Cancerul gastric

0
Cancerul gastric
-Anunț-

Boală cu răspândire variată pe glob, este foarte frecventă în Japonia, ţările din emisfera nordică, cu descreştere legată de depărtarea faţă de aceste ţări. În ţara noastră, mai frecvent răspândită în județele Harghita, Mureş, Timiş, Arad, Braşov, ocupă primele locuri ca localizare faţă de alte localizări canceroase.

Cercetări legate de cauzele și modul de producere au arătat o frecvență crescută a cancerului gastric legată de grupa sangvină A, de incidenţa familială a rudelor de gradul I a bolnavilor cu cancer gastric, de consumul anumitor alimente pregătite prin afumare (în Japonia, la noi în judeţul Harghita), de alimente conservate cu ajutorul unor chimicale.

Au fost descrise grupe de populație cu risc crescut pentru cancer gastric și anume bolnavii cu gastrite cu funcţie secretorie compromisă (atrofice), cu secreție clorhidropeptică nulă (anaclorhidrice), cu anemie pernicioasă, cu polipi gastrici, cu stomac operat pentru ulcer duodenal după o perioadă de 10 ani, bolnavii operați pentru cancer gastric.

Legătura dintre ulcerul gastric și cancerul gastric priveşte fazele de cicatrizare a procesului ulceros gastric, mai ales la cei cu recidive ulceroase gastrice multiple, când poate să survină o malignizare în special pe marginile leziunii ulceroase. De aceea sunt necesare examene repetate gastroscopice în diversele faze de cicatrizare și bolnavul trebuie să țină legătura cu medicul care a urmărit tratamentul ulcerației gastrice.

Simptomele cancerului sunt din nefericire absente sau total nespecifice în fazele de debut al bolii, în care cancerul gastric este superficial, cantonat numai la mucoasă și vindecabil prin intervenția chirurgicală.

În populațiile cu risc crescut, urmărite periodic prin gastroscopie, supraviețuirea de peste 5 ani de la intervenția chirurgicală este de peste 90%. În faza simptomatică, bolnavul este din păcate depăşit chirurgical. Studiile făcute arată că timpul necesar dublării dimensiunilor cancerului gastric este aproximativ 2 ani, ceea ce ar atesta ideea că debutul real al bolii survine cu câțiva ani înainte de apariția simptomelor (5-8 ani).

Citește și:   Gastritele cronice

Durerea, destul de difuză, întâi intermitentă, apoi continuă, mai ales nocturnă, grețurile, senzație de stomac plin mai ales după carne și grăsimi, lipsa poftei de mâncare în special pentru carne și pâine, dar deseori și generală, diareea, anemia și scăderea în greutate constituie simptomele bolii. Cancerul gastric se poate complica cu hemoragia digestivă (vărsături cu sânge ca „zațul de cafea” sau scaun moale lucios negru ea păcura), stenoza pilorică, manifestări numite „paraneoplazice ca durerile articulare, reumatice, tulburări psihice, alterări în coagularea sângelui. Metastazează, adică determină localizări tumorale ganglionare regionale și la distanţă vizibile în special supraclavicular sting, hepatice, osoase, pulmonare.

Diagnosticul se face cu ajutorul examenului radiologie și gastroscopic, care permite biopsia și aflarea naturii tumorii. Se adaugă examene ale secreției gastrice, ale unor enzime digestive, căutarea metastazelor. Există o varietate care este localizarea unor boli de sistem, și anume limfomul gastric. Odată individualizate prin biopsii ca limfom, acestea au tratament și prognostic mult mai bun grație intervențiilor chirurgicale și curelor chimioterapice și radioterapice efectuate în servicii de hematologie. Există bolnavi complet vindecaţi, dar urmărirea sistematică impune disciplină din partea bolnavului privind respectarea riguroasă a datelor de programare pentru control și chimioradioterapie, care constituie un mare progres în prognoza bolii canceroase gastrice.

În scopul unui diagnostic cât mai precoce al cancerului gastric, care ar garanta supraviețuiri importante, bolnavii cu risc crescut să facă această boală se vor adresa medicului. Acesta ii va convoca periodic pentru examene complete și numărarea globulelor roșii, examinări radiologice gastrice, gastroscopie, o dată sau de două ori pe an, în raport cu posibilităţile serviciilor medicale sau la apariţia oricărei simptomatologii sugestive.

Citește și:   Durerea abdominală - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Tratamentul bolii este chirurgical, urmat de cure chimio sau radioterapice, la o varietate anatomică restrânsă de tumori.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.