Dacă este vorba despre o boală malignă încă închisă a pielii, atunci locul afectat este tamponat de mai multe ori pe zi cu sevă galben-portocalie de rostopască. Oamenilor care n-au posibilitatea să-și ia din grădină sau din natură frunze și tulpini proaspete le recomand plantarea rostopascăi într-un ghiveci. Dacă boala este deja o rană deschisă, necrozată, cu secreție rău mirositoare, se fac spălări îmbăieri alternative cu infuzie călduță de coada-calului și cu ceai de nalbă obținut în extract rece. Marginile rănilor sunt mai întâi unse cu suc de rostopască și, când acesta a intrat în piele, cu alifie de filimică (a se vedea articolul „Filimica”). Frunzele de pătlagină-lată și de pătlagină-îngustă, spălate, zdrobite și frecate până se formează un terci de frunze, se pun direct în rana deschisă. Dacă bolnavul nu suportă la început acest terci de frunze din cauza presiunii sau a tracțiunii puternice, terciul este dat deoparte; se spală locul din nou și se încearcă iarăși aplicarea terciului de frunze, până ce bolnavul îi simte efectul binefăcător. Se pot pune și peste noapte comprese cu infuzie de coada-calului și nalbă. Intern, trebuie luate pentru curățirea sângelui zilnic 4 cești cu ceai de urzică, ventrilică, filimică și coada-șoricelului, amestecate în părți egale. Se folosește 1 linguriță cu vârf din acest amestec pentru 1/4 litru de apă. Plantele se opăresc și se lasă să stea puțin.
Se întâmplă uneori după îndepărtarea prin operație a unor alunițe sau a unor mici noduli tari pe piele să se formeze boli de piele deschise, purulente și umede, care au caracter malign. Aici se aplică același tratament ca la rănile deschise, necrozate, cu secreții rău mirositoare pe care le-am menționat mai sus. Dacă suprafețele deschise sunt răspândite pe tot trupul, atunci se fac băi complete cu coada-calului și nalbă. Bolnavul este înfășurat peste noapte într-un cearșaf pe care s-a presărat terci de frunze de pătlagină-lată și pătlagină-îngustă. Se înmulțesc bolile maligne de piele cu pete bine delimitate, închise la culoare, asemănătoare unor cruste; ele pot fi unse cu suc proaspăt de drăgaică (a se vedea „Moduri de folosire” la „Drăgaică”) de mai multe ori pe zi, cu succes. Sucul, turnat în sticluțe, poate fi păstrat la frigider.
O mamă tânără, de 30 de ani, a fost operată de o aluniță care i-a crescut brusc în apropierea zonei axilare. S-a constatat că era canceroasă. Au fost necesare patru operații grele, căci erau prinși și ganglionii limfatici. Tăieturile adânci ale operațiilor de la subsuoară erau deschise și inflamate. Tânără femeie era incapabilă să se ocupe de casă și de copii și era disperată. A fost solicitat ajutorul unei surori de caritate. Compresele cu terci de frunze de pătlagină-îngustă și lată (a se căuta rețeta pre- parării la „Moduri de folosire” de la „Pătlagină “), spălăturile cu infuzie călduță de nalbă și coada-calului, băile complete de cimbru din 200 grame de cimbru și ceaiul din 300grame de filimici, câte 100 grame de coada-șoricelului și urzici (la 1/4 litru de apă se ia 1 linguriță cu vârf din acest amestec de plante), și anume 1 litru băut zilnic în înghițituri mici repartizate pe parcursul întregii zile – au adus un ajutor rapid. După exact o lună rănile erau vindecate și tânără femeie a putut să-și vadă iarăși singură de gospodărie. Acestea sunt minunile din „farmacia Domnului!”