dus la peste 274.000 de spitalizări și aproape 12.500 de decese.

Pandemia de gripă din 1918 a fost un virus H1N1 de origine aviară.

H3N2 mută mai rapid decât alte tulpini, ceea ce îl poate face deosebit de rezistent la vaccinul antigripal.

Gripa B

Mai puțin frecvente decât gripa A, acești viruși provoacă simptome similare și pot duce la focare sezoniere. Gripa B nu este clasificată pe subtipuri, dar există două tulpini de virus: Yamagata și Victoria.

Gripa C

La fel ca gripa A și B, acești virusuri se găsesc la oameni. Dar virusurile gripale C sunt mai blânde și nu se crede că provoacă epidemii. Vaccinurile gripale sezoniere, care conțin tulpini de gripă A și B, nu protejează împotriva virusurilor gripale C.

Influenta D

Nu se știe că această tulpină de gripă provoacă boli la oameni. O tulpină relativ nouă, afectează în primul rând bovinele, deși un raport publicat în octombrie 2020 în Current Opinion in Virology notează că în cele din urmă ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru oameni.

Cum sunt diagnosticate raceala si gripa?

Nu există un test specific pentru a diagnostica răceala comună. Dacă simptomele dumneavoastră sunt mai severe, medicul dumneavoastră vă poate ordona analize sau radiografii pentru a exclude anumite boli, cum ar fi  faringitia streptococică  sau pneumonia.

Pentru a diagnostica gripa, medicii folosesc uneori un test rapid de diagnosticare a gripei, notează CDC.

Probele de tampon din nas sau din spatele gâtului sunt testate pentru antigeni virali gripali (substanțe care determină sistemul imunitar să formeze anticorpi). Rezultatele testelor sunt de obicei gata în mai puțin de 15 minute, dar nu sunt întotdeauna exacte. Există și alte teste gripale, mai fiabile, care pot fi efectuate doar în spitale sau laboratoare specializate.

Citește și:   Aritmia - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Durata racelii si gripei

Durata unei răceli sau a gripei variază în funcție de virusul implicat și de capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecției. De aceea, cei foarte tineri, vârstnicii și persoanele cu boli cronice sunt cele mai susceptibile la infecții virale și posibile complicații.

„Cea mai bună armă pe care o avem este propriul nostru sistem imunitar”, spune Donald W. Novey, MD, specialist în medicina de familie și integratoare din Poulsbo, Washington. O alimentație bună, un somn adecvat și exerciții fizice și un nivel scăzut de stres pot întări sistemul imunitar. „Un eșec în oricare dintre aceste patru puncte poate slăbi sistemul imunitar și poate prelungi o răceală existentă sau poate duce la unele mai frecvente”, spune dr. Novey.

Simptomele răcelii scad de obicei în 7 până la 10 zile, în timp ce gripa durează de obicei trei până la șapte zile, simptomele severe cedând după câteva zile. Dar unele simptome, cum ar fi oboseala și  tusea , pot persista săptămâni întregi.

Persoanele cu gripă sunt cele mai contagioase în primele trei până la patru zile după debutul bolii, dar unii adulți pot răspândi infecția cu o zi înainte de începerea simptomelor și până la șapte zile după, notează CDC.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru răceală și gripă

Nu există nici un remediu nici pentru gripă, nici pentru răceala comună. Există opțiuni fără prescripție medicală care pot atenua durerile de gât și tusea, pot descongestiona nasul și  sinusurile și pot reduce durerile corporale și durerile de cap.

Remedii raceală și gripă

Medicamentele pentru răceală și analgezicele pot avea efecte secundare și prezintă riscuri pentru sănătate, în special pentru persoanele care au afecțiuni preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială. Clinica Mayo avertizează că copiii și adolescenții cu simptome asemănătoare gripei nu ar trebui să ia niciodată  aspirină  pentru durere sau febră, deoarece a fost legată de sindromul Reye, care poate pune viața în pericol.

Medicamentele antivirale prescrise pot fi utilizate pentru a trata gripa, în special la pacienții cu risc mai mare de complicații (cum ar fi cei cu astm bronșic, diabet sau boli de inimă). Potrivit CDC, atunci când sunt luate în termen de două zile de la apariția simptomelor gripei, aceste medicamente pot scurta perioada de îmbolnăvire, pot reduce complicațiile și pot reduce severitatea simptomelor.

Există patru medicamente antivirale aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, recomandate de CDC:  oseltamivir (Tamiflu) ,  peramivir ,  zanamivir (Relenza) și  baloxavir marboxil (Xofluza) .

Prevenirea racelii si gripei

Pentru a evita în primul rând să vă îmbolnăviți de gripă, CDC recomandă ca toți cei mai mari de șase luni să facă un vaccin antigripal în fiecare an (cu excepția cazului în care ați avut o reacție alergică severă în trecut).

Aceste vaccinuri protejează împotriva virusurilor despre care oficialii de sănătate publică anticipează că vor fi cele mai comune în timpul sezonului gripal viitor .

„Cel mai bun instrument de prevenire a gripei este vaccinarea. Nu este perfect, dar este cel mai eficient lucru pe care îl avem”, spune  Carol Baker, MD , specialist în boli infecțioase pediatrice din Houston.

Nu există un vaccin care să prevină răceala comună, dar practicarea unei bune igieni poate reduce riscul de îmbolnăvire sau de răspândire a virușilor la alții. „Majoritatea răcelilor provin din viruși care se răspândesc de la o persoană la alta prin contact strâns”, spune  William Schaffner, MD , profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee. CDC recomandă să vă spălați des pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde o dată și să nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate. Utilizați dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool dacă nu sunt disponibile apă și săpun.

Citește și:   Apariția gripei aviare

Purtarea unei măști va reduce riscul de a răci și de la altcineva.

Complicații ale răcelii și gripei

Cele mai frecvente raceli nu sunt severe, dar se pot agrava sau pot duce la complicatii de sanatate.

„ Enterovirusurile  care sunt adesea vinovații de răceală pot provoca inflamarea căptușelii creierului care provoacă dureri de cap severe, dificultăți de a privi luminile strălucitoare, rigiditatea gâtului, febră mare și confuzie”, spune  Cameron Wolfe, MBBS , specialist în boli infecțioase la Duke. Școala Universitară de Medicină din Durham, Carolina de Nord.

Dacă simptomele răcelii sau gripei persistă sau se agravează, pacientul poate avea o infecție secundară sau bacteriană. Acest lucru poate duce la infecții ale sinusurilor sau  ale urechii ,  bronșită și pneumonie. Gripa poate agrava, de asemenea, problemele medicale preexistente, cum ar fi declanșarea atacurilor de astm la persoanele cu astm.

Mai rar, complicațiile severe ale  gripei  pot include infecții ale inimii, cum ar fi  miocardita și boli inflamatorii ale creierului, cum ar fi encefalita.

Cercetare și statistici: cine răcește și gripă?

Majoritatea oamenilor simt în fiecare an efectele răcelii comune sau ale gripei. Adulții răcesc în medie două sau trei în fiecare an, conform CDC;

iar copiii mici se pot îmbolnăvi de până la 8 până la 10 ori pe an înainte de a împlini 2 ani.

Între 3 și 11 la sută din populația SUA face anual o infecție simptomatică de gripă, potrivit CDC.

Există o mulțime de date disponibile pentru a urmări activitatea gripei sezoniere, inclusiv site-urile CDC și ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și birourile locale de sănătate publică. (Vezi  mai jos secțiunea Resurse pe care le iubim .)

COVID-19 și răceală și gripă

COVID-19 , boala cauzată de coronavirus SARS-CoV-2, și gripa sunt ambele boli respiratorii contagioase și au multe simptome, inclusiv febră sau senzație de febră, frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală,  dureri în gât , curge sau înfundare. dureri de nas, de corp și de cap. S-ar putea chiar să vă întrebați, pe baza simptomelor dumneavoastră, dacă o răceală severă este COVID-19.

O diferență în posibilele simptome: persoanele cu COVID-19 pot experimenta o schimbare sau pierderea gustului sau a mirosului, care nu este un simptom al gripei. Simptomele COVID-19 pot dura, de asemenea, mai mult decât simptomele gripei înainte de a apărea după infecție, iar oamenii pot fi contagioși mai mult timp.

COVID-19 și gripa sunt cauzate de diferiți viruși. Unul nu îl provoacă pe celălalt, deși este posibil să le contractați pe amândouă în același timp. Testele de diagnosticare pot confirma cu ce virus aveți de-a face, notează CDC.

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt acum aprobate pentru oricine de 5 ani și mai mult.

Condiții conexe de răceală și gripă

Unele afecțiuni sunt legate de răceală și gripă, ceea ce înseamnă că le puteți dezvolta după ce vă îmbolnăviți sau vă pot face mai susceptibil de a lua un virus. Acestea includ:

  • Astm
  • Bronşită
  • Pneumonie
  • Infecții ale urechii
  • Infecții ale sinusurilor
  • Streptococ
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.